Dobbeltsikring

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 3. oktober 2002.


PATENT & SIKKERHED: Først sikrer man sin intellektuelle ejendom ved at patentere den, dernæst kan man tegne en forsikring, så man er dækket ind i tilfælde af krænkelser. Men patentforsikringer er dyre. Danmark arbejder på en EU-løsning.

Bevidstheden om, at danske virksomheder hyppigt får krænket deres patenter og ofte opgiver at lægge sag an, fordi det kræver for mange ressourcer, har gjort patentforsikringer til en mærkesag for Danmark i EU.
- Problemet med patentforsikringer er prisen. Der skal en meget stor volumen af forsikringstagere til, for at præmien kan blive rimelig. Det er derfor, det skal op på europæisk plan, siger vicedirektør i Patent- og Varemærkestyrelsen Henrik Dahl Sørensen.

Han fortæller, at baggrunden for initiativet er meldingen fra små danske virksomheder om, at de ikke patenterer, fordi det er for dyrt og besværligt at håndhæve patentet. Og en ministeriel rapport konkluderer, at der ville være en væsentlig stigning i antallet af patenter og dermed mere innovation og velfærd i samfundet, hvis man havde en forsikringsordning. Forsikring af patenter - i sin grundform en retshjælpsforsikring - har været forsøgt på nationalt plan i andre lande. F.eks. i Sverige, hvor Uppfinnareföreningen lavede en ordning for sine medlemmer. Den blev imidlertid stoppet igen, da præmieindtægterne viste sig at være for små til at dække udbetalingerne.

For at få tilstrækkelig volumen i en patentforsikringsordning lancerede Danmark ideen om at brede den ud i samtlige EU-lande. Det foregik i EU-Kommissionens grønbog om patenter fra 1997. Nu støves patentforsikringssagen af i anledning af det danske formandskab, og samtidig rører en dansk forsikringsmægler på sig med lanceringen af netop patentforsikringer.

- Patentforsikringsordningen er et interessant forslag, som der er grund til at drøfte nærmere på tværs af landegrænserne i EU. Første drøftelse foregår den 28.-29. oktober på formandskabets konference om vækst, velfærd og patenter, hvor det er et af hovedemnerne. Hvad vores næste skridt i sagen bliver, afhænger i høj grad af, hvordan konferencen forløber, hedder det i en kommentar fra økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen til Biotech Denmark.
EU-Kommissionen har undersøgt behovet for forsikring af patenter i Europa blandt virksomheder og deres rådgivere. Derudover har Kommissionen finansieret et forskningsprojekt, hvor britiske eksperter undersøger, hvordan en europæisk patentforsikringsordning i givet fald ville kunne skrues sammen i praksis. Resultaterne af de undersøgelser vil blive offentliggjort ved konferencen i slutningen af oktober.

Patentforsikringer har været kendt internationalt - ikke mindst i Storbritannien og USA - gennem snart en halv snes år, og det er da også et britisk produkt, det danske forsikringsmæglerfirma Dahlberg Assurance Brokers har valgt at forsøge at søsætte på det danske marked. Det kommer fra den britiske forsikringsmægler The Miller Insurance Group og har Lloyd's of London reassurancemarkedet som garant.

Gennem det seneste års tid har Dahlberg opdyrket forsikring af immateriel ejendomsret som et nyt nicheområde. Foruden patenter omfatter det licensaftaler, varemærker, logoer, design m.m. Men det er højrisikoområdet, Dahlberg venter vil skubbe markedet i gang. Det indbefatter biotek-, medicinal- og IT-branchen.

Sofistikerede forsikringer
Adm. dir. i Dahlberg, Niels Bredkjær, trækker en parallel fra patentforsikringer til andre relativt nye erhvervsforsikringer, der blev opfattet som frygteligt sofistikerede, da de kom frem i 1970'erne, men nu er fuldt integreret i markedet. Nemlig produktansvarsforsikringen og bestyrelses- og direktionsansvarsforsikringen. Han ser samme fremtid for patentforsikringen.

Og forsikringsmægler Bo Andresen, der har gjort området til sit og bl.a. travet patentbranchen tynd, taler om en markant interesse i markedet.

- Vi tror, det er det rette tidspunkt at gå ud på, siger han.
Hvad koster det? Sådan lyder det første og største spørgsmål, Bo Andresen udsættes for, når han fortæller virksomheder og organisationer om forsikring af immaterielle rettigheder. Og det er et spørgsmål, som er meget svært at besvare, fordi det er så svært at kalkulere risikoen. Ud over det helt grundlæggende: 'en patentforsikring er ikke nogen billig forsikring'.

- I sidste ende handler det om at fastsætte en korrekt præmie. Det er en lang og kompliceret proces, hvor mange faktorer skal tages i betragtning, for at man kan skræddersy den rigtige police. Hvor stærkt er patentet, hvordan er patentstrategien, hvor godt har man forberedt sig. Alle faktorer spiller ind, siger Bo Andresen.
At få udarbejdet en police tager typisk tre til seks måneder. Første skridt er, at virksomheden udfylder et otte sider langt spørgeskema, som også rekvirerer dokumentation for patenterne, udtalelser fra patentkontorer etc. Det sendes til London og bliver tjekket hos Miller Insurance, før det videresendes til Lloyd's. På basis af det får kunden en første indikation af præmieniveauet.

Er virksomheden interesseret, begynder taxameteret at tikke herfra. Hvor der skal indhentes vurderinger fra uafhængige eksperter - patentagenter, advokater og revisorer - som laver en due diligence rapport. Derefter kan man lave det endelige tilbud til kunden.

Prisen afhænger naturligvis også af omfanget af forsikringen - om det kun skal være retshjælp eller også f.eks. indeholde en såkaldt 'asset protection', der dækker tab af indtjening. Og når forsikringen først er tegnet, skal virksomheden forberede sig på at deklarere sin patentsituation hvert kvartal, så præmien kan justeres, hvis eksponeringen ændrer sig.
For et selskab i højrisikogruppen ligger præmien minimum omkring GBP 25.000, altså godt 300.000 kr., hvortil der skal lægges en selvrisiko på 60.000 kr. Og som Bo Andresen siger: Herfra kan det kun gå opad.

Lang og trang vej
Planerne om en EU-forsikring ser man hos Dahlberg kun som en fordel, idet de sætter fokus på området.
- Der bliver tale om en lang og trang vej mod målet, og hvis det endelig lykkes at nå til enighed, ser jeg det ikke som et problem. For der vil kun være tale om en basisdækning, som langt fra vil dække kundernes behov. Jeg ser det som et supplement, der kan hjælpe de helt små, siger Niels Bredkjær.

Fra Patent- og Varemærkedirektoratet siger Henrik Dahl Sørensen om de private forsikringer:
- Det ville da være lykken, hvis forsikringsmarkedet kom og sagde, vi har en ordning, der fungerer. Vi kan bare konstatere, at sådan et produkt findes ikke. Det, vi nu gør, er at få konstateret, om der er et behov. Så kunne der måske være nogle private forsikringsselskaber, som gik sammen om at imødekomme det. Men på nuværende tidspunkt er det uafklaret, hvordan en løsning skal laves, og i hvilket omfang det offentlige skal involveres.

Spørger man biotekselskaberne, tegner sig et ujævnt billede af, hvordan man forholder sig til patentforsikringer.
- Umiddelbart tror jeg, det ville være for dyrt. Vi registrerer patenter på livet løs, og vi gør det på den måde, at vi forsøger at skrive så bredt som muligt. Naturligvis forventer vi, at folk vil søge at krænke patenterne, men jeg tror ikke, det vil kunne lade sig gøre for os at forsikre os mod det, siger Henrik Pedersen, stifter af og adm. dir. i biotekselskabet Nuevolution, der anses for at være det eneste selskab i verden, der kan genprogrammere små molekyler.
Hos et af de store selskaber, Novozymes, vurderer patentrådgiver Gertrud Sonne Ko-foed, at patentforsikringer måske kunne være en ide for de mindre selskaber, men hun kender ikke til, at store selskaber med egne patentafdelinger skulle have tegnet dem. For her har man ressourcer indenhus til selv at kalkulere, hvorvidt man har en chance for at vinde eventuelle patentsager - og dermed om man skal føre dem eller ej.

I Exiqon var patentforsikringer et emne, der før nedskæringerne i foråret blev diskuteret i bestyrelsen på baggrund af selskabets store IP-portefølje og dets amerikanske set-up. Man frygtede amerikanske retssager, som det ville blive for dyrt at føre, oplyser Exiqons daværende adm. dir. Mikael Ørum.
Forskningschef i DLF-Trifolium, Klaus K. Nielsen, siger, det er hans indtryk, at næsten ingen bruger patentforsikringer, fordi det er for dyrt.

Citat:
Det ville da være lykken, hvis forsikringsmarkedet kom og sagde, vi har en ordning, der fungerer. Vi kan bare konstatere, at sådan et produkt findes ikke.

Boks:
Dem har vi talt med:
¥ Bendt Bendtsen, økonomi- og erhvervsminister.
¥ Henrik Dahl Sørensen, vicedirektør Patent- og
Varemærkestyrelsen.
¥ John Horsted, projektkonsulent i Patent- og
Varemærkestyrelsen.
¥ Niels Bredkjær, adm. dir. Dahlberg Assurance Brokers.
¥ Bo Andresen, forsikringsmægler, Dahlberg Assurance
Brokers.
¥ Gertrud Kofoed Sonne, manager, Novozymes
¥ Henrik Pedersen, stifter og adm. dir. Nuevolution
¥ Mikael Ørum, adm. dir. Ventac.
¥ Klaus K. Nielsen, forskningschef DLF-Trifolium.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere