Kridt-terror i 802.11-net

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. september 2002.


Warchalking er et kult-fænomen, der kan give uventede gæster i en virksomheds trådløse netværk. Dansk sikkerhedsekspert kalder fænomenet, med at opmærke åbne trådløse netværk for en potentiel sikkerhedsrisiko, der både kan udnyttes af virtuelle terrorister og spasmagere.

En Warchalker (krigs-kridter) går rundt i byen med en bærbar computer med et IEEE 802.11b-netkort. Når vedkommende ser tegn på et trådløst netværk, afmærkes dette på jorden ved hjælp af kridtsymboler.
Dette lidt usædvanlige tidsfordriv bunder i den engelske webdesigner Matt Jones' ide om, at alle burde have trådløs internettilgang via et et 802.11b hotspot (tilgangsområde).
Derfor gik han rundt i Londons gader med sin bærbare pc, og tegnede kridtsymboler, hver gang han fandt et trådløst LAN. Han offentliggjorde derefter symbolerne på sit websted, sådan at flere kunne støtte op om initiativet.
I dag er han ifølge BBC ikke for stolt over projektet. Warchalking er nemlig blevet et kultfænomen, hvor der er gået hightech-sport i at finde så mange åbne trådløse LAN som muligt. Og værre endnu. Ideen viser sig at tiltale hackere og spam-postere.
Sidste melding fra sikkerhedskonferencen "First International Security Users Conference" i London er nemlig, at der eksisterer drive-in spammers og formodentlig også kørende hackere. Disse IT-autonome udnytter kridtmærkerne fra warchalkerne til at hacke en virksomheds epostserver til at sende i hundredtusindvis af reklame-epost.
Det betyder, at en virksomhed lige pludselig kan finde sig som afsender af uønsket reklame-epost, hvilket igen kan betyde sortlisting, tab af goodwill hos offentligheden og potentielt tab af omsætning.
Det kræver nemlig ikke mere end et trappetrin uden for virksomheden, hvor man kan sidde med en bærbar pc og bruge nogle få minutters hacke-tid til at forpeste verden med endnu en global epost-reklame for Viagra. Det skulle allerede være sket i England.
Sikkerhedsekspert Ulf Munkedal siger:
- Vi har ikke set fænomenet herhjemme endnu. Men når noget bliver kult, så breder det sig. Og det demonstrerer tydeligt, hvor vigtigt det er at have styr på ens trådløse netværk.
Og så er det lige spøgefuglene. Det er ikke rart, at opdage at der er symboler for "åbent netværk" uden for ens virksomhed, selv om det ikke er rigtigt, for hvem er 110 procent sikker på, at en kvik gør-det-selv IT-kyndig person ikke lige fabrikerede et ad-hoc trådløst netværk dagen før?

Boks:
Dette er Matt Jones' kort til alle Warchalk'ere, som viser symbolerne. De er i øvrigt allerede blevet brugt som design for en tøjserie. WEP betyder netværk med kryptering.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere