2M Invest lammet af gæld

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. april 2002.


Den risikovillige venturekapital til nystartede IT-selskaber er sat på lavt blus. Venturebranchen er dog generelt ikke så hårdt ramt som 2M, der har investeret i godt 30 IT-virksomheder med
lånte penge.

2M Invest, Danmarks mest kendte børsnoterede selskab med såkaldt venture-kapital, startpenge til nye IT-selskaber, kæmper for at overleve. Egenkapitalen er spist op i Michael Mathiesens 2M-selskab efter 2002-regnskabet med rekordunderskuddet på over 400 millioner kroner. Foreløbig har bankerne lovet at holde liv i selskabet, indtil en redningsplan udarbejdet af Lars Kolind og Michael Mathiesen skaffer en ny egenkapital på 130 millioner kroner.
Det er umiddelbart den globale nedsmeltning af IT-industrien siden 2000, som har ramt 2M. Med faldende aktiekurser og investorer på flugt bort fra IT-selskaber var der rødt lys for de såkaldte exits i 2M. Den sidste del af fødekæden for et venture-selskab er salg eller børsnotering af de finansielt udrugede IT-virksomheder.
Salgsprisen for de flyvefærdige IT-selskaber kom så langt ned, at selskaberne kun kunne afhændes med tab, og de 2M-investerede penge under udrugningen kunne ikke hentes hjem. Det har været et generelt problem i hele venture-branchen i de seneste to år, og antallet af exits via børsnotering i Europa kunne tælles på en hånd i 2001. Mange venturekapital-firmaer har derfor været tvunget til at holde liv i deres porteføljeselskaber i rugemaskinen med nye kapitalindskud, mens de venter på, at markedet vender med stigende kurser til følge, så selskaberne kan sælges uden tab.
Men 2M har til forskel fra mange andre venture-firmaer det problem, at de kun har klaret den fortsatte finansiering af porteføljeselskaberne med lånte penge. Prisen var, at gældsfælden klappede i 2001, og bankerne satte sig på 2M.
Gearede investeringer for lånte penge slår hårdt i nedgangstider.
- Det har ramt 2M dobbelt hårdt. De skal både betale lånene retur til bankerne, og samtidig skal de følge op med nye investeringer i deres porteføljeselskaber. Ofte fordi medinvestorerne har trukket sig. Penge som de ikke har, men som de må låne, siger Peter Aagaard, partner og stifter i Internet Ventures Scandinavia.
IVS klarer sig
Han fortæller, at det ikke går dårligt for Internet Ventures Scandinavia (IVS). Et netværk i selskabsform af en håndfuld såkaldte business angels, IT-direktører med personlige formuer, der investeres i nye IT-firmaer.
- Det er et spøgsmål om finansiel struktur. Vi optager ikke lån, vi er ethundrede procent finansieret af egenkapital. Vi investerer kun vore egne penge, og vi investerer til forskel fra 2M kun i få selskaber, som vi er mindst to mand om at pleje og følge meget, meget tæt, siger Peter Aagaard, IVS.
Ingen venture-krise
De fleste venture-selskaber har ifølge Peter Aagaard ikke gæld.
Mange selskaber har internationalt taget turen ned, men han mener ikke, at der er en generel venture-krise. Venturebranchen er godt i vej, ofte i samarbejde med såkaldt "corporate venture" - store, gamle virksomheder som NKT og TDC med egne venture-afdelinger. En ny type venture-pengetanke, som er skudt frem i de sidste par år.
Børsnoteringen af 2M Invest er ifølge flere finansfolk, som ønsker at være anonyme, måske en del af problemet. Fondsbørsens krav om kvartalsregnskaber og gennemsigtighed er svære at opfylde for et ventureselskab med en stor porteføljebeholdning af vækstselskaber. De sælges ikke i en jævn strøm, men i ryk, og det er svært ikke at skuffe investorerne. De er tvunget til at leve på forventningerne om kommende exits, som det kan være vanskeligt at belyse undervejs.
Ny værdisætning i branchen
Direktør Lars Krull, BankInvest og formand for Dansk Venture Kapital Forening siger, at venture-branchen klart har en helt anden værdisætning i dag end for to år siden. Generelt er der stadig penge i branchen til IT-investeringer, men venture-branchen er rykket sammen om investeringerne.
- Jeg vil fastholde, at store værdier er skabt ved opstart af virksomhedsrelaterede IT-projekter. Ikke rene produkter, men IT-virksomheder med en menneskelig ekspertise og en teknologi. Forventningerne hos investorerne blev måske skuffet i 1999 og 2000, men på lang sigt, omkring otte år, er venture-branchen ikke presset, siger direktør Lars Krull.
En af dansk erhvervslivs veteraner og tidligere direktør i store IT- og industrivirksomheder, Niels Schreiner Andersen tror også på, at der skal sættes af på ekspertise i stedet for et produkt.
- Det gøres bedst ved at være i et netværk, hvor der sker noget. Den rå ide er som at sætte fugleunger i verden. Der er et forfærdeligt stort spild, og når det lykkes, er det smukt. Men det går galt i ekstremt mange tilfælde. Selv når man begynder noget i en stor virksomhed med masser af penge, de bedste folk, nøglekendskab til markedet og produkter, så går det alligevel for tit i dørken, siger Niels Schreiner Andersen, som i dag er headhunter og business angel.
Direktør William Stevens, Europe Unlimited, et europæisk netværk for venture-finansierede selskaber, mener, at i den nuværende nedtur (2000-2004) vil 25 procent af venturekapitalselskaberne gå konkurs, 40 procent bliver opkøbt og resten vokser.
- Vi er i en ond cirkel, hvor investorerne presser venturekapitalselskaberne for at få et større afkast. Og selskaberne ved, at pengene er knappe, hvis investeringerne ikke lykkes. Derfor bliver de stadig mere forsigtige og investerer helst i større IT-virksomheder, som er tæt på overskud og exit. I stedet burde venture-selskaberne proaktivt gå ud og selv finde entreprenørerne. Lære dem at kende og hjælpe dem hele vejen op, siger William Stevens, Europe Unlimited.

Boks:
2M Invest A/S årsregnskab

(DKK 1.000) 2001 2000

Konsulentindtægter mv. 7.922 545
Gevinst ved salg
af kapitalandele 97.325 272.587
Nedskrivning og tab
på kapitalandele -383.930 -50.260
Bruttoresultat -278.683 222.872
Resultat af primær drift -365.384 183.199
Finansielle indtægter (netto) -70.368 43.363
Resultat før skat -435.752 226.562
Resultat efter skat -437.246 225.355

Antal medarbejdere 40 19
Antal porteføljeselskaber
ultimo 35 33

Billedtekst:
Ifølge Michael Mathiesen, stifter og
administrerende direktør i venture-selskabet 2M Invest , er nøgleordene fremover mere konservatisme, når det drejer sig om forudsigelser og driften af 2M.

Billedtekst:
- Forventningerne hos investorerne blev måske skuffet i 1999 og 2000, men på lang sigt, omkring otte år, er venture-branchen ikke presset, siger direktør Lars Krull, BankInvest.
Foto: Camilla Schiøler




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere