100 meter forhindringsløb

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 27. maj 2002.


Printer-leverandørerne er så kreative for at fremme salget af originale blækpatroner, at EU's konkurrencemyndigheder går ind i sagen.

Canon, HP, Lexmark og Epson forsøger, som så mange andre mærkevareproducenter af printere, med næb og klør at mindske salget af uoriginale forbrugsstoffer, såsom blæk- og tonerpatroner.
Nogle gør det åbenlyst ved at forklare forhandlerne, at de afskærer sig selv fra marketingmidler og anden support, hvis de har begge slags produkter på hylderne.
Andre bygger chips med copyright-beskyttede logoer ind i tonerpatronerne, som skal kommunikere med printeren for at få en udskrift startet.
EU-Kommissionen har netop besluttet at reagere på de mange klager over det høje prisniveau på forbrugsstoffer, og ifølge Financial Times vil konkurrencemyndigheder i EU nu undersøge, om de mange krumspring er konkurrenceforvridende.
Hos Canon har man valgt en mellemvej mellem den menneskelige og den teknologiske hindring.
Dyrt for slutkunden
- Vi mener, der let kan blive for dyrt for slutkunden, hvis vi skal bruge mange kræfter på at udtænke tekniske løsninger, der kan lægge hindringer i vejen for salget af uoriginale forbrugsstoffer. Vi tror på den motiverende måde, og derfor har vi valgt at splitte vores blækpatroner i flere beholdere, så kunden ikke skal skifte det hele ud, hvis man eksempelvis er løbet tør for sort, forklarer Tom Samuelsen, der er marketingchef hos Canon Danmark.
Canon gør også meget ud at håndhæve patentrettigheder.
Blandt andet har Canon netop lagt sag an mod virksomheden Pelikan for brud på to patentrettigheder i forbindelse med salg af forbrugsstoffer.
- Desuden står vi fast på, at garantien bortfalder, hvis vi skal reparere en printer, der er gået i stykker, og vi kan henføre fejlen til brugen af en uoriginal patron, siger Tom Samuelsen.
Uden at ville gå i dybden tilføjer han, at Canon har visse tekniske spor at gå efter, hvis man er i tvivl, om der er årsagssammenhæng mellem skaden og brugen af kopi-blæk.
Som en ny printer
Hos Lexmark oplyser Carsten Ottosen, der er administrerende direktør, at man ikke har valgt metoden med at dele patronen op i flere beholdere, af den grund, at levetiden for en patron svarer nogenlunde til, når den løber tør.
- Du kan da godt hive nogle flere udskrifter ud af en patron, der bliver påfyldt eller genanvendt, men delene bliver altså slidt, og på et tidspunkt er det slut. Vores bedste argument for at få kunden til at købe originalt forbrugsstof er, at en ny patron svarer til at få en ny printer, siger Carsten Ottosen.
Hos Hewlett-Packard, der sidder på langt den største del af markedet, er man af den opfattelse, at oplysning er bedre end tvang.
- Vi sidder på så stor en del af markedet, at der vil være juridiske problemer i at lægge tekniske hindringer i vejen for den del af branchen, der gerne vil genanvende og påfylde patroner. Vi forsøger at forklare vore forhandlere om fordelene ved at bruge originale patroner, og det er nok for os, siger produktchef i Norden, Frode Eriksen fra HP.
Han mener, det er dokumenteret, at det samlet set er billigere for forbrugeren at anvende originale patroner, hvis man ser på prisen pr. udskrevet side.
- Men vi kan selvfølgelig altid blive bedre til at få det budskab ud i kanalen, selv om jeg vil mene, at vi er godt på vej, også i Danmark, hvor vores folk dagligt er i berøring med det her område, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere