Loyalitetsbegreb har ændret sig

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. februar 2002.


IT-medarbejderne har et vedholdende ry for at blive kortere tid i samme stilling end folk fra andre fag. Flere branchefolk mener, det skyldes, at loyalitetsbegrebet har ændret sig fra loyalitet over for virksomheden til
loyalitet mod individet.

Der er noget om snakken. IT-medarbejdere er mindre tilbøjelige til at blive i den samme stilling i lang tid. I hvert fald hvis man skal tro karriereudvikling- og genplaceringsvirksomheder samt IT-medarbejdernes egen fagforening, Prosa. De peger samtidig på, at årsagen til de hyppigere jobskift skyldes, at loyalitetsbegrebet har ændret sig.
Poul Erik Jensen er HR-
udviklingschef hos karriereudviklingsvirksomheden Job Vision.
- Det traditionelle loyalitetsbegreb er forældet i forhold til IT-branchen. Teknologierne ændrer sig hurtigt, og det gør de ansattes planlægningshorisont også. Det betyder ikke, at IT-medarbejderne ikke er loyale i forhold til at løse en opgave bedst muligt, men fra at føle loyalitet over for virksomheden følger IT-medarbejderen loyalitet over for sig selv i forhold til at bevare sin egen markedsværdi, siger han.
Ifølge Poul Erik Jensen skyldes de mange jobskift ikke, at IT-medarbejderne er hovedløse job-zappere, der skifter stilling, når de er utilfredse med temperaturen på deres cola, men derimod folk med et ønske om at lære og være på forkant med udviklingen inden for deres fag.
Mig og min bonus
Formand for Prosa, Henrik Kroos, nikker genkendende til det ændrede loyalitetsbegreb, men mener, at virksomhederne selv har en del af skylden for IT-medarbejdernes mange jobskift. Branchens fokus på individet og kortsigtet projektarbejde sender de forkerte signaler til medarbejderen, mener han.
- Loyalitet er et begreb, som går begge veje. Hvis en virksomhed ved jobsamtalen gør det klart, for eksempel ved at diskutere pensionsordninger, at de ønsker vedkommende skal blive i virksomheden, så skaber det loyalitet, siger han.
En loyalitet, som virksomheder i den ny økonomi ifølge Henrik Kroos, har haft svært ved at skabe.
- Den ny økonomi har i høj grad lagt op til projektarbejde uden de store tanker om fremtiden. Individets præstationer er kommet i fokus, og de utallige HR-vurderingssystemer, der skulle skabe loyalitet, sætter i stedet så meget fokus på den enkelte medarbejder, at det hele kommer til at handle om mig og min bonus, mig og mine aktieoptioner mere end om virksomheden som helhed, siger han.
Lars Krog er IT-ansvarlig hos genplacerings-virksomheden AS/3, han mener, at IT-medarbejdernes tendens til jobskifte skyldes, at jobskifte generelt er blevet mere acceptabelt, men at virksomhederne på grund af IT-branchens nuværende tilstand i fremtiden vil opleve en højre grad af loyalitet.
- Illoyalitet er en konsekvens af, at IT-generationen er blevet opdraget til at vælge selv, og at der ikke længere er noget odiøst i at skifte job tit. Man hører sjældent folk sige, at her skal de være de næste 20 år. Men samtidig er jeg ikke i tvivl om, at udviklingen inden for IT-branchen det sidste halvandet år betyder meget for, hvor længe folk nu bliver i en virksomhed. Man kan ikke længere vælge og vrage siger han.
Også Henrik Kroos og Poul Erik Jensen vurderer, at det kolde IT-klima vil få IT-medarbejderne til at blive længere det samme sted.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere