Det store spring

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. februar 2002.


Seks teknologitunge IT-folk har forladt
deres faste job i IT
Factory. De er gået i gang med at realisere drømmen om fod under eget bord.
- Vi tror på det, men det er hårdt at starte virksomhed i en
nedgangstid, siger den nybagte direktør.

Drømmen om at blive selvstændig overskygger helt frygten for privatøkonomisk forlis. Selv om flere af de seks partnere i i-Seven spiller med hus, hjem og familie som indsats, er ingen af dem i tvivl om, at de valgte rigtigt, da de besluttede at sige deres faste job op i IT Factory, og begive sig ud i en tilværelse, hvor den næste månedslån er bestemt af deres egne evner til at skaffe ordrer. De første to månedslønninger er helt aflyst.
- Vi opererer med en etableringsfase på fire måneder. Så skal forretningen have en stabil indtægt. I næste fase, eller året ud, skal den kunne drives som en normal virksomhed. I vores forretningsplan er vi ti ansatte sidst på året, og i løbet af næste år håber vi, at have råd til at begynde at udvikle og patentere vores egne produkter, siger Henrik Hansen, som er idemanden bag firmaet og direktør for i-Seven.
De seks kommer alle fra den samme afdeling i Notes-huset IT Factory, og flere af dem var med til at starte den virksomhed for fem år siden. I dag håber de at kunne plante sig solidt i et uopdyrket marked, inden der kommer andre spillere på banen. Det uopdyrkede marked handler om integration og migration fra Danmarks rundt regnet 750.000 Lotus Notes-klienter over til IBM's WebSphere-transaktionsserver, der er beregnet til e-handel.
- Der er mig bekendt ikke nogen, der tilbyder den service endnu. Vi vil etablere os, inden andre begynder at gøre det samme. Og det gør de, for det en god ide, siger Henrik Hansen.
Sorte Ferrarier
Årene i IT Factory er fælles baggrund for partnerne i i-Seven. De seks vil overføre deres gode samarbejde herfra. Men de vil også skabe deres egen firmakultur og identitet.
- Vi var midt i dotcom-euforien, da vi var med til at starte IT Factory. Vi troede, at vi alle sammen skulle køre sorte Ferrrari'er på Nasdaq. I dag er der kommet meget mere sund fornuft i branchen, men det er min ærlige mening, at mange af de problemer, IT-branchen befinder sig i, er selvforskyldt. Der har været for alt for meget hype. Nu er der kommet et mere realistisk skær over tingene. Sådan skal vores virksomhed også være. Vi vil ikke sælge noget, kunderne ikke har brug for, siger Henrik Hansen.
Startfasen har været uventet barsk. Bankerne er ikke begejstret for at låne penge ud til IT-firmaer i øjeblikket, og i-Seven havde håbet at skaffe penge fra Vækstfonden. Sådan skulle det ikke gå.
- Markedet er mere afmattet, end vi oprindeligt troede. Så kom den 11. september og gjorde det hele værre. Det er endt med, at vi må finansiere det hele selv, siger Henrik Hansen. Han har hus, sommerhus, bil, kone og to små børn. Men det er han ikke blevet tryghedsnarkoman af, selv om det godt kan mærkes, når man mister sin faste indtægt.
Firmaånd pr. mail
En af grundene til, at i-Seven-folkene tror på, at det nok skal lykkes, er det gode indbyrdes forhold. De er ikke bedste venner i den forstand, at de bruger fritiden sammen. De kender hinanden som gode kolleger på det professionelle plan, og det er en styrke, mener Henrik Hansen.
- Men vi er ved at blive rigtigt gode venner, siger han.
I-Seven fungerer i øjeblikket som et rent virtuelt foretagende, hvor firmaånden i den nye virksomhed skal udvikles via mail, telefon og ICQ. Det er selvfølgelig ikke optimalt, så der arbejdes på at finde egnede lokaler i Herlev.
- Det er vigtigt, at vi får vores eget sted og skaber vores egen identitet. I IT Factory gik vi i sort tøj. Det var dengang. Nu vil vi bygge vores egen virksomhed på fælles værdier. Vi skal have det sjovt, når vi arbejder. Vi tror på, at vi kan gøre det på en anden måde, og det er det, der binder os sammen, siger Henrik Hansen.

Billedtekster:
Tid til forandring. Henrik Hansen har sammen med fem kolleger taget skridtet fra at være ansat i en god stilling til at blive selvstændig, med hvad det indebærer af økonomisk utryghed. De seks IT-folk kalder sig i-Seven, og det er der ikke nogen dybere forklaring på.
Foto: Torben Klint

Dennis Jensen, 26, har en kæreste.
- Jeg har altid haft en drøm om at blive selvstændig, så det var ikke et svært valg. Jeg kender de her personer. Vi har troen på det, og konceptet tiltaler mig. Vi er seriøse, når det gælder, men vi kan også slappe af. Og så vil jeg gerne være med til at skabe en arbejdsplads.

Per Lindvig, 34, har kone, barn og hus.
- Det var en svær beslutning. Hvis jeg havde været 19, havde jeg bare gjort det. Jeg besluttede, at jeg ville være med til det her, og jeg har ambitioner om, at vi også kommer til at tjene penge engang. Vi vil overføre den gode kultur fra vores gamle arbejdsplads. Og så føler man mere for sin arbejdsplads, når det er ens eget firma.

Michael Berg, 31, har en kæreste.
- Det er en chance, og det skal prøves. Jeg har været hos EDB Gruppen i fem år og to år hos IT Factory. Nu vil jeg gerne ud hos kunderne. Det er klart, at man bruger meget tid på at tænke det igennem, men vi er en god gruppe. Man skaber sin egen tilværelse, og det gør man langt hen ad vejen også som ansat. Men som selvstændig har man hele ansvaret, og masser af store og små problemer. Hvordan skaffer man for eksempel mobiltelefoner til os alle sammen?

Claus Stenkjær, 31.
- Jeg skal prøve noget nyt. Jeg er single og har ikke familiære forpligtelser. Jeg har siddet som udvikler i ni år, og nu skal jeg ud og være konsulent. Jeg skal ud og opleve, hvordan kunderne har det. Kulturmæssigt adskiller vi os ikke meget fra den virksomhed, vi forlader. I IT Factory startede vi også fra bunden. Men nu skal vi lave det hele selv og tage konsekvenserne.

Andreas Bisiach, 31, har kone, barn og hus.
- Min kone var ikke helt enig i det her. Men da jeg skiftede job fra PBS til IT Factory, var det for at søge nye udfordringer, og det er også det, jeg gør nu. Vores styrke er, at vi hver især kan bidrage med noget forskelligt. Det er også en stor økonomisk udfordring, men nu skal vi selv styre, og det synes jeg er vigtigt.

Boks: Derfor tager de springet
Da Computerworld besøger den lille nystartede virksomhed, foregår det på Henrik Hansens privatadresse i en villa på Amager. I-Seven har ikke noget domicil endnu. Tilfældigvis er alle partnerne samlet. De holder møde i Henriks dagligstue. Alle på nær Henrik er ansat i IT Factory måneden ud, men 1. marts starter de alle et helt nyt liv som selvstændige. En er single uden andre forpligtelser end over for sig selv. Andre har hus, bil og familie, og dermed meget på spil. Fælles for dem er trangen til at søge udfordringen, også selv om prisen kan blive høj for privatliv og -økonomi, hvis det ikke går, som de har tænkt. Hvorfor forlade sit gode job, og friste en usikker tilværelse som selvstændig?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere