Har du talt i dit kamera for nylig?

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. oktober 2003.


Print af billeder fra kamera-telefoner, behandling af disse billeder og forbedring af mobilernes kamera-funktioner er et af hovedemnerne på telemessen.

ITU Telecom 2003
Geneve: Behandling af billeder er et varmt emne på den store telemesse ITU Telecom 2003 i år. Det er de mange forskellige kamera-telefoner, der skaber nye behov: Folk tager nu billeder med deres telefon, men hvad stiller de op med dem ud over at vise dem i displayet eller sende dem videre til en anden telefon eller en computer? Først og fremmest forventer mange at kunne få de bedste i hånden som fotografier på glittet eller mat papir, og det er der en lang række løsninger til på messen. Men herudover arbejder flere især asiatiske selskaber med at forøge underholdningsværdien ved billederne ved at gøre det muligt at manipulere dem allerede i kamera-telefonen.
To af de største spillere, verdens førende mobilproducent, Nokia og it- og printer-giganten Hewlett-Packard (HP) lancerer i denne uge printsoftware til mobiltelefoner, der benytter Nokias såkaldte serie 60-platform. Serie 60 er en applikationsplatform, Nokia har udviklet til sine mere avancerede telefoner, og som det finske selskab lader andre producenter bruge på licens.
Printsoftwaren, som går under betegnelsen Mobile Printing Application Software, gør det muligt at printe billeder, MMS-beskeder og e-mail med grafik og for den sags skyld også SMS'er eller numre og navn fra mobilens telefonbog. Forbindelsen etableres via Bluetooth, og printeren skal være udstyret med den såkaldte Bluetooth Basic Print Profile (BPP), som HP har udviklet på, siden de to selskaber indgik et partnerskab på dette område i februar i år. Printer-profilen er udviklet til brug fra mobiltelefoner, idet software på mobilen ikke fylder ret meget, fordi funktionerne ligger i printeren.
De to selskaber mener at være nået frem til et enkelt system.
- Vi præsenterede denne løsning for en gruppe analytikere for nylig, og folk i salen begyndte at printe billeder ud fra deres telefoner fra printeren på scenen, inden demonstrationen var fuldført, sagde HP's topchef Carly Fiorina ved lanceringen.
Printersoftwaren skulle allerede kunne downloades foreløbig til Nokias 3650-, 6600- og 7650-telefoner.

Masser af fotoprintere
På messen viser en række producenter printere, der kan lave papirkopier af digitalbilleder fra såvel computere som digitalkameraer og kamera-telefoner. Sony og flere andre har både professionelle udgaver til forretninger, der ønsker at tilbyde denne service, og til private. Man overfører typisk billederne til Sonys fotoprintere ved at tage Memory Stick'en ud af telefonen og sætte den i printeren.
Den franske teleproducent Sagem viser en printer til private, der kommer på markedet om en måneds tid. Den koster under 200 Euro svarende til omkring 1.500 kroner og trykker billeder på plastic-behandlet papir, hvilket selskabet hævder sikrer permanente print.

Billedbehandling og 3D
Panasonic demonstrerer en mobiltelefon, der allerede er på markedet i Japan, som benytter en ansigtsgenkendelses-teknologi til at manipulere med billederne. Den vælger en række punkter i et portræt, som den forskyder, så ansigtet fremtræder mere glad eller mere sur. Billedbehandlingssoftwaren er indlejret i denne telefon, der benytter det japanske 2G PDC-system, der er en parallel til GSM.
Man kan sige, at Sharp går et skridt videre. De har udviklet en særlig TFT LCD-skærm til mobiltelefonen, der er i stand til at sende forskellige billeder til henholdsvis venstre og højre øje, hvilket giver brugeren en 3D-oplevelse lidt i stil med den, man får fra 3D-postkort.
Denne teknologi benytter Sharp i en ny telefon til det japanske marked med betegnelsen SH505i. Denne kamera-telefon er i stand til at beregne sig frem til en variant af de fotografier, den tager, som den kan bruge til at skabe 3D-effekten.
Displayet kan ved tryk på en knap ændres, så det viser almindelige 2D-billeder.

Bedre kamera-funktioner
På selve kamera-telefon-siden viser Panasonic en japansk model, der foruden stillbillederne kan optage videoklip i MPEG2. Dette format har man hidtil undgået i kamera-telefoner, fordi kvaliteten godt nok er højere, men samtidig bruger formatet mere hukommelsesplads end MPEG4. Denne kamera-telefon kan imidlertid benytte Panasonics nye SD-hukommelseskort, der i dag fås med en kapacitet på 512 Mbyte, og selskabet hævder at have 1 Gbyte SD-kort på vej. Samtidig har selskabet lanceret en serie såkaldte mini SD-kort, der er bedre i overensstemmelse med størrelserne på mobiltelefonerne, og disse kort fndes i dag i 128 Mbyte-udgaver.
Lidt i samme boldgade fremviser Panasonic også en mobiltelefon som er ude i Japan, der kan benyttes som fjernbetjening til DVD-afspilleren, og i dette tilfælde mener de virkelig ‘fjern', for via mobilnettet kan man starte en optagelse ude fra byen.

Billedtekst:
Sharps SH505i har en ny type TFT LCD-skærm, der kan sende let varierede billeder til hvert øje, og dermed skabe en 3D-effekt, men smid ikke avisen for at løbe ned i butikken, den kommer udelukkende i Japan.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere