Nyt selskab bruger IP hele vejen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. januar 2002.


Det nye teleselskab Utfors tager som det første konsekvensen af, at størstedelen af trafikken på nettene nu er data ved at sende IP direkte over lysfiberkablerne.

Danmark har med Utfors fået endnu et teleselskab, som dog adskiller sig fra de eksisterende ved at tilbyde dataforbindelser på et IP-baseret fiberoptisk net, der dækker de nordiske lande.
- Det er almindelig kendt, at data i dag udgør langt den største del af trafikken på telenettene. Utfors er de første, der indretter sig efter denne udvikling ved at sende såvel data som telefoni og video til videokonferencer over IP på lysfiber. Hidtil har teleselskaberne sendt data over netudstyr, der er konstrueret til telefoni, siger direktør Jan Carsten Hansen fra Utfors.
I de fleste telenets backbone sendes der ATM (Asynkron Transfer Mode) over SDH (Synkront Digitalt Hierarki) på lysfiber. Utfors sender Gigabit Ethernet via Juniper terabit-routere direkte over Sycamore multiplex-udstyr, der sender lasersignalerne gennem fibrene.
Utfors vil tilbyde erhvervskunder forbindelselser med en garanteret båndbredde på fra 2 Mbit/s over 10 og 100 Mbit/s op til 1 - 2 Gbit/s under navnet IP-Port. Ifølge Jan Carsten Hansen vil tilbudet særligt egne sig til firmaer, der har mere end en afdeling, de ønsker at forbinde.
I første omgang leveres udelukkende dataforbindelser, da det kræver en interconnct-aftale med de øvrige teleselskaber, at kunne overføre almindelige telefonopkald. Dog kan der naturligvis overføres interne opkald mellem de forbundne afdelinger. Interconnect-aftalen forventes at være på plads i løbet af tre til seks måneder.
- Vi lægger vægt på, at selv om vi kommer til at overføre telefoni over et IP-baseret net, bliver der ikke tale om IP-telefoni, som man hidtil har hørt det: For det første komprimerer vi ikke. For det andet er samtalestumperne blot lagt ind i IP-pakker, og det betyder, at brugerne kan beholde alle faciliteter og tryk selv-tjenester, de er vant til, siger Jan Carsten Hansen.
Eget net
Grundlaget for Utfors' aktiviteter er i langt de fleste tilfælde egne fiberoptiske kabler, som i øjeblikket forbinder de største industribyer herhjemme. I løbet af i år, skal yderligere 30 byer kobles til nettet. I alt har Utfors 4.000 kilometer rundt i Norden inklusiv søkabler mellem Sverige og Finland og under Øresund. I øvrigt har selskabet alternative kabler til Sverige i broen. Utfors opgiver, at de har investeret tre milliarder svenske kroner i deres nordiske net.
Det sidste stykke vej ud til brugervirksomheden foretrækker Utfors at lægge egne fibre eller at benytte lejede fiberforbindelser, men der kan også blive tale om faste trådløse forbindelser via FWA-teknologien (Fixed Wireless Access) eller DSL-forbindelser via kobber. I Sverige har Utfors desuden i enkelte tilfælde taget en laser-baseret trådløs teknologi i brug.
Startet som elevforsøg
Det nye net giver mulighed for en række applikationer som e-meeting, som er en videokonference-facilitet, der ud over Utfors software udelukkende kræver webcam og hovedsæt. Brugerne opretter et såkaldt møderum på Utfors' net, og herfra kan op til 16 personer vises i vinduer på skærmen, ligesom der kan arbejdes i et dokument fra flere lokationer.
Teleselskabet Utfors startede som et studenter-projekt på universitetet i Uppsala. I dag er selskabet foruden i Sverige til stede i Finland, Norge og Danmark og har omkring 350 ansatte, heraf foreløbig seks herhjemme.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere