Tungsten-kugle mod Pocket PC

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. november 2002.


Tungsten T er navnet på Palms nye lommecomputer. Nyt styresystem, ny processor, Bluetooth og design i B&O-klassen giver Palm gode muligheder for at holde Microsoft fra døren.

første kig

De to mest succesfulde fabrikanter af lommecomputere på det globale marked er, ifølge analyseinstituttet Dataquest, Sony og Toshiba. Begge fabrikanter satser meget på design, fordi både forretningskunder og private nu går efter design.
Ingen er i dag imponerede over lommecomputere, og hvad man kan med dem. Nu er det funktion og design, som tæller. Og den nye Tungsten T-model fra Palm scorer her godt.

Designet er i gråt metal med en "B&O-vægtfylde". Enheden er lille med en udskydelig underdel, så man kan komme til de traditionelle skrivefelter for en Palm. Der er ny fjederbelastet metalpen, en lille højttaler og mikrofon, samt en hovedtelefonudgang.

Skærmen er nu på 320 x 320 billedpunkter med 16 bit farver. Og den er rigtig god. Klar, farvestrålende og tydelig, hvilket gør den til den bedste skærm på en lommecomputer for personer uden perfekt syn.

God Bluetooth
Enheden har den sædvanlige infrarøde port, men er også forsynet med Bluetooth 1.1, og det hæver brugbarheden. Dertil kommer en plads til et SD-rammodul med mulighed for SD-enheder som de kommende IEEE 802.11b-enheder og digitalkameraer.
Der er kun en enkelt kortplads, hvilket betyder, at man ikke kan udvide for eksempel med et trådløst LAN-kort og bevare adgang til sine data på en SD-rammodul.

PalmOS nu med ARM
Inde i enheden bor PalmOS 5.0, hvor applikationerne har 14 megabyte til deres rådighed, idet styresystemet tager to megabyte. Enheden er drevet af en Texas Instruments OMAP 1510 ARM-kompatibel 144 MHz processor. OMAP 1510 indeholder også en DSP (Digital Signal Processor), hvilket skulle give mulighed for MP3 og video-afspilning på enheden. Det betyder, at enheden reagerer hurtigt, men beklageligvis ikke, at den har multitasking som Windows CE. Det betyder dog ikke det store i praksis, men det bevirker, at man ikke kan holde en browser åben og lade den fortsætte med at hente en side, mens man for eksempel checker kalenderen.

Den nye version af PalmOS er mere en videreudvikling end en hel ny version, hvilket betyder, at man hurtigt vænner sig til styresystemet.

Palm har planer om at ændre brugerskillefladen i kommende versioner af styresystemet, men lige nu er det kun de underliggende lag, der er helt nye. Programmerne kører hurtigt svarende til en 400 MHz XScale processor i en Pocket PC, og Palm lover endda kraftig ydelsesforbedring når programmerne bliver skrevet specielt til PalmOS 5.0 og ARM-processoren.

Program-kompatibiliteten med ældre programmer er stor. Dog virker hjælpeprogrammer (hacks), der går uden om styresystemet, ikke.

Prisen for enheden betyder, at den konkurrerer med de mest avancerede af Sonys Clie-lommecomputere og naturligvis PocketPC. Men den er meget mindre og smartere end en HP iPac H3970 eller en Toshiba. Alt i alt er Palm Tungsten T dagens bedste bud på den perfekte lommecomputer til et dyrt jakkesæt.

Boks:
Palm Tungsten T

Pris: 515,- euro uden moms
- dansk pris kendes ikke endnu.
www.palm.com

+
Hurtig
Veldesignet
Velbygget
Lille
God skærm
Meget funktionel software

Kun en udvidelsesplads




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere