Fra mord til mobilsendere

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. juni 2003.


Ann-Louise Hansen har været tæt på brændpunkterne i den danske teleliberalisering. Hun var med, da franskmændene med Mobilix invaderede det danske telemarked, og på grænsen til tredjegenerations mobiltelefoni ordner hun nu paragrafferne for det kinesisk/svenske mobilselskab "3".

Portræt
- Jeg er med til at starte et nyt firma på en måde, så ingen havner i fængsel, og vi bliver sagsøgt mindst muligt, griner juridisk chef hos "3", Ann-Louise Hansen. For mens lederne står frem i medierne og kritiserer eller roser den danske regerings forskellige initiativer inden for teleområdet, har hun de seneste otte år stået i kulissen og fået tingene til at glide. Hun sidder i Telerådet og har været bestyrelsesmedlem i IT-Brancheforeningen gennem en række år. Som ansat først hos Mobilix og nu hos 3 har hun gennemlevet centrale dele af den danske teleliberalisering.
- Det var en stor udfordring at være med i den første tid. Teleliberaliseringen var lige begyndt, styringen i lovgivningen var svær at finde, og jeg syntes, det var noget frygteligt rod. Danmark var frontløbere, så der var ikke andre europæiske lande at sammenligne sig med og hente erfaringer fra. Samtidig var der meget teknik i lovgivningerne, som skulle forstås. Der gik nogen tid, før jeg følte mig nogenlunde sikker. Det heldige var, at der heller ikke var andre, der havde helt styr på, hvad der foregik, fordi det hele var nyt.
Telejurist ved et tilfælde
Ann-Louise Hansen startede vejen mod jobbet som jurist inden for teleområdet i Jylland, hvor hun voksede op på en gård. I 1977 trak jurastudiet hende til København.
- Det var ikke voldsomt velfunderet, at det blev jura. Jeg havde en ide om, at jeg ville se retfærdighed og mente, at det ville studiet bibringe.
Efter endt studie i 1981 skrev hun under på ansættelseskontrakt hos et københavnsk advokatkontor, men blev kort efter tilbudt en stilling ved Kommissionen i Bruxelles. Det trak.
- Min karriere startede derfor ikke så flot, da jeg faktisk formåede at bryde den første kontrakt, jeg havde skrevet under på.
I Bruxelles lærte hun sprog og at begå sig internationalt - elementer, der skulle komme til at præge karrieren. Et år efter vendte hun tilbage til Danmark og et job på et advokatkontor, for blot igen at rejse til udlandet. Denne gang til Paris, hvor hun arbejdede de næste 12 år som dansk/fransk advokat.
- Jeg havde rigtig mange interessante sager i de år, men den mest klæbrige var nok en mordsag på den franske ø Korsika. Korsika og korsikanerne er ... interessante. Hvis de er utilfredse med skatterne, bruger de ikke ord. De sprænger skattekontoret i luften. I retsbygningen var vinduet til anklagerens kontor plastret til med brædder, og rundt om var der fyldt med skudhuller. De er bare ikke bange for at skyde. Så jo, det var spændende - til tider lidt for spændende.
Tilbage i Danmark blev det til knapt et år som anklager for Justitsministeriet, før hun blev headhuntet til en stilling som juridisk chef hos den ny spiller på den danske telescene - franske Mobilix med den karismatiske Monique MoullÈ-Zetterström i spidsen.
- De havde brug for en, der talte fransk på juridisk niveau, havde international erfaring og kendte det danske system, så der passede jeg ind. Det var interessant arbejde. Min rolle var en slags mediator mellem franskmændene og det danske. Jeg skulle formidle og få kørt fransk tankegang ind i et dansk system - for eksempel at forklare Monique de danske regler for reklamer. Det var spændende og udfordrende at arbejde for så entreprenant en dame, for tit lød hendes svar: "Hvis det er loven, så er loven dum!"
Hovedjaget til 3. generation
I 2000 skiftede Mobilix navn til Orange. Telebranchen begyndte at mærke de første spæde tegn på den nedtur, der skulle ramme efter flere år med et euforisk forbrugsorgie, og Ann-Louise Hansen blev igen headhuntet. Denne gang til "3", tidligere kendt som HI3G. Dette selskab satser udelukkende på tredjegenerations mobiltelefoni - det næste store skridt på det det danske telemarked.
- Jeg har været heldig. Jeg har aldrig oplevet nedturen ud over, hvad jeg har kunnet læse i aviserne. Der er jo altid penge i etableringsfasen. Jobskiftet skyldtes, at jeg godt kunne lide at være med til at etablere Mobilix , og at jeg gerne ville være med til noget lignende igen.
År 2004 er året hvor "3", TDC, Orange og Telia skal bringe 3G til Danmark. De vandt alle en UMTS licens, og i slutningen af næste år skal 30 procent af landet været dækket med de nye tjenester. For "3"s juridiske chef er det dog friheden, hun ser mest frem til ved den ny teknologi.
- Som forbruger glæder jeg mig. Kapaciteten og transmissionshastigheden gør det interessant for mig som forretningsrejsende. Jeg glæder mig til at have min mobil med hurtig mail i håndtasken i stedet for at slæbe rundt på en mursten i form af min bærbare computer. Med hensyn til de forskellige tjenester som videoklip med fodboldscoringer er jeg ikke rigtig tændt endnu. Men jeg kunne hurtigt blive tændt, hvis for eksempel tøjbutikker kom med interessante tjenester.
Ann-Louise Hansen har været med fra den spæde liberalisering til tredje generation af mobiltelefoni. Samtidig er et utal af virksomheder kommet på markedet. Hvordan synes hun, Danmark har klaret liberaliseringen set fra kanten af tredjegeneration mobiltelefoni.
- Jeg synes, det er gået godt. Videnskabsministeriet og IT- og Telestyrelsen følger bedre med udviklingen, end de har gjort tidligere, men de har selvfølgelig også skullet finde deres egne ben. Der tales meget om, at der ikke er plads til alle selskaber. Til det kan jeg kun sige: Jeg har ikke en krystalkugle. Der er selvfølgelig ting i den danske lovgivning, som ikke fungerer optimalt, men du får mig ikke til at råbe op om hvilke. Jeg tror på, at det er klogest at være diskret. Det er et politisk betændt område, og min livsfilosofi er, at man skal lade være med at træde folk over tæerne, hvis det er muligt.

Billedtekst:
- Jeg glæder mig til at have en mobil med hurtig mail i håndtasken i stedet for at slæbe rundt på en mursten i form af min bærbare computer, siger juridisk chef hos "3", Ann-Louise Hansen. Foto: Torben Klint

Ti associationer for Ann-Louise Hansen
3G ' Succes
Jura ' Interessant
Tid ' For lidt
Mennesker ' Dejligt
2004 ' Travlt
IT-og Telestyrelsen ' Kompetence
Arbejde ' Rart
Leder ' Åben
Telefon ' En fantastisk ting
Ambition ' At have det godt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere