Windows-telefon til diffus målgruppe

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. november 2002.


Microsofts Windows-telefon er på gaden, men målgruppen er diffus. Microsoft kan tilsyneladende ikke bestemme sig til, om det er Windows med en telefon eller en telefon med Windows. Og det er synd, for telefonen har verdens bedste mobile browser.

Computerworld tester

Når den første betagelse af Orange SPV (Sound Picture Video) er overstået, sidder man tilbage med en undren over, hvad det egentlig er, man har mellem hænderne?

Er det en Mikro(soft)fon med computer eller en computer med taletidskort. Og hvem skal bruge den? Private, eller forretningsfolk?

Uheldigvis leverer Microsoft og Orange ikke et klart svar på spørgsmålene. Man har kunnet modtage e-post på telefoner i lang tid. Nokia Communicator har bevist, at der endda er et behov for det - og i øvrigt også for et tastatur. Her er det forretningsfolkenes behov, som har drevet markedet.

Men Orange SPV er ikke en e-posttelefon. Det er en Outlook-telefon!

Outlook på godt og ondt
Outlook-klienten i telefonen kommer nemlig først til sin ret, når der kommunikeres med en Exchange-server via en Microsoft Mobile Server.

Det betyder, at en virksomhed enten skal have en komplet Microsoft e-postinfrastruktur for at udnytte SVP-telefonen eller acceptere Oranges service-tilbud.

Private er bundet til Orange, eller til at bruge POP3-e-post. Muligheden for kun at hive e-postens overskifter ned er til stede, men der er beklageligvis ikke mulighed for at beholde en kopi af e-posten på serveren, sådan at man senere kan behandle e-posten mere grundigt.

Og så er GPRS-forbindelsen langt fra hurtig. Det tager ret lang tid at koble op, og overførselshastigheden var i vores test på GSM-niveau.

Dertil er tastaturet - eller rettere fraværet af det - stjerne-irriterende, hvis man vil skrive i andet end SMS-sprog. Her havde det været genialt, hvis telefonen havde haft Bluetooth. Naturligvis kan man bruge SD-kortpladsen til det, men så forsvinder al ens lagringskapacitet.

Og det havde været endnu mere genialt, hvis der havde været nem mulighed for at tilslutte et tastatur.
Alt det gør SVP til en passiv "kiggeenhed" snarere end til en interaktiv computer.

Sløv multimedia
Når det gælder multimedia er GPRS-implementeringen alt for langsom til andet end streamet monolyd, hvilket betyder, at telefonen skal fodres med SD-rammoduler, hvis man vil bruge den som underholdningsenhed.
Og den leverer ikke særlig god lyd, selv om den kan larme. Kigger man video på den, bliver batterilevetiden mikroskopisk, idet skærmen så kræver konstant baggrundsbelysning, hvis man ikke sidder med den under en lampe.
Derfor er den heller ikke specielt god til medier, idet den kun viser video i frimærkestørrelse og streaming i realiteten er umuligt.

Genial browser
Skærmen er ellers dejlig med god kontrast og læsbarhed. Og den indbyggede internetbrowser anvender den perfekt.
Er ens infrastruktur browserbaseret, er Orange SPV derfor et glimrende valg. Det er simpelthen den mest intelligente mikrobrowser, vi har set. Den håndterer stylesheets, tabeller og ikke mindst sikkerhed ualmindelig fornuftigt.
Men der er ingen Java-fortolker i telefonen, hvilket er tåbeligt, fordi det nu er en standard i telefonverdenen.
Det binder bare telefonen endnu mere til Microsofts verden. Mens vi er ved den, så har Microsoft også pillet ved den sædvanlige indtastningsmetode for telefoner. Ikke meget, men nok til, at det irriterer

Mast telefon
Skærmen er strømslugende, fordi den skal være stor nok til at kunne håndtere Windows CE. Så strømslugende, at batterilevetiden for telefonen er omkring to timer ved datatrafik.

Og så stor, at alle knapper er mast sammen nede i bunden af telefonen og dermed meget svære at betjene uden at se på telefonen samtidig.

Her er det uheldigt, at den medfølgende oplader kun kan bruges sammen med telefonens dockingsstation. Den skal altså medbringes, hvis man tager på farten, med mindre man køber et rejsesæt.

Mest til Microsoft fans
Orange SPV er derfor mest til de Microsoft-tro, som endnu ikke er hoppet på den mobile bølge, og som har behov for at bringe Exchange helt ned i folks lommer.

Alternativt er den til brugere, der har akut behov for altid at have en browser ved hånden, og kun vil have en enkelt enhed med på farten, og som måske lige vil høre lidt musik på vejen.

Men en lommecomputer, en almindelig mobiltelefon og en MP3-afspiller udfører nu de enkelte opgaver bedre hver for sig.
I øvrigt har Samsung også en Windows-telefon på banen, og de første billeder tyder på, at deres klap-sammen-design er smartere end SPV-designet. Men hvis nu Microsoft havde redesignet Nokias Communicator, så....

Billedtekst:
Orange SVP er en passiv "kiggeenhed" snarere end en interaktiv computer. Men skærmen er god, og telefonen indeholder den mest intelligente mikrobrowser, Computerworld har set.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere