Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 18. februar 2002.
Flere vil score kunder, efter at PBS Multidata har hævet priserne.
Jungletrommerne bragte lynhurtigt beskeden videre i branchen, efter det kom frem, at priserne på Dataløn ville tage en himmelflugt fra januar i år. Derfor stod konkurrenterne helt parate, da kunderne kom strømmende til med beklagelser og forespørgsler.
Lindhardt Løn og Personale fik ifølge firmaets direktør hurtigt fyldt kalenderen med kundemøder.
- Da nyheden om Multidata kom, oplevede vi en fordobling i antallet af kundemøder. Folk er utilfredse med priserne på Dataløn, og den manglende fleksibilitet, siger direktør Ian Eggs.
- Multidatas Dataløn er et virkelig godt produkt til de mindre virksomheder. Men det er for ufleksibelt til de mellemstore virksomheder, og netop disse kunder er knap så loyale og dermed lettere at flytte, fortæller Ian Eggs.
Giver lønsystem væk
En anden spiller på markedet for lønsystemer, Inline, har også mærket flere henvendelser fra kunderne.
- Multidata sidder jo nærmest med et monopol. Det er kunderne ikke ubetinget glade for. Vi tilbyder dem det samme til halv pris, siger Inlines direktør Jan Jørgensen om de almindelige lønsystemer.
Inline har som en protest mod Multidatas prisstigninger foræret sit egenudviklede lønsystem til Navisions C5 væk til kunderne.
- Vi har foræret en boks væk om dagen, siden vi startede og regner med at tjene pænt på tilhørende opdateringsabonnementer, siger direktør Jan Jørgensen. Inline er ikke helt parat med sit webbaserede lønsystem, men regner med snart at lancere dette og dermed konkurrere endnu mere med Multidata om de kunder, som outsourcer lønadministrationen.
Landets næststørste leverandør af lønsystemer, Lessor/Danske Lønsystemer, tog også imod nyheden om prisstigningerne hos Multidata og anmeldelsen til Konkurrencestyrelsen med glæde.
- Kunder er tryghedsnarkomaner og meget loyale, når det gælder lønbehandling. Men er der ligefrem tale om misbrug, kan det være, at det bliver nemmere at tage markedsandele, siger William Fich.
Helsidesannonce med priser
Han mener, at Multidata er klart dominerende, når det gælder de små kunder.
- Multidata sidder på over 90 procent af lønbehandlingen for virksomheder med mellem tre og fem ansatte, siger han.
Da sagen mod Multidata kom frem ,var Lessor/Danske Lønsystemer netop kommet på gaden med en internetbaseret variant af lønsystemet Danløn.
Et system, der som det foreløbigt eneste er i direkte konkurrence med Dataløns ASP-produkt til de mindste virksomheder.
- Vi havde i forvejen besluttet, at gå agressivt frem med markedsføring af systemet i december 2001. Så det var et rent sammenfald, at sagen mod Multidata kom samtidig, siger Lessor A/S' ejer og tidligere direktør William Fich.
I januar førte hans firma en annoncekampagne i Erhvervsbladet, hvor helsidesannoncer blev indrykket under overskriften "Danløn eller Dataløn ?". Af annoncen sås sammenlignende prisoversigter, hvoraf det fremgik, at Danløn er billigst.
Billedtekst: - Da nyheden om Multidata kom, oplevede vi en fordobling i antallet af kundemøder, siger direktør for Lindhart Løn og Personale, Ian Eggs.
Foto: Torben Klint
Billedtekst: Landets næststørste leverandør af lønsystemer Lessor/Danske Lønsystemer har haft travlt med at profilere sig med helsidesannoncer i erhvervspressen. Firmaets ejer William Fich tror, at det nu bliver nemmere at tage markedsandele.
Billedtekst: Softwarefirmaet Inline har vist sin protest mod konkurrenten PBS Multidatas prisstigninger ved at forære sit eget Inline lønsystem til C5 væk til kunderne.
- Vi har foræret en boks væk om dagen, siden vi startede og regner med at tjene pænt på tilhørende opdateringsabonnementer, siger direktør Jan Jørgensen.
Foto: Torben Klint>