Gang i konkurrencen påmikrobetalingsmarkedet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. juni 2002.


Mikrobetalingsmarkedet er som en nyplantet bøgehæk. Det tager tid, før de små planter vokser til og bliver til en høj og livskraftig bøgehæk. Men forudsætningen for vækst er varer på
hylderne, som
kunderne vil købe.

De to store aktører - FDIM med Valus på den ene side og Content Billing A/S med CoinClick på den anden side kan ikke helt blive enige om, hvor mange aktører der er på det danske mikrobetalingsmarked.
- To, siger Jens Galatius, chef for e-banking i Nordea.
- Der er Valus og os.
- Vi ser ikke eWire som en konkurrent, og SDC's nye udspil inden for mobilbetaling ligner et eksperiment, som ikke er i direkte konkurrence med Valus og CoinClick. Men det er i øvrigt meningen med Content Billing-selskabet, at det skal tage sig af betaling for digitale services, uanset kanal, siger Jens Galatius.
Han udtaler sig med vægten af Content Billings ejere i ryggen.
Det er, foruden Nordea, Danske Bank, BG Bank, Regionale Bankers Forening, Lokale Pengeinstitutter, PBS og TDC.
- Der er tre aktører på mikrobetalingsmarkedet, CoinClick,
eWire og os, siger Rune Bech, chef for TV2 Interaktiv og formand for FDIM-styregruppen om mikrobetaling.

Glæder sig over konkurrence
Rune Bech er sikker på, at medierne glæder sig over konkurrencen på markedet, fordi konkurrence som i alle livets andre forhold giver bedre produkter.
- Det mener jeg, selv om bankerne har ladet sig kraftigt inspirere af kravspecifikationen til Valus, som har været offentlig tilgængelig, siger Rune Bech.
- Men jeg tror, bankerne er bange for, at Valus eller deres eget
CoinClick bliver en konkurrent til dankortet. I hvert fald har de sat et loft på 50 kroner for transaktionerne i CoinClick, siger Rune Bech.
Der er ikke noget loft over transaktionerne i Valus.

Som en bøgehæk
Hos både medierne og bankerne er der enighed om, at markedet kun vil komme langsomt i gang.
- Det er jo en forudsætning, at der udvikles gode services, som folk vil købe. Vi har endnu til gode at se noget, der kan flytte markedet. Priskrig på ringetoner gør det ikke alene, siger Jens Galatius.
Rune Bech opfordrer alle til at have tålmodighed.
Han sammenligner markedet med en nyplantet bøgehæk, hvor de små planter skal have tid og næring, før de med tiden bliver til en fuldvoksen bøgehæk.
- Jeg tror, at markedet vil gå så langsomt i gang, at mikrobetaling om seks måneder vil blive udråbt til en fiasko. Men om ti år vil man til gengæld opfatte introduktionen i år som et paradigmeskift i internettets historie, siger Rune Bech.
Der er fire websteder, der har taget Valus i brug. Ifølge Rune Bech følger 10 mere i løbet af juni, og yderligere 30 har annonceret, at de introducerer Valus-betalt indhold i løbet af efteråret.
Når CoinClick går i drift er mellem fem og ti websteder klar med indhold, der kan betales med bankernes løsning.

Billedtekst: Jens Galatius, Nordea, er ikke i tvivl om, hvor mange danske aktører der er på det danske mikrobetalingsmarked:
- Der er Valus og os, siger han.

Bokse:
CoinClick i begrænset drift
Bankernes mikrobetalingssystem CoinClick gik i forsøgsdrift i begrænset omfang torsdag den 6. juni.
Ifølge Jens Galatius vil CoinClick gå i fuld drift ca. en uge senere, altså sidst i næste uge, hvis testen ikke afslører sikkerhedshuller.
- Vi har valgt at bruge lidt ekstra tid på at gardere os imod at havne i samme situation som Valus lige efter premieren, siger Jens Galatius, Nordea.
Da Valus gik i luften 22. maj, fik et mindre alvorligt sikkerhedshul tilsyneladende inspireret hackere fra nær og fjern til en veritabel storm mod systemet.

FDIM ansætter projektchef
Efter at have været drevet med frivillig arbejdskraft siden stiftelsen i 1997, har Foreningen af Danske Internetmedier pr. 1. juli ansat Nikolaj la Cour som projektchef. Bestyrelsesformand Christian Peytz afviser, at ansættelsen af projektchefen - selv om han er hentet hos Andersen Management, hvor han senest har ydet konsulentbistand til FDIM's arbejde med Valus - har noget med Valus at gøre.
Et stort flertal af medlemmerne har bakket op om ansættelsen af organisationens første medarbejder, selv om det har betydet betragtelige kontingentforhøjelser.
Driften af Valus står selskabet NetAxept for.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere