Vinden vender

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 21. januar 2002.


De store virksomheder har størst investeringstillid efter et godt år for dansk eksport.

Vinden vender i løbet af de næste seks måneder.
Det er igen positive takter, der kommer fra administrerende direktør Per Andersen, IDC Nordic, når han skal vurdere danske virksomheders interesse for at investere i IT. Og det på trods af, at IDC Nordics IT Investeringsindeks for fjerde kvartal igen viste et fald - denne gang fra indeks 2,4 i oktober 2001 til indeks 2,2 i januar 2002.
- De 0,2 point markerer afslutningen på et særdeles svagt år for IT-investeringerne. Men i IDC forventer vi, at nedgangsperioden nu nærmer sig sin afslutning, fortæller Per Andersen og fortsætter:
- Bunden skulle være ved at være nået og over de næste par kvartaler vil vi se en langsom forbedring af tilliden til IT-investeringer og dermed i vores IT Investeringsindeks.
Faktiske investeringer
Men det betyder ikke, at markedet vil flyde over med ordrer til IT-branchen inden sommer. Tværtimod advarer Per Andersen om, at en kommende øget tillid i erhvervslivet først skal udmøntes i faktiske investeringer.
- Vi forventer først en reel effekt på de faktiske investeringer mod slutningen af året. Her og nu er både hjemmemarkedet og de internationale markeder fortsat inde i en problematisk udvikling, som altså har givet sig udslag i endnu et kvartal med faldende interesse for investeringer i IT, siger han.
Det er heller ikke megen trøst, der kommer fra de økonomer, som sidder og kigger i statistikker og krystalkugler for at give et bud på de kommende års vækst. Den Internationale Valuta Fond (IMF) nedjusterede i december udsigterne for væksten i Danmarks samlede økonomisk aktiviteter - det såkaldte brutto national produkt (BNP) - til 1,3 procent i 2001 og 1,7 procent i 2002.
Langt fra velmagtsdagene
Der er langt til de to og tre procents årlige vækst i samfundsøkonomien, som Danmark var ved at vænne sig til. Men der er endnu længere for amerikanerne, der fra årlige vækstrater på omkring fem procent i samfundsøkonomien nu må tage til takke med en enkelt procents vækst i BNP for 2001 og 0,7 procent i 2002.
0,7 procent er også den vækst, som Danmarks største eksport-kunde Tyskland kan se frem til i 2002. Selvom den tyske økonomi balancerede på en knivsæg frem til 11. september 2001, så har danske virksomheder kunnet sælge så mange varer, at eksporten frem til oktober steg.
Forklaringen er blandt andet, at den danske eksport er domineret af fødevarer, møbler, tøj og lignende varer, der ikke er så konjunkturfølsomme. Det giver lidt bedre muligheder for den danske industri.
Størst interesse fra de store
Det er da også i følge IDC Nordics IT Investeringsindeks de største virksomheder, der viser den største interesse for at investere i IT. Selvom Per Andersen understreger, at indekset også er faldet en smule hos både de store og mellemstore virksomheder i Danmark.
- Den offentlige sektor er fortsat relativ positiv. Selv her efter valget ligger den offentlige sektor i top, når det gælder interessen for at investere i IT, siger administrerende direktør Per Andersen, IDC Nordic.
Han understreger, at det også meget tydeligt gør sig gældende i leverandørernes øgede fokus på salget til den offentlige sektor i en tid, hvor andre markeder er vigende. Per Andersen forventer, at denne tendens vil fortsætte i de kommende kvartaler.

Boks: IT Investeringsindeks fra IDC Nordic

Dataindsamling og -beregning
IT Investeringsindekset fra IDC Nordic bygger på interview med 400 danske virksomheder om deres forventninger til stigende, faldende eller uændrede IT-investeringer i de kommende 12 måneder. Indekset måles hvert kvartal og angiver et relativt mål for virksomhedernes konkrete interesse for investeringer i IT.
Skalaen for indekset går fra 1 til 10. 1 betyder en meget lav interesse for IT-investeringer og 10 en meget høj interesse. Tallet i sig selv har ingen konkret betydning (som i kroner og øre), men er værdier på en "interesse-skala".

Eksempler på indeksværdier
Et IT Investeringsindeks på 2 kan for eksempel være udtryk for, at 40 procent af virksomhederne forventer forøgede IT-investeringer, mens 28 procent forventer lavere IT-investeringer og resten uændrede investeringer.
Et IT Investeringsindeks på 4 kan for eksempel være udtryk for, at 60 procent af virksomhederne forventer øgede IT-investeringer, 23 procent forventer faldende IT-investeringer og 17 procent forventer uændrede IT-investeringer.

Definitioner
Små virksomheder har 10 til 99 ansatte på adressen.
Mellemstore virksomheder har 100 til 499 ansatte på adressen.
Store virksomheder har 500 eller flere ansatte på adressen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere