Den første husrobot

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. september 2002.


Elektrolux har krydset en støvsuger med en robot og begået et lille mesterstykke i industrielt design. Men det er en meget intelligent ekstra støvsuger, ikke en støvsugende robot.

Man kan altid måle en succes på antallet af kopier. Og det første kopiprodukt af Electrolux' Trilobite robotstøvsuger er da også allerede på det amerikanske marked. Den er teknologisk set langt mindre avanceret, men koster en ottendedel af Electrolux' vidunder og kan det samme, nemlig selvstændigt summe rundt i en stue og fjerne støv.
Electrolux har simplethen prøvet at designe en pæn, intelligent støvsuger, der fjerner behovet for, at man skal rende rundt i halen på ens støvsluger. Udfordringen har været at designe den sådan, at den kan bruges af alle. Og Trilobite er da også lige så nem at programmere som et digitalt vækkeur. Der er tre programmer: Støvsug kanterne af stuen, støvsug kanterne og hele stuen i et zigzagmønster. Det tredje program er beregnet til de små "væltet-conflakes-pakke-katastrofer". På grund af designet med et roterende fejeblad midt under enheden kommer den aldrig ud i hjørnerne og er derfor bedst til de fritgående nullermænd. Electrolux betoner kraftigt, at den ikke er en erstatning for en støvsuger, men et supplement til en almindelig dum støvsuger.
Normalt bor robotstøvsugeren i dens oplader, som den selv kan finde, og tilbringer tiden med at lade op. Batterierne klarer op til tre støvsugninger i en 60 kvadratmeter stue inden de løber tør, og kræver en times opladning.
Flot programmering
Selve støvsugningen foregår lige så larmende som normalt, men der er noget ganske beroligende og fascinerende over at se Trilobitten summe rundt i stuen og med en snegls intelligens undgå forhindringer via dens ultralydsnavigationssystem. Som backup er der en stødføler, men den bruges sjældent, da Electrolux har begået et lille mesterstykke i programmering af navigationslogikken.
Der er endda indbygget en magnetføler, sådan at en opklæbet magnetstribe kan hindre et 12.000 kroners dyk ned ad en kældertrappe. For robotstøvsugeren navigerer kun i to dimensioner og skal advares om trapper og terrassekanter. Dørtrin og høje tæppekanter er ingen hindring for Trilobiten, der glad forcerer dem.
Trilobiten vil helt sikkert finde en glad kundekreds, som allerede har PH-møbler, Sony Aibo robot-hunde og B&O fjernsyn, thi den koster jo ikke mere end en B&O transistorradio. Som robot betragtet kan den ikke konkurrere med mulighederne i Lego Mindstorm, og der mangler efter vores mening muligheden for at programmere den for eksempel via Bluetooth. Var det en østasiatisk fabrikant, som havde fabrikeret den, var den formodentlig blevet til verdens største Tamagochi, der glad kom bippende, når man trådte ind ad døren. Nu er den bare verdens mest intelligente ekstra støvsuger, og dertil er den dyr. Men Elektrolux skal have seksstjernet ros for deres pionerånd, for selvkørende intelligente husholdningsdimser er klart vejen frem.

Boks:
Electrolux
Trilobite
Flere oplysninger: www.electrolux.dk
Pris: 11.995 kroner inklusive moms
+
¥ Smart designet ekstra støvsuger.
¥ Nem programmering.
¥ Avanceret navigationsevne.
¥ Begyndelsen på et godt koncept.

¥ Prisen og dermed nytteværdien.
¥ Ikke den store underholdningsværdi.

Billedtekst:
-Når robotstøvsugeren er færdig eller mangler strøm, vender den automatisk hjem til basen, der også fungerer som oplader.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere