Penge i at rådgive direktører om IT

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 4. februar 2002.


Ledere har ofte behov for hjælp til at tage IT-projekter i egen hånd. For de kan ikke forstå teknikerne.

Der er et stort marked i at lære direktører og IT-chefer at snakke sammen.
For det er de dårlige til, og alt for tit ender det med, at IT-investeringer går tabt, IT-folk bliver frustrerede og projekter kuldsejler.
Det fremgår af IT-forhandlerhuset CSC's rapport, Direktører er fra Mars og IT-chefer fra Pluto, fra oktober sidste år.
CSC er ikke alene med sit udsagn. Også IT-brugere mener, at der er problemer med kommunikationen.
Samtale bliver et projekt
PLS Rambøll har i sin undersøgelse IT i Praksis spurgt 245 danske IT-chefer og knap halvdelen (42 procent) synes ikke, at ledelsen engagerer sig nok i IT-spørgsmål.
Dermed er det elendige forhold mellem IT-chef og ledelse det næsthyppigste interne problem hos IT-kunderne, fremgår det.
Som løsning anbefaler CSC i sin rapport, at parterne indleder et projekt, der går ud på at lære at samarbejde. Et projekt, som skal planlægges og gennemføres i flere faser. Målet skal være at forbedre forholdet mellem den forretningsorienterede leder og teknikeren i IT-afdelingen.
- Vi har konstateret, at det personlige forhold mellem IT-chefen og direktøren altid er vigtigt, men ofte i stykker - og generelt svært at reparere, lyder begrundelsen i CSC's rapport.
Behov for konsulentydelser
Virksomhedernes problemer med at kommunikere internt ved køb og brug af IT har ført til gode tider for de firmaer, der lever af IT managementrådgivning.
For eksempel har danske Execon Informatik høstet mange gode opgaver på den konto.
- Vi ser igen og igen, at der er en kommunikationsbrist imellem cheferne og IT-afdelingerne. Her er det vores opgave at bygge bro mellem teknikken og forretningen, siger firmaets markedsdirketør Eli Sander Kristensen.
Hans erfaring er, at de danske virksomheder gerne ofrer penge på rene konsulentydelser til IT management.
Det afspejles tydeligt i Execons vækst. Firmaet, der er produktuafhængigt, er vokset fra fem mand i 1997 til 75 i 2001, og omsætningen er steget hvert år.
I 2001 vil virksomheden nå målet på cirka 100 millioner kroner, hvilket svarer til godt 11 millioner kroner mere end året før. Cirka 30 procent af omsætningen er skabt ved IT managementrådgivning, oplyser Eli Sander Kristensen.
Hjælper med ændringer
- Vores opgaver går typisk ud på at hjælpe med at gennemføre organisatoriske ændringer i forbindelse med brugen af IT. De udføres i samspil med IT-chefen, men det er ledelsen, der er vores partner, siger Eli Sander Kristensen.
Han forklarer, at problemer kan opstå ved, at direktøren ikke interesserer sig for IT, og/eller ved at IT-chefen er for teknisk.
- En IT-chef, der fokuserer på produkter og teknik i stedet for at afdække virksomhedens behov, har en meget lille chance for at kommunikere med direktøren, forklarer han.
- Det er væsentligt at hjælpe ledelsen til at få gjort IT til et forretningsunderstøttende redskab. Og at hindre, at IT-chefen laver store projekter, som ikke understøtter virksomhedens fokus, siger han.

Billedtekst: Execon Informatik har høstet godt på at være "brobygger" mellem forretningsfolk og IT-ansvarlige. Firmaets markedsdirektør Eli Sander Kristensen oplyser, at cirka 30 procent af den 100 millioner kroner store omsætning i 2001 hidrører fra sådanne opgaver.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere