Loft over ansattes købelyst

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 4. februar 2002.


Billedtekst: Regeringens forslag til hjemme-pc-ordning vil sætte en naturlig grænse for, hvor meget medarbejderne lægger i indkøbsvognen.

Regeringens forslag fordyrer hjemme-pc'en for både den ansatte og arbejdsgiveren.

Kommer regeringen igennem med sit forslag, vil den ny hjemme-pc-ordning blive benyttet mere bredt i erhvervslivet, så også små IT-forhandlere og detailkæder får en bid af kagen.
Til gengæld vil der formentlig ikke blive købt ind for de helt store summer. Revisionshuset Ernst & Young har regnet sig frem til, at den ny ordning bliver dyrere end den gamle ordning for både den ansatte og arbejdsgiveren.
Dette begrunder firmaets konsulent Annie Baare med, at værdien af det foreslåede årlige ligningsmæssige fradrag på 3.500 kroner er langt mindre (33 procent) end værdien af en bruttolønsreduktion (63 procent).
Ingen går amok
Det fremgår også på flere måder i regeringens forslag til en "moderniseret" hjemme-pc-ordning, at købelysten hos de ansatte skal dæmpes:
l Der er et loft over den ansattes fradragsret for pc-indkøbet på 3.500 kroner årligt. I lovforslaget står der, man vil sikre sig, at ordningen kun bliver benyttet til "pc-basisudstyr." For eksempel vil en pc-pakke til 20.000 kroner nu skulle betales og fradrages over så mange år, at det formentlig bliver uinteressant.
l Før ordningen overhovedet kan komme på tale, skal medarbejderen overtale arbejdsgiveren til at betale 25 procent af pc'en inklusiv udstyr. En medfølgende ADSL-forbindelse (oprettelsen) tæller som udstyr.
l Det beløb, medarbejderen skal betale til sin arbejdsplads, sker af beskattede midler. I den tidligere model var der tale om fradrag i bruttolønnen.
l Er man ikke med i en fri telefon-ordning skal den ansatte selv betale forbruget af en medfølgende ADSL-forbindelse. Er man med i en fri telefon ordning, gælder der skattefrihed for ADSL, hvis man er tilkoblet virksomhedens interne netværk.
14.000 kroner realistisk
Skatteministeriet skriver i et baggrundsnotat, at fradraget på 3.500 kroner betyder, at lønmodtageren opnår en skattebesparelse på cirka 1.165 kroner (i en gennemsnitskommune), så den årlige udgift efter skat bliver 2.335 kroner.
Anskaffer arbejdsgiveren eksempelvis en pc med udstyr til en samlet pris af 14.000 kroner, og betaler han de 25 procent, udgør lønmodtagerens udgift 10.500 kr. Dette beløb betales og fradrages over tre år. Lønmodtagerens årlige udgift bliver omkring 2.300 kroner eller under 200 kroner om måneden.

Boks: beregning
Virkning af hjemme-pc-ordning med pc-udstyr til 14.000 kr.
År 1 År 2 År 3 I alt
Arbejdstagers betaling til arbejdsgiver 3.500 3.500 3.500 10.500
Fradrag for udgift 3.500 3.500 3.500 10.500
Skatteværdi af fradrag(33,3 pct.) 1.165 1.165 1.165 3.495
Nettoudgift for arbejdstager 2.335 2.335 2.335 7.005>




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere