Beskedenhed truer nye IT-firmaer på livet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. januar 2002.


En undersøgelse fra Europe Unlimited viser, at skandinaviske iværksættere underligt nok kun søger om halvt så mange venturepenge som resten af Europa. Den professionelle matchmaker Connect Denmark undrer sig også over,
at nyetablerede danske firmaer undervurderer kapitalbehovet.

Nyetablerede IT-firmaer i Danmark og resten af Skandinavien lider alt for ofte en økonomisk sultedød. Det er i virkeligheden deres egen skyld. Det er nemlig dem selv, der er for beskedne og søger om for få penge i etableringsfasen.
Ventureselskaberne er efter dotcom-krakket stadig i chok og vælger helst mere modne IT-selskaber til at investere pengene i. Det sulter nystartede IT-selskaber.
Analysefirmaet med speciale i venturekapital, Europe Unlimited i Belgien, har netop lavet en undersøgelse af iværksætternes kapitalkrav baseret på deres tidligere erfaringer fra hele Europa. Den viser, at skandinaviske entreprenører gennemsnitligt søger om halvt så meget i startkapital som iværksættere i det øvrige Europa.
- Vi ved ikke hvorfor. Men det må skyldes et ringere miljø for iværksættere i Norden. Det har således aldrig været rigtigt attraktivt at starte egen virksomhed i Danmark. De tænker for kortsigtet, når det gælder risikovillig kapital. Faren er, at planlægningshorisonten bliver for lav og usikkerheden stor for de ansatte, siger danskeren Jan Ørsted, produktionsdirektør i Europe Unlimited.
Stort problem
Direktør Dorte Wiene, Connect Denmark arbejder til daglig med at hjælpe helt grønne iværksættere i gang med at lave forretningsplaner, budgetter og få dem gjort grydeklare til den første kapitalindsprøjtning fra ventureselskaber, investeringsbanker og såkaldte "forretningsengle". Hun bekræfter, at nystartede IT-firmaer har et stort problem.
- Det har aldrig været populært med de store armbevægelser her i landet. Men vi bokser meget med iværksætterne, for at de skal sætte tilstrækkeligt mange penge af i budgettet. Men det er for tit skudt for lavt. Jeg har aldrig set et ventureselskab kritisere en iværksætter for at satse for højt, siger Dorte Wiene, Connect Denmark.
Gå efter større marked
Jan Ørsted tror, at danske iværksætteres underkapitalisering kan skyldes, at Danmark fylder så lidt på landkortet. Iværksætteren vil traditionelt altid erobre sit hjemmemarked, og det vil nødvendigvis altid være lille for en dansker sammenlignet med en tysk iværksætter.
- Men det er forkert. Når det drejer sig om venturekapital og teknologi skal iværksætteren ikke primært satse på sit hjemmemarked. Det er karakteristisk, at irske softwareudviklere altid starter et nyt projekt i USA via deres veludviklede irske netværk derovre. EU vil måske hjælpe os med at tænke større end Danmark i fremtiden, siger Jan Ørsted, Europe Unlimited.

Billedtekst: Produktionsdirektør Jan Ørsted, Europe Unlimited og direktør Dorte Wiene, Connect Denmark går den 8.-10. april sammen om en konference i Stockholm for at lære IT-iværksættere, hvordan de skal få tilstrækkelig kapital fra venture-kapitalisterne. Foto: Torben Klint




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Business Analyst med flair for test

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Cyber Security Konsulent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere