James Gosling: Java skal være open source

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. juni 2003.


Et af de hotte emner i San Francisco var spørgsmålet, om Java skal være et open source-projekt.

åben eller ej
Sun Microsystems Vice President James Gosling, som var med til at udvikle Java, mener at mange kerne-elementer af Java med fordel kan blive open source. Dermed er han uenig med en række andre i Suns ledelse, men en konstruktiv diskussion er i gang. Diskussionen har, ifølge James Gosling (se interview), været i gang internt i Sun gennem nogle år. Den er opstået, fordi der efterhånden er en række Java-værktøjer, der har vundet stor udbredelse i Java-kredse, selvom de ikke er en del af Suns Java Community Process (JCP), der giver det officielle Java-stempel.
Eksempelvis er Struts frameworket til web-applikationer, log-værktøjet Log4J og build-værktøjet Ant alle værktøjer som er blevet bredt accepteret i udvikler-kredse, selvom de ikke er baseret på JCP.

Computerworld har talt med James Gosling om Java og open source.

Boks:
Java Community Process (JCP)
Sun skabte Java Community Process (JCP) i 1998 for at udvikle og tilrette Java-teknologien. I dag er der flere end 650 medlemmer af JCP. JCP skal sikre, at Java-teknologien til stadighed er kompatibel på tværs af platforme.

Boks:
James Gosling, der stod fadder til Java, taler ud om Java og open source

interview

Hvad er de seneste tanker om at lave Java til open source?
Jeg er helt sikkert et af de mennesker, der meget gerne ser Java gå open source. Men det er svært af to grunde.
En er, at open source-måden at udvikle software på fungerer, så længe der en venlig, kollegial atmosfære. Hvis man har en bølle i nabolaget, der er meget stærk, så virker det ikke. Sun har jo en historie, der viser, at vi kan blive ofre, så mange folk er nervøse for det.
Den anden grund er, at med en platforms-teknologi som Java, er community'et delt op i to lejre. Der er dem, der bygger platformen, og der er dem, der bruger platformen. For brugerne af platformen er konsistensen, interoperabiliteten, en af de vigtigste ting ved Java. De, der bygger platformen, ser lidt anderledes på det. På den ene side kunne de godt tænke sig at gøre, lige hvad der passer dem. På den anden side ved de godt, at de afskærer sig selv fra nogle udviklere, hvis de gør det.

At være beskæftiget med interoperabilitet er noget, de fleste leverandører har et had/kærlighedsforhold til. Så vi prøver at have vores licenser så tæt på open source som muligt, mens vi holder fast ved den ene ting, som er så vigtig for os, nemlig interoperabilitet.

Tror du, at flere bidder af Java vil blive open source, eller bliver det hele?
Vi kunne godt tage det hele. Vi kunne tage det i bidder. Vi har diskuteret alle aspekter. Vi har faktisk en del open source-ting, men ikke kerne-delene. Og vi har talt om at dele kernen op, så noget af den bliver open source. I det store hele er det ikke en nemmere opgave end at lave det hele til open source.

Har du fortalt om dine positive tanker om open source internt i Sun?
Ja, absolut. Jeg har altid ment, at open source er den rigtige ting at gøre for os i en masse af vores arbejde. Der er altid en masse problemstillinger, der gør det til en kompleks diskussion, om hvorvidt det i virkeligheden fungerer som forretningsmodel.

Hvor meget tid bruger Sun internt på drøftelsen af open source?
Vi drøfter det hele tiden. Vi har haft diskussionen i årevis.

Af Carol Sliwa, Computerworld US
Oversættelse: Dan Mygind




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere