Sun fyldte 20 år med Carmen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. februar 2002.


Den danske Sun-direktør Ove Holritz inviterede 500 mennesker til Georges Bizets opera Carmen for at fejre Sun, som nu i 20 år har kæmpet mod Microsoft med visionen om, at pc'en er død.

Sun Danmark inviterede i onsdags 500 kunder og medarbejdere i Det Kongelige Teater til operaen Carmen. Det skete for at fejre IT-virksomheden Sun Microsystems' 20 års fødselsdag.
- Det koster os omkring en million kroner, men det giver vi gerne ud for at fejre, hvad vi selv mener er en banebrydende 20 års milepæl i vor historie, siger administrerende direktør Ove Holritz, Sun Microsystems Danmark A/S.
Han lægger vægt på, at der er en fin forbindelse mellem Georges Bizets opera med den smukke sigøjner Carmen og Sun. Man kan ikke udvikle IT i dag uden kunst. For at komme i den kreative stemning skal man have impulser fra andre miljøer. Suns forretningsfundament var lige fra starten på Stanford University mere en vision end hardcore teknologi om at "Netværket er computeren".
Tak til medarbejdere og kunder
Invitationen til Carmen er også efter Sun-chefens mening en god måde at sige tak til medarbejderne og kunderne for et langt sejt træk med at få placeret Sun på landkortet i den danske IT-verden.
- Historien om Sun er jo i virkeligheden en fantastisk og smuk fortælling, som for hver dag bliver mere sand. Det startede med fire unge mennesker i Californien, som oprettede nettet til Stanford University. Endnu før pc'en blev det til Sun arbejdsstationer, senere fulgte serverne. Den nye bølge med internettet kom, og Sun stod for udviklingen af Java. Helt frem til i dag, hvor det er muligt med to megabit ADSL-forbindelser til private hjem, er det realistisk med tjenester, der kan leveres til folks dørtrin. Ingen kunne tro, at det ville blive muligt, dengang det hele startede for 20 år, siger Ove Holritz.
Kan blive meget større
Det var Ove Holritz, som startede Sun i Danmark med eget datterselskab den 1. januar 1999. Det skete, fordi det gik for langsomt med de daværende Sun-agenturer, der havde repræsenteret den amerikanske Sun-koncern her i landet siden 1986. Dengang havde Sun Danmark blot 10 ansatte. I dag er der 100 Sun-medarbejdere med en omsætning på næsten 600 millioner kroner.
- Vi kan blive meget større i Danmark. Vi henvender os til et marked i størrelsesordenen 20-30 milliarder kroner, så vi burde have en omsætning på 1,5 milliarder kroner. Også selvom Danmark er et meget stærkt IBM- og Microsoft-land, siger Ove Holritz.
Til forskel fra Microsofts .NET- politik tror han på, at Suns åbne IT-standarder efterhånden vil slå stærkere igennem hos erhvervslivets store virksomheder. Det sker ifølge den danske Sun-chef i takt med, at virksomhederne vil blive mere og mere fokuseret på den økonomiske bundlinie. Det vil få dem til at stille større krav til at kunne vælge en standardiseret IT-forsyning. Det vil blive et spørgsmål om valgfrihed til produktionsmidlerne. Et helt almindeligt krav i erhvervslivet.
- Jeg tror ikke, man arbejder hos Sun, hvis man ikke går ind for vor vision. Det ville være et fattigt liv. Jeg tror heller ikke, at man køber vore produkter, hvis man ikke tror på vor IT-vision om, at nettet er computeren med de såkaldte tynde klienter og pc'en er droppet, siger administrerende direktør Ove Holritz, Sun Danmark.

Billedtekst: Man kan ikke lave banebrydende IT-udvikling uden impulser fra kunst
i verden omkring dig, mener administrerende direktør Ove Holritz.
Derfor betalte han i onsdags en million kroner for at invitere
medarbejdere og kunder i Det Kongelige Teater for at opleve den
smukke sigøjner Carmen (spillet af Anette Bod) i Georges Bizet-
operaen om livet på tobaksfabrikken i Sevilla.
Foto: Martin Mydtskov Rønne

Boks: Sun og Unix
1.
Suns globale Unix-markedsandel er nu på 55 procent - mere end IBM, HP og Compaq tilsammen.
2.
Sun er den leverandør, der har afsat flest Unix-servere i de seneste 18 kvartaler.
3.
Sun har haft den højeste omsætning på Unix-markedet i 12 kvartaler i træk.
4.
Sun er størst på antal solgte enheder og omsætning i verden på markedet for Unix-arbejdsstationer.
5.
Sun er nr. 1 på markedet for High Performance Computing-servere.
6.
Suns nye Sun Fire-familie har solgt 35 procent bedre end IBM's pSeries.
7.
Sun Fire-familien voksede 10 procent i omsætning det seneste kvartal. IBM's pSeries faldt med 15 procent i samme periode.
Kilde: IDC

Boks:
Javas milepæle
1991: Oak som forløber
Sun etablerer arbejdsgruppen Green, der skal undersøge nye udviklingsmuligheder inden for IT. Gruppen kaster sig over forbrugerteknologi, tv-udstyr og underholdningssmaskiner. En ny maskine, en slags PDA, udvikles og gives navnet *7. Et programsprog til at styre alle enheder udvikles. Det får navnet Oak, da en flot eg uden for programmør James Goslings kontor har fungeret som inspirationskilde. Oak indeholder elementer af C++, men er kraftigt reduceret. C++ er udviklet af danskeren Bjarne Stroustrup på Bells laboratorier. Andre forløbere og inspirationskilder for Java er Smalltalk fra Xerox Parc og Simula, der er udviklet af nordmændene Kristen Nygaard og Ole Johan Dahl.

1993: World Wide Web bliver født
Da den første spæde browser, Mosaic, blev lanceret af National Center for Supercomputing Applications, var World Wide Web født. Sun, anført af Bill Joy, fokuserer på internettet som fremtiden. Det bliver besluttet, at Oak skal være internettets sprog og gives væk gratis.

1995: Java præsenteres
Oak skrives færdig af James Gosling og en arbejdsgruppe på fem andre personer. Derefter omdøbes Oak til Java og tilbydes gratis til at downloade fra internet. I løbet af kort tid har over 10.000 interesserede downloadet Java.

1996: Alle kan forbedre Java
Java styres af brugerne. Alle forslag til videreudvikling koordineres af Java Community Process, JCP, der er åbent for virksomheder og privatpersoner. JCP har to komitÈer, der styrer ændringer, som indsendes af medlemmerne. Sun deltager i den ene komitÈ og har som de øvrige medlemmer Èn stemme.

1997: Java applets
Bill Joy udvikler de første Java applets, små færdige programstumper, der kan anvendes som byggeklodser i forskellige applikationer. Sætter fart i applikationsudviklingen blandt udviklere i hele verden.

1999: Hotspot-maskine
Hotspot-teknologien bliver lanceret. Udviklet af Lars Bak og andre i virksomheden Animorphic Systems fra 1993. Indlemmes i Sun i 1997. Præsenteres i 1999 af Sun. De virtuelle Hotspot-maskiner gør teknologien tilgængelig i alle teknologiplatforme, inklusive for eksempel mobiltelefoner og PDA'er.

2000: Java til virksomheder
J2EE, Java Enterprise Edition 2, introduceres. Java er dermed klar til virksomhedssystemer af enhver slags. Samme år præsenterer ERP-leverandøren Intentia sin nye version, der er 100 procent baseret på Java. Alle store IT-leverandører går Java-vejen (med en enkelt undtagelse) heriblandt Oracle, SAP, Macromedia, Lotus, IBM, Adobe, der alle integrerer Java i deres applikationer.

2001: Java på mobilen
Mobil-industrien tager Java til sig. Nokia erklærer, at de i løbet af de næste to år vil fremstille mindst 150 mobiltelefoner og pda'er med Java. Japanske NTT DoCoMo har allerede sendt telefoner med spil, underholdning og anden software på markedet med alt baseret på Java.

2002: Java på alt
Alle IT-platforme, mobiltelefoner og PDA'er benytter Java. JavaOne afholdes for sjette gang som verdens største konference for udviklere. Den største Java-konference i Nordeuropa afholdes igen i Danmark af blandt andre EOS og Sun Microsystems Danmark.
Kilde: Sun




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere