Fem spørgsmål til den trådløse ekspert

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. september 2003.


Trådløs konsulent: Der er betydelig usikkerhed over for det trådløse område i it-afdelingerne. Her vurderer konsulent Mads Tarstrup fra Netplan, om teknologierne er modne, og om it-afdelingerne er klar til at tage ansvaret for dem.

Hvilke af de nyere trådløse teknologier betragter du som modne?
FWA er moden - i den form, hvor teknologien bruges til at levere trådløse højhastighedsforbindelser til virksomheder. Som access-teknologi til private er den stendød.
Alle de tre WiFi-teknologier 802.11b, 802.11a og den nye 802.11g er modne.
GPRS er moden, men brugerne skal være klar over, at man får 40-50 kbit/s rå båndbredde, idet ingen af de danske mobiloperatører tilbyder service som VPN (Virtuelt Privat Net), der ville give brugerne mulighed for at oprette lukkede kredsløb mellem deres mobiltelefon og mailserver. 3G er endnu ikke i luften.
Bluetooth er modent til enkelte anvendelser som i trådløse hovedsæt.

Hvilke barrierer er der for etablering af trådløs teknologi i virksomhederne?
Den største barriere er licens-regiment, Hvor de nationale telemyndigheder har voldsomme økonomiske interesser i fordelingen af frekvensressourcerne. Tidligere dækkede betalingen for frekvenserne stort set omkostninger, nu er salget af frekvenser blevet et middel til at inddrive ekstra skat. Resultatet er, at det ofte ikke er muligt at benytte de bedst egnede frekvenser. Således er det ikke sandsynligt, at det meget trafikerede 2,4 GHz-bånd ville blive anvendt til trådløse lokalnet, hvis der havde været andre muligheder.

Er it-afdelingerne klædt på til at tage ansvaret for trådløs teknologi?
Det varierer meget. Vi møder it-afdelinger, der kommer til os med meget specifikke problemstillinger om radiotekniske forhold. Andre har kun overfladisk kendskab til området og viger ofte tilbage for at gå trådløs på grund af usikkerhed. Det er synd, for teknologien er både god og sikker, bare man ved, hvad man gør.

Er virksomhederne klar over, at det kan have konsekvenser for den måde, de indretter netværket, at gå trådløs?
Bevægelsen hen mod centraliseret netstyring er sat i gang af det øgede fokus på driftomkostninger, men den forstærkes af, at folk begynder at gå på nettet fra alle mulige enheder. Der er ikke ret mange it-afdelinger, der har erkendt, at brugernes forventninger til, hvad de skal kunne trådløst, kommer til at påvirke den måde, de indretter driften på.

Er utrygheden omkring sikkerhed på trådløse net reel?
Der er alvorlige huller i sikkerheden på trådløse lokalnet, som man skal tage alvorligt, men der er også løsninger. 802.11-protokollerne er født uden sikkerhed: de er motorvej uden afstribning, autoværn og afmærkning. Så er der kommet bud fra den såkaldte WiFi-organisation, der giver nogen sikkerhed, men som er fælles, svarende til striberne på vejen. Skal man bruge det til forretningskritiske applikationer, skal man ud i andre løsninger, der ofte er proprietære, som giver noget, der svarer til en privat motorvej. Løsningerne er der, men det kræver viden at bruge de mere avancerede.

Billedtekst:
Få it-afdelinger har erkendt, at brugernes forventninger til, hvad de skal kunne trådløst, kommer til at påvirke den måde, de indretter driften på, siger Mads Tarstrup.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere