Med hovedet og sjælen først

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. september 2003.


Christian Liisberg er stifter af it-virksomheden Intellix, ekspert inden for neurale netværk og en af landets fremmeste forskere i kunstig intelligens. Han er også
systemudvikler for transcendental meditationens åndelige leder, Yogi Maharishi Mahesh.

Portræt
Hvis fremtidens forskere nogensinde sætter sig for at skabe en kunstig udgave af Christian Liisbergs intelligens, bevidsthed og handlemønstre, bør de sætte god tid af til projektet. Rigtig, rigtig god tid. For Liisberg, stifter af it-virksomheden Intellix og en af Danmarks fremmeste forskere i kunstig intelligens og neurale netværk, er en af de personer, som er vanskelig at definere. Bedste illustration af det finder man i et udpluk fra karriereforløbet: civilingeniør, keramiker, forsker på DTU, forsker på Risø og forskningskonsulent for Novo Nordisk. Fangede du afvigelsen? Læg dertil: jazzmusiker, skulptør, billedkunstner og tankefeltsterapeut med indgående kendskab til spirituelle retninger som transcendental meditation og kinesiologi, og man har et billede af en mand, som med omdrejningspunkt i kunstig intelligens har mestret en bemærkelsesværdig fusion af teknologi, kreativitet og spiritualitet.- Den naturvidenskabelige forståelse af verden er kun en side af mønten. Hvad, jeg er nået frem til, er, at man godt kan have flere modstridende livsopfattelser og tro på dem begge. Det giver dig flere valgmuligheder i dit liv, flere synspunkter og flere løsninger, mener han selv.Spurgt direkte vægrer han sig ved at sætte fingeren på, hvad det er, der har ledt ham til en forening af de to umiddelbare modpoler: Spiritualitet og teknologi, eller hvornår det hele startede. Men faktum er, at han ikke sov i tre dage, da han fik sin første programmerbare HP-lommeregner mellem hænderne, at han brugte en god del af de sene 70'ere på at udforske gestaltterapi, meditation og bevidsthedsudvidelse, og at han på sin egen måde samlede det hele, da han kodede sit første program på datidens tidlige versioner af hjemme-pc'en - et astrologiprogram.- Det kunne give planeternes præcise placering, når man tastede fødselsdato og tid ind. Det var ret godt, griner han og fortsætter:- Men jeg ved ikke, hvad det var, der appellerede til mig ved computere eller ved det spirituelle. Computere var nye og spændende, og jeg er nysgerrig af natur og har samtidig tidligt været klar over et behov for at udforske, hvem jeg er.

Automatisk ånd
I 1974 var Liisberg færdig som civilingeniør og uddannet keramiker. Efter et stop hos Rockwool som ansvarlig for fabriksstart rundt om i Europa, ledte hans fokus på ånd, intelligens og teknologi ham i retning af kunstig intelligens. Da han i starten af 80'erne blev tilbudt en fireårig forskerstilling i robotter, kunstig intelligens og samfundspåvirkning på DTU, slog han til. Det var tiden, hvor typograferne lagde dagblade ned på stribe, og hvor fagbevægelsen for alvor var på mærkerne over for truslen fra maskinerne.- Den gang handlede diskussionen om automatisering af håndens arbejde, om hvordan man kunne klare automatiseringsbølgen uden store samfundsomvæltninger. Vores budskab var: Drop teknologiforskrækkelsen og rid på bølgen i stedet for at drukne i den. Det, synes jeg, vi som land har klaret godt. Men i den tid stod det også klart, at mens automatisering af håndens arbejde var det aktuelle, var det automatiseringen af åndens arbejde, der var fremtiden.Og fascinationen af kunstig intelligens trak ham til Risø, hvor han under titlen Chef for Neural Network Research, begyndte arbejdet med at kortlægge viden og programmere kunstig bevidsthed i neurale netværk. Og det var på Risø, han lagde kernen til en af Danmarks mest markante teknologiske start-ups fra dotcom-æraen, Intellix.

Iværksætteren
I 1993 tog Liisberg orlov fra Risø og skabte med baggrund i de neurale netværkssystemer et lille enmandsfirma med det forholdsvis avancerede navn Applied Bio Cybernetics. I dag griner han af navnet.- Jeg kan huske, at jeg satte en annonce i de gule sider, der lød noget i stil med: Automatisering af intellektuelt arbejde. Ring til Applied Bio Cybernetics. Den var der ingen, der hoppede på, ikke Èn eneste. Bedre gik det, da navnet blev ændret til Chr. Liisberg. Chr. Liisberg blev ændret til aktieselskab og tog endnu et navneskift til Intellix, hvor der nu var både ansatte og kunder som Jyske Bank, Realkredit Danmark og Unibank, som blandt andet brugte systemerne til at matche investorer med forskellige investeringsporteføljer.Intellix gik konkurs i august i år. Det skete efter et turbulent liv med en kombination af succes for selskabets banebrydende produkter og en konstant jagt efter investorkapital, medarbejdere, der måtte acceptere måneder med halve lønninger og problemer med kundernes systemer. Og Christian Liisberg, der forlod Intellix i en af selskabet mere rolige perioder, beskriver selv tiden som iværksætter som en rutschebane. - Specielt i starten gik det meget op og ned, vi var flere gange ved at lukke. Engang imellem havde vi penge, og dem brugte vi. Engang imellem havde vi ingen, og så led vi. Det var slidsomt og skægt. Men da jeg stoppede, var jeg udbrændt. Jeg skulle være på hele tiden, for det var mig og min ide, som investorerne lagde penge i. 2000 var en rolig tid for selskabet, der var 45 ansatte, og produktet var ved at modnes, og det er ikke i den fase, jeg er stærkest. Inden han forlod selskabet, nåede han dog endnu engang at få bekræftet muligheden i at lade det naturvidenskabelige sameksistere med det spirituelle. Det skete, da Intellix fik en systemordre fra ordenen bag Yogi Maharishi Mahesh, åndelig leder for de flere end fem millioner mennesker verden over, der praktiserer transcendental meditation. Christian Liisberg tilbragte en længere periode i ordenens franske hovedkvarter.
- Systemet skulle hjælpe de praktiserende med hvilken sanskrit-hymne, de skulle vælge for at modvirke negative elementer i deres horoskop. En opgave, der normalt kun kan varetages af de meget erfarne. Det var nødvendig for mig at bruge tid på at forstå trosystemet til bunds, men jeg fandt, at det havde sin egen fuldkomne logik, og at det godt kunne sameksistere med en naturvidenskabelig tilgang. Det var et vældigt kick. Selvom Christian Liisberg var blandt dem, der mistede aktier ved konkursen, har han ikke sluppet hjertebarnet helt. Intellix' produkter lever videre i et nyt firma i Washington, hvor han har været ovre og fortælle om produkterne.

Terminator
Tiden efter Intellix blev brugt på at rejse, senere tog han en stilling i Novo Nordisk forskningsafdeling, hvor omdrejningspunktet har været at integrere hans viden om neurale netværk i medicinalvirksomhedens produktportefølje. I sommers valgte han at forlade den faste stilling, til fordel for en konsulentstilling hos Novo Nordisk.
- Jeg synes stadig, arbejdet hos Novo Nordisk er meget spændende, men der er også andre ting, jeg gerne vil, og en stor del af det har at gøre med de spirituelle interesser.Fascinationen af intelligens, ånd og teknologi forbliver dog et omdrejningspunkt. - Der er perioder, hvor jeg har frygtet den ultimative vision for konsekvenserne af kunstig intelligens - den man ser i Terminator-filmene. Men jeg tror jo samtidig på den spirituelle side i mennesket. Vores bevidsthed er ikke ren mekanisk, og jeg tror ikke på, at vi kan eftergøre alting i en computer. Vi har en evne til at tænke selv, men vi får også tanker og indtryk udefra. Det, vi kan gøre, er at automatisere de kedelige intellektuelle opgaver. Spørgsmålet er derefter, hvad skal vi så lave? Svaret på det er efter min mening, at vi skal være mere spirituelle, fordybe os i kunst, musik, værdsætte livet mere. Alle de ting, der ligger langt væk fra livet på en direktionsgang, siger han.

Jeg ved ikke, hvad det var, der appellerede til mig ved computere eller ved det spirituelle. Computere var nye og spændende, og jeg er nysgerrig af natur og har samtidig tidligt været klar over et behov for at udforske, hvem jeg er.

Billedtekst:
Vores bevidsthed er ikke ren mekanisk, og jeg tror ikke på, at vi kan
eftergøre alting i en computer. Vi har en evne til at tænke selv, men vi får også tanker og indtryk udefra,
mener Christian Liisberg.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere