Slip lønmodtagersyndromet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. april 2003.


Det er attraktivt at være projektansat. Men man skal turde slippe sikkerhedsnettet i det faste job og være god til at sælge sig selv, mener journalist og forfatter Abelone Glahn.

FORFATTEREN
Der er plads til mange flere freelancere på det danske arbejdsmarked - også i it-branchen, som ellers i forvejen er præget af frie agenter. Det mener journalisten Abelone Glahn, som er forfatter til bogen Frie agenter, der en håndbog til dem, der vil arbejde med eller som freelancere.
- Men vi bliver ikke en nation af frie agenter over night. Der vil være et naturligt mætningspunkt. Det er attraktivt at være projektansat, og det bliver indarbejdet på flere og flere arbejdspladser også inden for virksomhederne selv, siger hun.
Der er to spørgsmål, der melder sig:
Har danskerne lyst til at blive frie agenter, tør de slippe lønmodtagersyndromet?
Bliver arbejdsgiverne i stand til at bruge freelancerne?
Arbejdsgivere skal nemlig lære at håndtere flere frie agenter og give dem gode arbejdsforhold. Og så skal de prøve at lade den viden, som freelancerne kommer med, blive i virksomheden.

Kræver sikkerhedsnet
Abelone Glahn er ikke i tvivl om, at der kommer flere freelancere. Hun mener, at kravene til virksomhederne om fleksibilitet bliver så store, at det ikke kan betale sig at hente flere faste medarbejdere ind. Når en opgave skal løses, vil virksomhederne vælge at hente en taskforce ind i et par måneder, til projektet kører.
Om den danske medarbejderkultur står mål med virksomhedernes krav om at kunne trække kortvarigt på mange forskellige menneskers kompetencer, er så en anden sag.
- Kulturelt er vi meget sikkerhedsnetkrævende, og vi kan være bange for at kaste os ud i den frie tilværelse. Der er ikke noget at være bange for, men man skal være klar til at udføre det stykke personlige salgsarbejde, der hele tiden kræves, når man som freelancer skal skaffe sig nye opgaver. Hvis man ikke kan sælge sig selv og selv er i stand til at danne netværk, så overlever man ikke som fri agent. Så kan man være lige så dygtig, det skal være, siger Abelone Glahn

Frie agenter, Børsens Forlag,
350 sider, 299 kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere