Virtuelt universitet lukket før det åbnede

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. januar 2002.


Billedtekst: - Vi arbejder selvfølgelig ikke videre på den specifikke løsning, men vi vil gerne være med til at fremme processen. Uni-C har en lang historie for e-learning og for samarbejde med universiteterne, siger Martin Bech, divisionsdirektør i Uni-C, som reaktion på spareplanerne for det virtuelle universitet.

Etableringen af en samlet portal for
videregående
uddannelser har fået længere udsigter. Først afviste rektorkollegiet ministeriets løsning, og nu er det virtuelle
universitet sat på
regeringens spareliste over råd og nævn.

Der har været storm om det virtuelle universitet, lige siden uddannelsessektoren begyndte at tale om det. Den tidligere regering afsatte 40 millioner kroner til projektet, og Undervisningsministeriet præsenterede en løsning, hvor man blandt andet ville afvikle undervisning direkte i portalen.
Den ide troede rektorkollegiet ikke på. Det var for meget form og for lidt indhold, mente de og ville i stedet for sikre overblikket over de virtuelle uddannelser via portalen i en billigere og mere praktisk løsning.
Nu er Det Virtuelle Universitet, som er den symbolske fællesbetegnelse for bestræbelserne på at få danske videregående studier gjort online og net-tilgængelige, sat på den nye regerings spareliste.
Manglende ambitioner
Om signalværdien i det, siger rektor for Aalborg Universitet, Sven Caspersen:
- Min optimistiske vurdering er, at planerne (om et virtuelt universitet, red.) indtil videre ikke har været ambitiøse nok. Så nu regner jeg med, at regeringen kommer med et mere ambitiøst udspil. Det er i hvert fald dårligt, hvis de ikke kommer med noget andet, siger han.
På Aalborg Universitet har man hele tiden prioriteret fjernstuderende højt og har i dag flere end 1.200 fjernstuderende. Det er en konkurrenceparameter at kunne undervise via nettet, også for os, siger Sven Caspersen:
- Men det er indholdet, og ikke selve løsningen, der skal være det styrende på en virtuel universitetsportal.
Tabte markedsandele
IT-virksomheden Uni-C var involveret i at lave løsningen til et virtuelt universitet. Her er der bekymring for Danmarks chancer for at markere sig internationalt på undervisningsområdet.
- Sammen med en række andre firmaer afgav vi bud, da en løsning til det virtuelle universitet kom i udbud. Men ingen har vundet, rektorkollegiet har vendt tommelfingeren nedad, og nu er projektet sat på sparelisten. Jeg mener, at Danmark her havde en chance for at give de studerende fra ind- og udland en samlet adgang til studierne. Men nu bliver det noget mere spredt, hvis det er de enkelte universiteter, der skal lave det hele selv, siger divisionsdirektør i Uni-C, Martin Bech.
Han mener, at det på kort sigt er de studerende, der er taberne.
- Men på længere sigt kan man forestille sig, at flere og flere studerende i Danmark vil tage en grad på et udenlandsk universitet, via nettet. Det gør mange allerede i dag, og det vil flere muligvis gøre, så på den måde vil de danske universiteter tabe markedsandele.
I brancheforeningen ITEK under Dansk Industri mener direktør Tom Togsverd, at det vil være beklageligt, hvis planerne om et dansk, virtuelt uddannelsessamarbejde helt skrottes. Han mener, at den tværgående tanke bag det virtuelle universitet er meget vigtigt, og at det vil være skadeligt, hvis det lukkes. Ligesom rektor Sven Caspersen, Aalborg Universitet, håber han dog, at universitetet genopstår i en mere ambitiøs form.
Hos IT-Brancheforeningen mener vicedirektør Jørgen Staunstrup, at håndteringen af det virtuelle universitet var gået i hårdknude, og at tavlen nu viskes ren.
- Universiteterne har igen chancen for på eget initiativ at bevise, at de evner at løfte opgaven med at udbyde kurser elektronisk, siger Jørgen Staunstrup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere