Dommen over 3G falder i Norden

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. september 2003.


Før danmarkspremieren: Det bliver afgørende for 3G's succes i Europa, om det lykkes 3G-selskaberne at vise noget, som ligger ud over, hvad man kan i dag på mobilen på det avancerede nordiske marked, mener Allen Burnes fra Motorola.

Norden bliver den første region i Europa, hvor næste generation af mobiltelefoni opnår bred anvendelse. Denne forudsigelse kommer fra Allen Burnes, der som administrerende direktør er ansvarlig for alle aspekter af Motorolas mobilaktiviteter i Nord- og Østeuropa.
- I Norden findes et avanceret marked, hvor mobilkunderne er vant til forholdsvis avancerede tjenester. Det tvinger 3G-selskaberne til at lancere noget, der er kvalitativt bedre, hvis de skal skille sig nok ud til, at de eksisterende mobilbrugere ønsker at skifte, siger han.
De første tegn på, at denne udvikling allerede er i gang, kan ses på den anden side af Øresund.
- I Sverige har vi set det nye selskab 3 gå i luften med hastigheder op mod 380 kbit/s på deres 3G net, og alt tyder på, at de vil gøre noget lignende i Danmark. Det er højere hastigheder, end 3 tilbyder i England og Italien, og det tyder netop på, at de strammer deres net op til det nordiske marked. Og lykkes det nykommeren 3 at lancere en form for mobiltelefoni, der er mærkbart bedre end den eksisterende, vil de øvrige danske 3G-selskaber være nødt til at modsvare disse tilbud, siger Allen Burnes.
Nu er 3G en teknologi, der tildeler brugerne kapacitet dynamisk. Så på et nyt net med få brugere, vil overførselshastighederne være høje. Men alligevel er Allen Burnes, der er i kontakt med 3 i sin egenskab af telefon-leverandør, overbevist om, at vi kommer til at se mere avancerede 3G-net her.
- Udviklingen kommer til at gå hurtigt her i Norden, og i 2006 vil vores liv være forandret på grund af den måde vi kommunikerer med hinanden og med de firmaer, hvor vi er ansat, siger han.

Telefonerne er der
Da GPRS blev introduceret, var der ikke telefoner klar, der kunne udnytte teknologien. Der vil være telefoner til 3G - i begyndelsen vil de være ret klodsede, men det er Allen Burnes' opfattelse, at 3G-telefonerne hurtigt vil blive forbedret.
- De første modeller er kraftige og dyre. De er ret store, blandt andet fordi de skal kunne stort set hvad som helst, fordi mobilselskaberne endnu ikke ved hvilke faciliteter, der bliver afgørende for de forskellige grupper kunder. Men mit bud er, at de i 2005 vil være på størrelse med de nyværende telefoner, siger Allen Burnes.
I dag ligger den største udfordring ved at udvikle 3G-telefoner på softwaresiden, mener Bob Schukai, der er 3G-produkdirektør hos Motorola.
- Når 3G-selskaberne for alvor kommer i gang, skal 3G-telefonerne kunne kommunikere med mange typer ny og ældre infrastruktur. Der er forfærdelig mange muligheder, og der skal laves tilpasninger. Hardwaren til 3G-telefonerne har vi derimod udviklet på i flere år, og her har vi fået has på mange af børnesygdommene, siger han.
De hurtigere dataoverførselshastigheder vil hurtigt føre til nye anvendelser, vi ikke har tænkt på tidligere, mener Motorola-direktøren på linie med andre i mobilbranchen. Han nævner et eksempel fra øen Man i den engelske kanal, hvor det første europæiske 3G-net blev etableret som forsøg. Her kører en bus rundt som en slags rullende internet-café, og giver beboerne i yderdistrikterne mulighed for at komme på nettet med forbindelse via 3G-nettet.

Live i Malmø
Ønsker man et smugkig på, hvad 3G kan blive fra starten herhjemme, må man et smut til Sverige. 3 gik i luften 19. maj i år. Et halvt times langt besøg i selskabets butik i Hanmgatan to minutter fra Centralstationen i Malmø viser, at en del af de besøgende danskere kommer ind og stiller nysgerrige spørgsmål. De første kunder er typisk yngre, men ikke helt unge.
- Vi ser mange mellem 20 og 30. De kommer typisk herind i grupper på tre eller fire og køber sammen, så de har nogen at føre videosamtaler med, siger butiksbestyrer Boris Keredzin fra 3 i Malmø.
Ud over videosamtaler tilbyder 3 i Sverige videotjenester. Således kan man for 12 svenske kroner følge en fodboldkamp på den måde, at man får et klip, når der er mål eller andre afgørende begivenheder plus et sammendrag efter kampen. På samme måde kan man downloade musikvideoer og spil. Der følger stereo-øretelefoner med den telefon fra den japanske producent NEC, som i øjeblikket er 3's eneste leverandør i Sverige.
Desuden kan man hente for eksempel nyheder og spil ned i de Java-baserede telefoner med få klik fra 3's portal.
Senere på året forventer 3 i Sverige at lancere særlige erhvervstjenester, der ligger ud over de børsnyheder, der allerede er en del af udbuddet.

Gør 3G en forskel?
Der er dog stadig udbredt skepsis over for 3 og selskabets strategi.
- I udlandet har 3 hidtil først og fremmest trukket kunder til ved at sælge billige taleminutter. 3G adskiller sig udelukkende fra det nuværende 2G-mobilsystem ved at have højere båndbredde. Overgangen kommer til at svare til at gå fra ISDN til ADSL. Og det eneste nye vil blive mobil videotelefoni og måske mere flydende streaming, siger teleanalytikeren John Strand.
Først og fremmest mener han, at brugeroplevelsen på 3G-telefonerne kommer til at ligge tæt op af, hvad mobilbrugerne kan få i dag.
- De første 3G-telefoner har en Symbian-platform og bliver Java-baserede, de har SMS og MMS, og de leveres med multimedieplayer - fuldstændig som de mere avancerede nuværende modeller. Samtidig vil de fleste tjenester i de første år være overført fra 2,5 G, siger John Strand.
I udlandet har de ydelser, der nu angiveligt skal få folk til at skifte til det nye system, ikke været den store succes, mener analytikeren.
I Sydkorea, der er verdens mest avancerede mobilmarked, har de i to år på deres CDMA2000-system haft hastigheder som dem, der nu stilles i udsigt her. Men koreanerne har haft svært ved at sælge tjenester, der bruger den højere båndbredde. På samme måde har de et stykke tid haft mobile videosamtaler i Japan - uden at det har rykket noget særligt, siger han.

Billedtekst:
- I udlandet har 3 hidtil først og fremmest trukket kunder til ved at sælge billige taleminutter. 3G adskiller sig udelukkende fra det nuværende 2G-mobilsystem ved at have højere båndbredde. Overgangen kommer til at svare til at gå fra ISDN til ADSL. Og det eneste nye vil blive mobil videotelefoni og måske mere flydende streaming, siger teleanalytikeren John Strand.
Foto: Torben Klint

Boks:
To fremgangsmåder
3 er det eneste danske 3G-selskab, der har løftet lidt af sløret for, hvornår de lancerer deres system, idet de har meddelt, at det sker inden jul. Orange, TDC og Telia har en lidt anden strategi, fordi de allerede har kunder på deres eksisterende GSM-mobilsystem, som de ønsker at føre over på det nye system, efterhånden som deres behov for mobile tjenester stiger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere