Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. september 2003.
Overblik: Trådløse lokalnet er et af de få områder, hvor der er markant fremgang i it-sektoren samtidig med, at priserne falder. Det giver dynamik blandt leverandørerne, og hvert år bringer mindst et opkøb.
I en it-sektor, der er præget af stagnation, udgør WiFi eller trådløse lokalnet et vækstområde.
Markedet for WiFi-udstyr er stadig meget omskifteligt, fordi hvert år bringer et eller flere opkøb, der ændrer på rækkefølgen af de dominerende leverandører.
Proxim havde sidste år størst vesteuropæisk markedsandel målt efter omsætning. Såvel Proxim som Cisco, Symbol samt Netgear, der følger efter på anden-, tredje- og fjerdepladsen, har markedsandele mellem ti og 20 procent.
Nummer fem, seks og syv er henholdsvis 3Com, Dlink og Avaya. Derefter ligger Intel, Linksys og Siemens. Herunder ligger et større antal mindre leverandører.
På det danske WiFi-marked var rækkefølgen ifølge IDC fordelt således Proxim, Symbol, Cisco, Dlink, Netgear og 3Com.
Der var betydelige forskydninger i markedet sidste år. Først og fremmest købte Proxim, som tidligere var nummer seks, den tidligere Agere, der var nummer to efter Cisco. Opkøbene og konsolideringen er fortsat, idet Cisco i år har købt Linksys.
Kamp i toppen
Ser man udelukkende på markedet for opkoblingspunkter i Vesteuropa leder Cisco, dernæst følger Proxim og Symbol og Netgear nogle pladser efter.
Cisco og Symbol rykker fra første og anden til tredje- og fjerdepladserne, hvis der regnes ud fra antal solgte enheder, i stedet for ud fra omsætning. Det skyldes, at disse selskaber har en række mere avancerede erhvervsløsninger i produktkataloget.
Prisfald
Væksten hænger sammen med kraftige prisfald på udstyr til trådløse lokalnet. De største prisreduktioner skete på opkoblingspunkter, mens priserne på NIC-udstyr (Network Interface Card), som omfatter pc-kort og andet udstyr til at koble pc'er og bærbare på, fulgte langsommere med. Prisfaldene medfører, at WiFi hurtigt vinder udbredelse i hjemmene.
Det forventes, at væksten salg af WiFi-udstyr vil fortsætte, idet afsætningen af NIC-udstyr dog er ved at toppe, da muligheden for at benytte trådløse lokalnet snart vil være indbygget i bærbare, håndholdte og endog i mere avancerede mobiltelefoner. Ifølge IDC's forudsigelser, vil der være et pænt tocifret millionantal enheder med trådløs lokalnet-forbindelse i Vesteuropa i 2007, heraf vil næsten 80 procent have forbindelsen indbygget.
I dag dominerer 802.11b-teknologien, men IDC forventer, at der snart vil blive solgt flere 802.11g-produkter, men at de såkaldte dual band-produkter, der kan bruge såvel 802.11b- som -a- og -g-teknologierne i løbet af få år vil overtage markedet.
Boks:
Top 10
Top 10 blandt producenterne af WiFi-udstyr i Vesteuropa i 2002 så sådan ud ifølge IDC:
1. Proxim
2. Cisco
3. Symbol
4. Netgear
5. 3Com
6. Dlink
7. Avaya
8. Intel
9. Linksys
10. Siemens
Boks:
En regulatorisk kæp i hjulet
Alle internationale forudsigelser hælder til den opfattelse, at de enkelte WiFi-protokoller 802.11b, 802.11a og 802.11g i løbet af de næste tre-fire år vi blive afløst af dual band-teknologi, der både kan sende på 2,4 GHz, som -b og -g benytter og på 5 GHz, som -a afvikles på. Det kan imidlertid komme til at gå anderledes på grund af særlige begrænsninger på anvendelsen af 802.11a i Europa.
Her benyttes frekvenserne omkring 5 GHz af forskellige radar-systemer, og da de regulerende myndigheder ikke ønsker, at disse skal blive forstyrret af trådløse lokalnet, må 802.11a udelukkende benyttes indendørs. Denne begrænsning har Telestyrelsen således lagt på anvendelsen herhjemme. Dette medfører, at 802.11a-udstyr udelukkende må benytte indendørs antenner, hvis rækkevidde og ydeevne er begrænset i forhold til udendørsantenner.
Dette kan hæmme brugen af såvel 802.11a som af dual band-produkter, hvori denne teknologi indgår, i Europa. Arbejdsgruppen bag WiFi-protokollerne er ved at færdiggøre en variant af 802.11a, der kan godkendes i Europa, fordi den indeholder faciliteter, som gør, at den ikke generer eller bliver generet af anden radiotrafik i 5 GHz-området. Der er afsat en del af frekvenserne omkring 5 GHz til udstyr, der benytter denne protokol, som har fået betegnelsen 802.11h. Dette udstyr er dog endnu ikke kommet på markedet.
Boks:
Top 6
Top 6 blandt leverandører af opkoblingspunkter i Danmark i 2002 så sådan ud ifølge IDC:
1. Cisco
2. Symbol
3. Proxim
4. Dlink
5. Avaya
6. Netgear