Smeltediglen i Glostrup

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. maj 2002.


ERP-leverandøren IFS satser på udlændinge. Det skaber kreativitet og giver større respekt mellem medarbejderne, siger
direktøren. Men der er også barrierer, der skal overvindes, når 12 danskere får en engelsktalende inder som chef.

Da Rajesh Musaliyath, 29 år, kom til Danmark i 1997, var det ikke kun det kolde sommervejr og rødgrød med fløde, han skulle vænne sig til. Han skulle også vænne sig til en fundamentalt anderledes måde at omgås chefer og medarbejdere på på en arbejdsplads. I Indien var han ansat hos en finansvirksomhed, Apple Credit. Her gik man ikke bare gik ind på direktørens kontor. Man bestilte tid hos sekretæren, hvis man ville have chefen i tale. I Danmark skulle han også vænne sig til, at en kollega kan have en dårlig dag. At han eller hun måske ikke er helt på toppen, og derfor ikke er 100 procent engageret i arbejdet den dag. På en indisk arbejdsplads er der ikke noget, der hedder kærestesorger eller jeg er ved lægge gulv i mit nye hus, så jeg er lidt træt i dag. Man arbejder koncentreret, og tingene skal kun siges Èn gang.
Men Rajesh Musaliyath er ved at komme efter den danske måde at gebærde sig på. Han er for nylig udnævnt til Consulting Group Manager, projektchef, med 12 medarbejdere under sig, i ERP-leverandøren IFS' danske kontor i Glostrup uden for København.
Kun fem millioner
10 måneder efter Rajesh havde skiftet job fra Apple Credit til Procon, købte IFS Procon i 1997. Udsigten til at fortsætte sit arbejde med ERP-systemer, som han gjorde i Procon, var ikke gode. Men det var ERP, han brændte for, så han slog til, da han fik mulighed for at komme til IFS i Danmark.
- Jeg tænkte kun på jobbet, ikke så meget på, hvordan det ville være at bo og leve her, siger Rajesh. Selv om han ikke rigtigt taler dansk endnu, forstår og læser han sproget. Han har haft for travlt med sit arbejde til at lære det, forklarer han.
- Min tørst efter viden inden for mit fag har været større end behovet for at lære dansk. Min arbejdstilladelse er stadig heller ikke afklaret, så jeg har da spekuleret på, om det kan betale sig at lære et sprog, der kun tales af fem millioner i verden, hvis jeg bliver tvunget til at rejse. Men sproget er bestemt vigtigt, selv om det ikke betyder så meget i jobsammenhæng, hvor arbejdssproget alligevel er engelsk, siger han.
Uanset sproget er dansk eller engelsk er kollegerne tilsyneladende meget tilfredse med deres indiske projektchef og har kåret ham til Årets Medarbejder i IFS.
Omklædningsrum
IFS i Glostrup beskæftiger 70 mennesker, deriblandt en tysker, en svensker, en iraker, tre indere, en pakistaner og en fra Bangladesh. Der er ikke en målsat plan om, at virksomheden skal have en bestemt kulturel sammensætning. Det er kvalifikationerne, der er afgørende, siger Henrik Aundrup, administrerende direktør i IFS:
- Jeg har arbejdet i industrien i mange år. Der er en særlig tone, mentalitet og fælles referencerammer i omklædningsrummene her, og det gennemsyrer virksomheden helt op på direktionsgangen. Mange udlændinge er måske ikke det rigtige i maskinværkstedet, men vores medarbejdere skal afspejle vores organisation, som er international. Den blanding skaber en større respekt for hinanden og større kreativitet. Og vi er ikke låst fast i stive traditioner, siger han.
Henrik Aundrup har været direktør i IFS i et års tid. Han har gennemført en række omstruktureringer i virksomheden, som blandt andet har betydet fyringer. Alligevel er stemningen i IFS så god, at tidligere medarbejdere ofte dukker op til fredagsøl for at være sammen med de gamle kollegaer.
- Jeg tror på den åbne dialog. Det har Rajesh ikke været vant til fra arbejdspladser i Indien, og der har da været et par gange i starten, hvor jeg måtte træde til, når de to arbejdskulturer er stødt sammen. Men ingen er fuldgjorte ledere fra starten, og problemerne har vi løst.

Billedtekst:
- IFS er et bedre sted at være, når ikke alle medarbejderne er danske, med stort set samme baggrund og fælles
referencerammer, mener
administrerende direktør Henrik Aundrup. Rajesh Musaliyath, til højre, er enig. Han er Consulting Group Manager og Årets Medarbejder hos IFS.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere