Ry som hård hund er en hæmsko

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. oktober 2003.


Oprydning er også en måde at skabe vækst på, siger Danske Bank-direktøren Sven Lystbæk, der sættes i spidsen for det nye Koncern Service Center.

Portræt
Hård hund, oprydder, strammer, brandslukker! Det fyger med stempler, når Danske Banks nye it-ansvarlige, direktør Sven E. Lystbæk, kommer på tale. Men han ville hellere være foruden stemplerne, for de ‘støjer' ifølge ham uforholdsmæssigt meget i billedet af ham som leder.
- Oprydning er ikke det eneste, jeg har beskæftiget mig med, som Sven Lystbæk siger.
Direktøren kan imidlertid heller ikke se meningen med, at effektivisering typisk gøres til noget odiøst - noget mindre sympatisk.
- Vi gik stadig rundt i stenalderen, hvis man ikke havde effektiviseret. Enhver ledelse skal sørge for, at man producerer hurtigere, bedre og billigere, og forfølger man ikke de mål, er der al mulig grund til at antage, at virksomheden sander til, siger den 53-årige Sven Lystbæk, der er medlem af bankens eksekutivkomité - niveau to i ledelseshierarkiet.
Sven Lystbæk ser en klar kobling mellem kreativitet og effektivitet.
- Hvis man bruger hele dagen på at pløje marken, er der ikke meget tid til at spille banjo, som han udtrykker det.
Pr. 1. januar får Sven Lystbæk ansvaret for den nye organisatoriske enhed, Koncern Service Centret, og dermed for administration, kundeservice og it med i alt godt 4.300 ansatte. Centret favner langt bredere end enheden Organisation og Udvikling, som it i dag hører under.
Direktør Hans Erik Mørk, der sammen med Jørgen Klejnstrup stod i spidsen for enheden, der erstattes, skifter spor. Mørk overtager ansvaret for at få styrket, hvad der kaldes Danske Bank-brandet og får 4.000 medarbejdere i sin nye funktion. Jørgen Klejnstrup forbliver som Lystbæks stedfortræder.

Skrammer i lakken
Sven Lystbæk har senest haft ansvaret for hurtigt at få rationaliseret filialnettet efter fusionen mellem Danske Bank og BG Bank. 158 filialer er lukket, og der er sagt farvel til flere end 3.500 medarbejdere, inklusive naturlig afgang og dem, der er gået på pension. Men i det nye job ligger ingen signaler om, at han nu kan hvile på laurbærrene.
Efter tre alvorlige it-nedbrud på under et år - det seneste tidligere i oktober - har Danske Bank fået slemme skrammer i lakken. Bankens ordførende direktør Peter Straarup har gentagne gange været tvunget på banen for at forklare og undskylde. En pligt, som ingen topchef ønsker at blive påtvunget igen.
Paradoksalt nok ligger problemerne på sin vis i en bemærkelsesværdig indsats, der gav bankkoncernen et ry som værende blandt verdens mest professionelle på it-området.
Danske Bank barberede it-udgifterne ned fra 3,8 mia. kr. årligt til 2,8 mia. Først og fremmest ved at flytte BG Bank over på Danske Bank-systemerne, så der kun arbejdes på én it-platform.
- Det er jo klart, at når noget går galt, så sker det i større skala. Men jeg har ikke nogen grund til at antage, at strategien i at køre på én platform er forkert. Det har jo mange, mange fordele, siger Sven Lystbæk, der lægger vægt på at fremhæve de bestræbelser, som hans forgænger Hans Erik Mørk for længst har igangsat for at få nedsat sårbarheden, men som har været hæmmet af en forsinket teknologi.
- Det kan lyde lidt absurd, men hvis vi ser bort fra de store nedbrud, så præsterer vi i det daglige en rimelig driftstabilitet. Funktionaliteten er også på mange områder god, siger Lystbæk i en tone, der giver mindelser om jysk underdrivelse. Og lidt efter bekender han kulør.
- Vi tillader os at mene, at vi har nogle af de mest strømlinede processer, og der er ingen tvivl om, at vi er ganske langt fremme.

Udviklingspukkel
Driften af it-systemerne ligger hos DMdata, som Danske Bank delvist ejer, mens udviklingen fortsat sker internt. Og her ser Lystbæk ingen grund til at skære.
- Vores udviklingsafdeling har en meget lang ordrebog, så skulle der være en effektiviseringsmulighed vil den først og fremmest komme til udtryk i, at der skal laves mere udvikling, siger Sven Lystbæk, der fremhæver vicedirektør Peter Schleidt som den nye udviklingsanvarlige.
Sin egen styrke på it-området kommenterer han således:
- Jeg er ikke datalog eller ingeniør, men cand. polit. Jeg har en basal forståelse for, hvad it-systemer kan bruges til, men ingen dybtgående viden om hverken hardware eller software. Jeg håber heller ikke, at det er nødvendigt, for så har jeg et problem, siger han.
Han ler - som flere gange tidligere i interviewet. Den såkaldt ‘hårde hund' er lattermild og en flittig bruger af humor.

Fælles fodslaw
- Det, som jeg egentlig synes, jeg er god til, er at skabe mål og retning - et fælles fodslaw og en vis entusiasme i geledderne. Det tror jeg, man har brug for de fleste steder, siger han og tilføjer:
- Oprydning er ikke det eneste, jeg har beskæftiget mig med, men oprydning er også en måde at skabe vækst på, og det er sjovt at være et sted, hvor tingene flytter sig i den rigtige retning.
Hans svaghed?
- Temperamentet. Jeg er måske lidt utålmodig.

Billedtekst:
- Jeg har arbejdet meget med gnisten i organisationen. Det er sjovt at være et sted, hvor tingene flytter sig i den rigtige retning, siger direktør Sven Lystbæk, der overtager it-ansvaret i Danske Bank. Foto: Torben Klint

Boks:
Restrukturering i sigte
Der er besparelser i sigte i Danske Banks nye enhed, Koncern Service Centret, mener bankanalytiker Jesper Brydensholt fra Enskilda Securities.
- Sven Lystbæk har is nok i maven til at få gennemført en restrukturering, så der kan foretages yderligere besparelser, siger Brydensholt.
Lystbæks forgænger som it-ansvarlig, Hans Erik Mørk, kalder bankanalytikeren for ‘en utrolig dygtig leder' med et menneskeligt ansigt. Han forventer, at det bliver en styrke i det nye job, også fordi chefens image betyder noget for slutkunderne.
- Så vidt jeg kan skønne, skal Lystbæk ikke ind og gøre it-systemerne bedre, siger bankanalytikeren, der forventer, at den nye direktør vil strømline processer i flere af de hidtil adskilte enheder, som nu samles under det nye Koncern Service Center. toft

Boks:
I bankens tjeneste
Sven Lystbæk kom til Danske Bank i 1981, to år efter cand. polit.-graden var i hus. Han har i løbet af karrieren blandt andet været chef for det internationale kreditkontor, for udlandssekretariatet, for betalingsformidlingen og for enheden Organisation og Administration. Nogle år på en chefpost i Luxembourg er det også blevet til. I 1993 blev Sven Lystbæk udnævnt til underdirektør og i 1998 til direktør.
Efter bankens overtagelse af Danica var han som viceadministrerende direktør med til at få pensionselskabet på rette spor som en del af koncernen. I 2000 blev Lystbæk udnævnt til bankdirektør og medlem af direktionen i Danske Bank med ansvar for området Bankaktiviteter i Danmark, og i 2002 blev han direktør og medlem af eksekutivkomiteen. toft




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere