Troen og søgemaskinen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. november 2002.


Religion og it er normalt to ting, de færreste mener, har en fælles berøringsflade. Ingen forventer, at Helligånden kan digitaliseres - og sendes som en MMS. Alligevel kommer den største fare for de troende fra it-verdenen.

Og hvorfor så det?

Jo - religion er et spørgsmål om orden. Den ting, som er modsat kaos. Meget primitivt kan man sige, at religion bringer orden, aktion og reaktion i vores verden.

Vi taler om verdensordenen, ordenspolitiet, ordenskapitler, ordensreglement. Man skal være ordentlig, orden er en dyd, og er man rigtig god, så får man en orden af dronningen. Men man skal kende reglerne for at kunne være ordentlig. Og reglerne skal følges, ellers bliver man straffet.

Du må ikke slå ihjel, du skal ære din næste, du skal spise op! Og så videre, og så videre. Gør du ikke det, så ender du et sted, hvor de viser Robinson-episoder til evig tid, og hele betjeningen har små horn og spatula på halen.
Men det er alt sammen regler: Gør sådan, og så sker der noget bestemt. Og oplever man noget, så er det fordi, man tidligere har gjort noget bestemt. Ingen ender i helvede ved et tilfælde. Det gør man bare ikke! For der er jo orden i tingene.

Men tror man nu ikke på disse regler, eller glemmer dem, så råder kaos. Og det er lige præcis kaos, religionen sikrer imod med regler.

Hvem der så end fandt på religioner har bare ikke tænkt på internet. Det er nemlig et kaotisk netværk, og her leder man efter noget ved hjælp af en søgemaskine.

"Søg, så skal I finde; bank på, så skal der lukkes op for jer", skriver Matthæus (7.7). Men hvad nu hvis jeg søger, og ikke finder noget, og døren aldrig går op, selv om jeg hamrer på den?

Hver gang man fisker på Google, AltaVista eller en anden søgemaskine sniger sig der lidt kaos ind. Jeg har søgt, og jeg finder måske. Nogle gange endda det rigtige, men lige så tit alt andet end det, jeg ledte efter. Og har man vitterligt gjort sit yderste i søgemaskine-håndtering, slår man sig til tåls med, at det nok ikke var indekseret, eller det måske bare ikke eksisterer.

Man bliver også mere og mere ligeglad. Det gør ikke noget: Søg, så skal I måske findeÉ med lidt held. Hver gang accepterer vi kaos lidt mere.

Jeg spiller gerne computerspil med mine nevøer. De ved, at man skal bare huske at gemme spillet på de rigtige steder. Så gør det ikke noget, at man dør en virtuel død med virtuelt blod i en realistisk computerverden. Man går bare tilbage til sidste "save".

De fik et chok, da vores onkel døde. Han havde nemlig ikke mulighed for at gemme spillet, og det rystede dem. Dum verden! Dum rigtig verden! Rigtig dum verden, som man ikke kan stole på! Kaos!
Og det tror de nu på, fordi ordenssystemerne kolliderede.

Den ældste nevø bruger internet til sine skoleopgaver. Og fordi han ikke kunne stave Churtil korrekt, så opdagede han ikke lige, at Sir Winston Churchill faktisk spillede en stor rolle i verdenshistorien. Men han resonerede, at var Churtil ikke i Google, så var det vel lige meget. Kaos!

Jeg tror ikke mine nevøer er specielt atypiske. Jeg tror i stedet, at vi er ved at få en kaos-generation, som lever fint med et kaos-verdensbillede. Og sker det, er det for alvor farvel til verdensreligionerne. Havde den danske folkekirke antydning af fornemmelse for noget yngre end Ansgar, burde den arbejde for internets nedlæggelse og computerspil-autodafeer.
"Den, der har forstand, må regne på dyrets tal, for det er et mennesketal. Dets tal er 666." - Åbenbaringen 13.18
Og det er forkert, helt forkert. Det er IP-nummeret 0.0.2.154 - som i øvrigt er reserveret af internetadministrationen IANA.

Noter: Tallet 666 kan også udtrykkes som et IP-nummer, idet 2 gange 256 plus 154 er lig med 666. Den måde, vi skriver IP-numre på, er den decimale udgave af et 32 bit-tal i 16-tal systemet.

Hvorfor Johannes skrev i koder til de kristne menigheder for 2000 år siden, diskuteres i øvrigt stadig, ligesom man stadig forsker i at afkode tallene. En teori går på, at dyret i virkeligheden var Kejser Nero, som var den første kristenforfølger. Siden har man kunnet få tallet til at passe på alt fra Hitler til The Beast 666-computer, som skal opspore alle fjender af "Den Nye Verdensorden". Slå selv "dyrets tal" op på Google og læs mere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere