Næsten genialt fotoalbum

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. marts 2003.


Adobe Photoshop Album 1.0 bruger et nyt koncept til at katalogisere billeder, der gør det nemt, intuitivt og hurtigt at få orden på digitale billeder. Men det er ærgerligt, at programmet kun viser amerikanske datoformater.

fotoalbum
Det gode ved et digitalkamera er, at det er nemt og billigt at tage massevis af billeder. Det dårlige ved et digitalkamera er at skulle holde orden i billederne bagefter.

Specielt hvis alle ens billeder hedder noget i retning af DSC000201, DSC000202 og så videre. Der eksisterer naturligvis nogle få overmennesker, der omdøber alle billedfiler efter motivet og lægger dem i mapper med sigende navne. Der er også programmer, der kan omdøbe billedfiler efter optagedato, men normalt kræver det en del mental huske-energi at fremfinde lige det gode billede af junior, hvor han smiler specielt sødt til moster Oda.

Der er arkivprogrammer, specielt beregnet til digitalfoto på markedet, men de kræver alle, at man indtaster metadata i form af stikord om billedets indhold. Ofte kræver dette endnu større engleagtig disciplin end bare det at give billedfilerne sigende navne, da man gerne vil kunne søge på ord som: fødselsdag, smil, baby, moster, Oda og familie.
De ekstra metadata gør det let at få flere indgange til billedet, men prisen er det ekstra tastearbejde.

Nyt koncept
Photoshop Album bruger et nyt koncept, som gør arkivering nem. Man kan oprette forskellige kategorier, som vises i form af ikoner på en menubjælke.

Derefter er det bare at foretage en drag-og-drop operation, hvor ikonet landes oven på et billede, og billedet tilhører nu en eller flere kategorier. Man kan gentage operationen med alle de relevante kategori-ikoner, hvis et billede logisk set tilhører flere kategorier. Billederne har altid et optagetidspunkt tilknyttet og vil normalt være sorteret efter dato.

Der kan søges på kategorier, så man for eksempel kan få alle billeder frem med moster Oda. Den søgning kan forfines med tidsrammer, eller man kan bruge nogle af de definerede kategorier til hurtigt at finde netop det billede med moster Oda og barnet.

Datoformatet ødelægger alt
Hele systemet er intuitivt og lettilgængeligt, hvor man spekulerer på, hvorfor ingen dog er kommet på det noget før, mens man sidder og arkiverer sine billeder.

Her sidder man dog også og bliver stjerne-irriteret på Adobe. For Photoshop Album kan nemlig kun vise billeder i amerikansk datoformat. Og kan man ikke abstrahere fra det, er programmet tæt på ulideligt at bruge.

Normalt er Adobe vældig gode til at høre efter brugernes ønsker, men denne gang har der været prop i kommunikationen.
Programmet henvender sig til nybegyndere og har begrænsede, men nyttige muligheder til at manipulere/redigere billeder. Der er mulighed for at brænde slideshows til cd og dvd, og programmet kan også bruges til at tage backup af digitalbilleder. Men bare lidt mere avancerede brugere vil savne mulighed for at danne mere end et stort billedalbum og mulighed for at kunne sortere billedfilerne rent fysisk på disken.

Billedtekst:
Det er nemt og hurtigt at sortere billeder med Adobe Photoshop Album, men programmet skæmmes af en datobummert, hvor alle datoer bliver amerikanske. Adobe er dog klar over problemer og arbejder på næste version.

Boks:
Adobe Photoshop Album

Pris: Cirka 450 kroner inklusive moms
www.adobe.dk

Næsten genialt fotoalbum

+

¥ Genialt koncept for strukturering af billedfiler.
¥ Hurtigt.
¥ Nemt at bruge.
¥ Mange ekstra muligheder, som slideshop, dvd- og cd-brænding, billedjustering.

¥ Kun amerikansk datoformat.
¥ Ingen mulighed for at manipulere billedfiler på disken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere