Udrensning blandt mindre biotekselskaber

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 3. april 2003.


FORRETNING: Biotekvirksomhederne har ikke fulgt de seneste års overlevelsesmantra: Fusioner og opkøb. Tværtimod viser en ny omfattende analyse, at antallet af fusioner og opkøb faldt drastisk i 2002. Det koster nu konkurser, vurderer
en af analysens forfattere, Christopher Klein fra Ernst & Young.

"Uden fusion eller opkøb risikerer hundreder af biotekselskaber at måtte lukke butikken." Sådan lyder meldingen fra dr. Christopher Klein fra Ernst & Young.
Især i Europa er risikoen stor. De europæiske biotekvirksomheder nåede ikke i samme udstrækning som i USA at udnytte de sidste finansieringsmuligheder, inden pengekilden tørrede ud oven på de glade dage sidst i 90'erne. Som konsekvens heraf har selskaberne nu et akut behov for kapital sideløbende med, at udsigten for aktiemarkederne er grå, og investorernes tillid til sektoren er i bund.

Christopher Klein er en af forfatterne til en ny global analyse 'Health Sciences Global M&A Survey 2002' fra Ernst & Young, der har taget temperaturen på fusions- og opkøbsaktiviteterne i bioteknologisektoren.
På trods af stærke forventninger om det modsatte bød år 2002 på et fald i fusionsaktiviteten i bioteknologisektoren på 12 procent til kun 220 transaktioner i et globalt perspektiv. Det anses for at være et af de svageste år nogensinde.
Værdien af handlerne nåede 5,3 mia. dollars. Et væsentligt fald fra 29,3 mia. dollars i 2001, der dog også bød på tre særdeles store handler, de såkaldte 'mega-mergers', nemlig Amgens køb af Immunex, Milleniums køb af COR Therapeutics og MedImmunes opkøb af Aviron. Samlet repræsenterede de tre handler over 20 mia. dollars. Alligevel antyder en gennemsnitlig værdi pr. transaktion på omkring 46 mio. dollars, at fusionsaktiviteten i 2002 var lav blandt bioteknologiselskaberne. I Danmark var der tre transaktioner i 2002 mod fire året før.

Personlige ambitioner
Forklaringerne findes, ifølge Christopher Klein, i biotekledernes personlige ambitioner og i ventureselskabernes tendens til at klynge sig til deres mest lovende investeringer, hvilket ofte er de selskaber, der egner sig bedst til fusion og opkøb. Med udelukkelsen af børsmarkedet har ventureselskaberne stærkt begrænsede exit-muligheder. Det tilskynder fondene til at pleje de mest levedygtige af deres egne børn frem for at investere i nye selskaber. Derudover vil en fusion eller et opkøb ofte fremhæve den tabte værdi i venturefondens portefølje, så begge parter kan vise genstridighed mod fusioner, der ellers kunne betyde overlevelse og succes for virksomheden.
Ifølge Klein er det dog pinedød nødvendigt, at venturefondene spiller deres rolle med at opfordre til strategiske fusioner i sektoren over de kommende måneder.

"Selv hvis et salg giver tab på kontoen, kan det være den bedste løsning for venturefonden, da alternativet kan være konkurs og dermed nul udbytte," siger han.

Men det bliver ikke let, da mange ledere i bioteksektoren fortsat ønsker uafhængighed. De er som ledere udnævnt til at styre vækstudfordringer snarere end det uvelkomne stress ved at kæmpe for overlevelse, vurderer Klein.
Et comeback for aktiemarkedet som finansieringsmulighed for biotekselskaberne kræver, ifølge Klein, et generelt løft i aktiekurserne på mellem 15 og 20 pct. Ernst & Young tror dog ikke på en ændring af de nuværende forhold på kort eller mellemlangt sigt. Venturefondene må derfor regne med at skulle sidde længere med enkelte investeringer og tilføre disse rigeligt med kontanter, indtil en exit-mulighed viser sig.

Ser man på de fusioner og opkøb, der blev gennemført sidste år, viser statistikken, at det trods alt er kategorien med de mindste biotekselskaber uden kritisk masse i medikamentudviklingen, der har været involveret i flest virksomhedshandler i 2002. Disse har været drevet af teknologisk integration eller ekspansion samt behovet for at øge synligheden hos investorer og analytikere.

På grund af udtørringen af kapitalmarkederne har mange af de mindre biotekselskaber været vurderet under værdien af deres likvide beholdning, og enkelte selskaber med en forholdsvis stor kontantbeholdning har derfor udnyttet markedsforholdene og købt billigt ind.

Som eksempel kan nævnes tyske LION Bioscience, som rejste over 200 mio. dollars ved dets børsintroduktion i august 2000 og i januar 2002 gennemførte købet af NetGenics for 18 mio. dollars. Et andet eksempel på et opkøb er det amerikanske biotekselskab Cephalon, der i december 2001 købte franske Laboratoire L. Lafon for 450 millioner dollars. Lafon var Cephalons franske producent af Cephalons narcolepsi-medicin Provigil. Samtidig havde Lafon rettighederne til den teknologi, Cephalon benyttede til administration af medicinen. Ved købet af Lafon sparer Cephalon 80 millioner dollars årligt på betalinger til Lafon.

De større biotekfusioner i 2002 har været drevet af behovet for at opbygge en produktportefølje, supplere pipelinen og forøge indtjeningen pr. aktie.

I geografisk perspektiv har konsolideringen i Europa ikke været væsentlig set i forhold til det øgede pres fra både investorer og de knappe kontantressourcer i virksomhederne i denne region. Selv om der efterhånden er det samme antal biotekvirksomheder i Europa og Skandinavien sammenlignet med USA, så er omkring 75 pct. af de børsnoterede selskaber og flertallet af de største private selskaber stadig amerikanske.

Løft i vente
Trods dystre aktieudsigter og den globale politiske risiko forbundet med krigen i Irak tror Klein på en stigning i fusionsaktiviteten i 2003.
"Presset i selskaberne for at få adgang til ny kapital er så stort, at der usikkerheden til trods vil komme et løft i fusioner og opkøb i år," spår Christopher Klein.
Aktiviteten vil efter hans vurdering kredse om selskaber i mellemstørrelsen, som endnu ikke har en omsætning, men som har interessante teknologier og en pipeline i tredje fase.
Om de store farmaselskaber vil gå på strandhugst i sektoren eller fortsætte med blødere forlovelser, tør Klein ikke spå om, men han vurderer dog, at farmaselskaberne på grund af de dårlige markedsforhold har handlet imod strategisk fornuft.

"De har set meget på nøgletal, og det er ikke optimalt," siger han.
Farmaselskaberne har typisk nøjedes med produktudviklingsaftaler og dermed foretrukket små forpligtelser i disse usikre tider. Produktudviklingsaftaler mellem biotek- og farmaselskaber blev næsten fordoblet i 2002.
De kraftigt beskårede priser på biotekselskaber burde anspore farmaselskaberne til at foretage en række strategiske opkøb. Men udsigten til indslusning af et selskab, der forbrænder kontanter og dermed negativt påvirker billedet af farmaselskabets indtjening pr. aktie hos egne investorer, er for stor en kamel at sluge i forhold til de strategiske muligheder, der ligger i et opkøb.

"En række transaktioner, som ville være fornuftige ud fra et strategisk synspunkt, bliver ikke til noget på grund af fejlfortolkede markedsforventninger, hvor udvanding af indtjening pr. aktie ved opkøb af en likviditetsforbrugende biotekvirksomhed er den mest udbredte forklaring. Men på langt sigt bliver smarte akkvisitioner belønnet," understreger Christopher Klein.

Han vurderer dog, at en del af de produktudviklingsaftaler, som er indgået i det seneste år, kan være skabt som optakt til en fusion på et senere tidspunkt, når selskabernes egen og markedets tillid er retableret.

Boks:
Top 10 Venturekapital-tilførsler
Dato Virksomhed Land Hovedinvestor Beløb
Jun. 02 Infinity Pharmaceuticals USA Advent Venture Partners 70 mio. USD
Jul. 02 ProSkelia FRA Warburg Pincus Ventures, Aventis 58 mio. USD
Apr. 02 CancerVax USA Athenian Venture Partners 55 mio. USD
Okt. 02 Oculex Pharmaceuticals USA Perseus-Soros BioPharmaceutical Fund 50 mio. USD
Nov. 02 Synta Pharmaceuticals USA n.a. 49 mio. USD
Maj 02 Barrier Therapeutics USA TL Ventures, JP Morgan Partners 46 mio. USD
Dec. 02 Targacept USA Nomura International 46 mio. USD
Sep. 02 KuDos Pharmaceuticals UK Euclid SR Partners 46 mio. USD
Sep. 02 Alexza Molecular Delivery USA Frazier & Co., Versant Ventures 45 mio. USD
Jun. 02 XenoPort USA HBM Bio Ventures 44 mio. USD
Kilde: Ernst & Young

Billedtekst:
"Presset i selskaberne for at få adgang til ny kapital er så stort, at der usikkerheden til trods vil komme et løft i
fusioner og opkøb i år," spår Christopher Klein, en af
forfatterne til 'Health Sciences Global M&A
Survey 2002' fra Ernst & Young. Foto: Hans Juhl

Boks:
Top 10 handler i bioteksektoren
Dato Virksomhed Land Opkøber-virksomhed Opkøber-land Værdi
Mar. 02 Amersham Biosciences SVE Amersham Plc UK 1000 mio USD
Maj 02 Dynacare USA Laboratory Corp of America USA 685 mio. USD
Feb. 02 ImClone Systems USA Carl Icahn USA 500 mio. USD
Apr. 02 American Medical Laboratories USA Quest Diagnostics USA 500 mio. USD
Aug. 02 Rhein Biotech NED Berna Biotech SUI 257 mio. USD
Dec. 02 Qinetiq UK Carlyle Group USA 236 mio. USD
Mar. 02 Collateral Therapeutics USA Schering GER 141 mio. USD
Jun. 02 Genset FRA Serono SUI 134 mio. USD
Nov. 02 Athena Diagnostics USA Behrman Capital USA 122 mio. USD
Apr. 02 Microlslet USA ALD Services USA 97 mio. USD
Kilde: Ernst & Young




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere