Dansk selskab bag realtidsvideo på mobilen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. maj 2003.


Aalborg-firmaet ON-AIR har udviklet en videoafspiller, som kan hentes ned i eksisterende Java-mobiltelefon og vide levende billeder over en 9,6 Kbit/s-forbindelse.

Live video
Før de ansatte i Aalborg-firmaet ON-AIR kører hjem fra arbejde, har de mulighed for at tjekke trafikken på Limfjordsbroen: På deres mobiltelefoner kan de over en standard-forbindelse på 9,6 Kbit/s se realtidsoptagelser med tre billeder i sekundet, hvilket er nok til at få et indtryk af flowet af biler over broen. Benyttes en GPRS-telefon, der typisk overfører med hastigheder omkring 42 Kbit/s, viser teknologien op mod ti billeder pr. sekund.
ON-AIR har udviklet en software-baseret afspiller, der kan downloades i enhver mobil med Java-platform. Selskabet benyttet en asymmetrisk kompressionsteknologi, der stiller forholdsvis store krav til processorkraft, der hvor signalet sendes, men ikke ude på mobiltelefonen, hvor signalerne modtages.
I praksis sammenlignes små udsnit af billederne med såkaldte kode-vektorer i en kodebog. Disse kodevektorer består af skakbræt-lignende mønstre af otte gange otte firkanter i forskellige farver. Den krævende opgave for komprimeringsprogrammet er at finde den kombination af firkanter, der bedst svarer til det pågældende udsnit af billedet. Herefter behøver programmet blot at overføre den pågældende kodevektors nummer, og den modtagende mobiltelefon slår op i en tabel, og sammensætter billedet af de valgte kodevektorer.
Denne komprimeringsteknologi overfører desuden udelukkende ændringer, når der overføres levende billeder. Det betyder, at der skal overføres færre data, når der for eksempel vises videoklip af en talende person på rolig baggrund.
ON-AIR blev startet i maj 2000 på grundlag af et af EU's Eureka-forskningsprojektet, der gik ud på at udvikle en smalbånds videoteknologi. Selskabet ønsker i første række at sælge sin afspiller på licens til mobilselskaber og udbydere af videoklip på mobilnettene, så kunder og brugere kan downloade den i deres telefoner for at få adgang til videotjenester. Sekundært søger ON-AIR at indgå partnerskaber med mobilproducenterne.
- Små nyhedsklip - herunder højdepunkter fra sportsbegivenheder - eller billeder af trafiksituationen bliver efter vores opfattelse de første områder, hvor vi kommer til at se denne teknologi udbudt. Men den rummer også betydelige muligheder inden for henholdsvis overvågning og spil, siger direktør Niels-Christian Gerrild fra ON-Air.
Skeptikere overfor video på mobiltelefoner fremhæver undertiden, at der i årevis har været lomme-tv'er, der gør det muligt at se fjernsyn på enheder, der ikke er meget større end mobiltelefoner, uden at disse har vundet udbredelse eller popularitet. Men video på mobilen bliver noget andet, mener Niels-Cristian Gerrild.
- Forskellen er, at der vil komme tjenester, hvor udbyderne filtrerer indholdet, så det egner sig til den lille skærm. Displayet i mobiltelefonen egner sig nok ikke til spillefilm, men vi tror, at mange vil være glade for at se højdepunkter fra for eksempel en fodboldkamp i realtid, siger han.
- Jeg forventer, at vi kommer til at se videotjenester på danske mobilnet allerede til næste år. Mobilbranchen har været noget tilbageholdende det sidste år, fordi man har ventet på næste generation af mobiltelefoni, 3G, men nu breder den erkendelse sig, at det kommer langsommere end oprindelig forventet. Derfor er der betydelig interesse for tjenester, der kan gå i luften med de eksisterende teknologier, og der er ved at være tilstrækkeligt med Java-telefoner til, at videoafspilleren er relevant, siger Niels-Christian Gerrild.

Overvågning i UK
Ud over videotjenester til mobiltelefoner arbejder ON-AIR med overvågning på steder, hvor det ikke kan betale sig at trække kabler til et kamera. Her benyttes firmaets teknologi over de radiokanaler, der er afsat til overvågnings- og fjernstyringsformål - typisk omkring 432 MHz eller 800-frekvenserne. Her kan de overfører trådløst fra videokameraer på forbindelser på 9,6 Kbit/s eller 19,2 Kbit/s.
Det er først og fremmest i England, ON-AIR har fundet et marked for trådløse overvågningssystemer, fordi lovgivningen der er mere lempelig, når det gælder overvågning på offentlige steder, så længe optagelserne holdes i lukkede kredsløb og benyttes af folk, der er underlagt tavshedspligt.

Billedtekst:
ON-AIRs java-afspiller viser her levende billeder fra trafikken på Limfjordsbroen på en Nokia 7650.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere