Udfordringer, frihed og ansvar

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. maj 2002.


Der findes masser andre gode arbejdspladser end Mærsk Data og Novo IT. I de bedste er der højt til loftet for tankevirksomhed og et miljø, der stimulerer personlig og faglig udvikling.

Avissiden her prydes af to direktører, som begge har grund til at smile. Hver især har de ansvaret for to af landets mest populære IT-virksomheder. Folk står på det nærmeste i kø for at få lov til at komme indenfor. Det er der flere årsager til, og de vigtigste fortæller medarbejderne om på hver side af dette opslag.

Udviklende miljø
Ifølge John Rene Jensen, der er partner i headhunterfirmaet GlobeTech, er noget af det, der drager IT-folk til store, kendte virksomheder som Mærsk og Novo, de enorme muligheder, de forventer at finde, når de er kommet indenfor.
- Lønnen skal selvfølgelig være i orden, men virksomhederne skal sørge for at skabe et miljø, der er udviklende for den ansatte. Det er en af de ting, der tiltrækker folk ved Novo, nemlig troen på, at der er uanede muligheder, hvis man kommer inden for døren. Et godt miljø og gode kolleger, det er det, der lægges vægt på. Hvis man spørger en tekniker, hvor han gerne vil arbejde, svarer han: Der, hvor jeg kan lære noget, siger han.
Som aktør i rekrutteringsbranchen taler han med både virksomheder og kandidater. Det giver et nuanceret syn på forventningerne til en arbejdsplads.
- Det er min opfattelse, at mange IT-folk i dag er låst af deres gode løn. For eksempel siger mange af de freelancekonsulenter, jeg taler med, at de ikke kan holde ud at være konsulenter mere. De tjener måske 80.000 kroner om måneden, men savner udfordringer, og udfordringer i jobbet er det vigtigste.

Medejerskab til ideer
De store virksomheder skal være opmærksomme på, om de ansatte bliver stimuleret og føler sig som en del af virksomheden. Ellers søger de væk og forfølger drømmen om at blive selvstændig.
- Hvis man arbejder med sin hjerne, skal der være plads til tankevirksomhed og innovation. Ellers dræber man gejsten hos de ansatte. Det kræver meget af en organisation, især i meget store virksomheder. Her skal de normale strukturer blødes op i team, så den ansatte føler, at han eller hun gør en forskel. Jeg tror også, det er vigtigt, at man kan opnå et medejerskab til ideer, man er med til at udvikle. Det øger motivationen kraftigt, og det er især vigtigt for virksomheder i IT-branchen, siger Hans Henrik Agger, der er CEO i FDIH.
Han mener også, at de ansattes ideer skal bruges. Man behøver måske ikke køre efter en amerikansk model, hvor der honoreres efter, om ideen nu også bliver en succes, men der skal være bonusordninger og individuel aflønning:
- Det er danske virksomheder ikke gode nok til. De gode medarbejdere er ikke en del af helheden, og derfor går mange også rundt med drømmen om at blive selvstændig. Virksomhederne skal i stedet bruge den styrke, det er, at folk kan arbejde selvstændigt. Man kommer nemt til at dræbe det i en stor organisation, men lykkes det, har man en ideel kombination. Det gode ved at arbejde i en stor organisation er, at man ikke hele tiden skal ud og sælge sig selv. Der er mødelokaler til rådighed og partnere, man kan trække på. Man skal ikke ud og finde nye opgaver for at overleve. Men frihed og ansvar til de ansatte er nøgleord.

Billedtekst: Folk står nærmest i kø for at få lov til at komme indenfor hos de to direktører, der leder landets populæreste IT-virksomheder. Det er Torben Skriver Frandsen (t.v.) fra Novo Nordisk IT og Steen Hundevad Knudsen fra Mærsk Data. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere