Skræddersyede batterier

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. oktober 2003.


Tendensen blandt producenter af PDA'er, bærbare pc'er og mobiltelefoner går mod at få udviklet batterier specielt til den enkelte enhed, melder den danske batteriproducent Danionics.

Bærbare batterier
Måske er der virkelig et opsving på vej. Den danske producent af batterier til bærbare enheder Danionics mener i hvert fald at spore et skift i indstilling hos producenterne af PDA'er, intelligente mobiler og bærbare pc'er: I de sidste par knappe år har de koncentreret sig om at holde priserne lavest mulige ved masseproduktion af ensartede serier - også når det gjaldt batterier. Nu interesserer mange producenter sig for at differentiere deres produkter og i at få udviklet batterier specielt til den pågældende enhed. Der er en forventning om, at der nu vil blive råd til personificerede enheder.
- Danionics' mål er at fremstille lettere, tyndere batterier, der kan levere mere energi samtidig med, at de er sikre og miljørigtige. Nu mærker vi efterspørgsel efter batterier, der alt efter behovet i den pågældende enhed først og fremmest prioriterer lav vægt, fladhed, funktionstid eller overholdelse af skærpede sikkerheds- og miljøkrav, siger salgs- og udviklingsdirektør Peter Bøgh Petersen fra Danionics.
- Det medfører, at vi i dag som batteri-leverandør ofte bliver inviteret til at deltage allerede i producenternes udviklingsarbejde, så vi kan lave et batteri specielt til den pågældende enhed. Her bliver det en styrke, at vi udelukkende producerer batterier og ikke konkurrerende produkter, fortsætter han.

Størst på PDA-batterier
Danionics udstationerer ofte udviklingsmedarbejdere hos producenterne, ligesom selskabet har etableret lokale afdelinger i Taiwan og Kina for at være tæt på OEM-husene, der i stigende grad står for produktionen af såvel pc'er som PDA'er og mobiltelefoner.
Danionics specialiserer sig i udvikling og produktion af genopladelige lithium-ion polymer-batterier. Det er teknologi, som gør det muligt at fremstille de tyndeste batterier, der kan masseproduceres i dag. Dette skyldes blandt andet, at de kemiske stoffer i disse batterier ikke behøver være i væskeform og dermed kræver en beholder, men kan være i en voksagtig form.
Det har gjort Hewlett-Packard (HP) til selskabets største kunde, idet it-giganten siden år 2000 har benyttet Danionics-batterier i sine iPaq-lommecomputere. Det gør samtidig Danionics til verdens største producent af lithium-ion polymer-batterier til PDA-segmentet. Den seneste - og tredje - generation af batterierne kan udskiftes, så ihærdige brugere kan have et ekstra batteri klar. Med hver ny generation har batterierne fået mere intelligens, så det er lettere for PDA-enheden at følge med i, hvor meget strøm der er tilbage.
Ud over batterierne til lommecomputere fremstiller den danske producent batterier til intelligente mobiltelefoner og batterier med op til fire celler til A4-pc'er.
Danionics har de sidste par år været ramt af, at afmatningen i it-sektoren har medført lavere salg end forventet af lommecomputere og A4-pc'er. I august i år nedskrev selskabet forventningerne til året omsætning til mellem 80 og 100 millioner kroner. For bare et par år siden opererede Danionics med forventede omsætninger på 450-650 millioner kroner. Det har medført fyringer og kursfald. Danionics-aktien står i dag i knap 15 kroner, og den har befundet sig nogenlunde på dette niveau det sidste år. Da aktien første gang blev udbudt til salg i januar 2001 blev den revet væk for 200 kroner stykket.

Kravene vokser
For Danionics består udviklingen af batterier ofte i at få producenterne af trådløse enheder til at træffe en række valg.
- Du starter ofte med et krav til batterilevetid, der gør, at batteriet bliver 20 procent større, end der er plads til. Så skal der indgås kompromisser, siger Frederik Flemming, der er Senior Project Manager hos Danionics.
Udviklingen går generelt mod, at enhederne bliver stadig mere strømforbrugende.
- Hver gang vi forbedrer batteriteknologierne og øger kapaciteten 10 procent, indfører producenterne nye teknologier, der bruger tyve procent mere strøm, siger Frederik Flemming.
I øjeblikket er LCD-skærmene, der aktuelt står for 40 procent af strømforbruget i de bærbare, og WiFi-teknologien aktuelle eksempler på nye strømslugende faciliteter.
Der kan ikke presses de store forbedringer ud af materialerne i de nuværende batterier, men der er andre veje til strømbesparelser, mener man på Danionics.
- Lithium-ion-teknologien er modnet gennem ti år, og i den periode er kapaciteten blevet fordoblet, men efterhånden er det svært at nå store forbedringer med de eksisterende materialer, selv om der arbejdes med nye legeringer til anoder og katoder. De store strømbesparelser skal komme ved at udnytte energien mere effektivt i enhederne, siger Ningling Rao, der ligeledes er Senior Projekt Manager hos Danionics.
Disse strømbesparende tiltag er blandt andet de såkaldte step-down-teknologier, der sørger for, at processoren går ned i hastighed, hvis den bærbare udelukkede benyttes til tekstbehandling.

Brændselscelle-supplement
Danionics forventer, at batterier baseret på brændselsceller vil blive en realitet, selv om der nok vil gå lidt tid. Men den danske batteriproducent tror, at disse batterier vil blive suppleret med andre typer batterier.
- Problemet ligger i, at for eksempel en bærbar pc bruger såkaldt spidsstrøm - betydeligt mere strøm end ved normal drift - når den starter. Det kan brændselscelle-batterierne typisk ikke klare, men de har til gengæld markant længere levetid. Derfor kan de to batteri-teknologier komme til at sameksistere, siger Frederik Flemming.
Udviklingen af brændselscelle-batterier til trådløse enheder vil blive støttet af et tilsvarende udviklingsarbejde hos bilproducenterne.

Billedtekst:
Fynske Danionics er nået til tredje generation af deres lithium-ion-polymer batterier. For hver generation, får batterierne mere intelligens.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere