Kunsten at lede et fællesrum

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. december 2001.


Kaospiloten Tore Wanscher er leder af netværkskontoret United Spaces. Han vil finde en fællesnævner for folk, som ikke har det i forvejen. Og så vil han være landets bedste netværksleder.

De kæmpestore B&W-haller er væk. En af dansk sværindustris få og store flagskibe er sunket for længst, og havnefronten i København er i dag bebygget med moderne kontorhuse opført af tidens store entreprenører. Uanset kritikken af deres æstetiske værdi har hovedstaden fået et nyt ansigt, og de nye bygninger rummer meget passende folk og firmaer med nye ideer.
En af dem er United Spaces. Med en forrygende udsigt til byen på den anden side af havnen har det svenske fælleskontor-fænomen indrettet sig med små arbejdsøer og transparente mødelokaler, hvor tidens frie agenter kan komme ind og arbejde. De har ikke brug for et kontor med fire vægge og en lukket dør. De har meget mere brug for at omgive sig med andre mennesker, så de kan lade sig inspirere og befrugte, som Tore Wanscher, direktør United Spaces, udtrykker det.
Fremtidens virksomhed
Den 34-årige direktør tager imod en mandag formiddag, og han er lettere irriteret. United Spaces har været lånt ud i weekenden til et privat arrangement, og oprydningen er ikke i orden.
- Vi låner lokalerne ud til forskellige arrangementer. Det giver god publicity, men nu tror jeg altså nok, det er slut. Det belaster stedet for meget, siger han og kigger ærgerligt ned i det skab, hvor alle kaffekopperne burde have stået.
Da han selv har vasket en kop op og serveret kaffe fra det lækre fælleskøkken, er han klar til at fortælle om sit job, der ikke ligner de fleste lederstillinger.
- Jeg har påtaget mig opgaven med at lede et netværk af personer, der alle sammen laver noget forskelligt. I de traditionelle forskerparker satser man på at koble kompetencer som IT og biotek, men vi vil have et meget bredere grundlag. Det er simpelthen fremtidens måde at drive virksomhed på. Jeg skal skabe fællesnævnere for folk, der ikke har det i forvejen, siger han.
En af måderne at gøre det på er, at brugerne af United Spaces har forpligtet sig til ikke at sidde ved det samme skrivebord hver dag. Og at tanken om, at synergien vil indfinde sig, når vidt forskellige brancher arbejder under samme tag, uden vægge og med fælles faciliteter, har tilsyneladende vundet gehør. Både Hewlett-Packard og Socialministeriet har placeret afdelinger i fælleskontoret.
Tore Wanscher er uddannet kaospilot. Faktisk er han en af de første, som meldte sig til Uffe Elbæks alternative lederuddannelse i Århus. De sidste par år har han læst psykologi som selvstudie. Nu er han begyndt at uddanne sig til netværksleder. Den uddannelse findes ikke, så han har været nødt til at strikke et studium sammen selv sammen med en gruppe af ligesindede.
- Jeg leder et netværk her. Derfor er det dÈt, jeg læser nu. Da jeg arbejdede som journalist på kulturbladet Agenda i Århus, begyndte jeg at læse journalistik. Det tændte mig bare overhovedet ikke at skrive artikler, og det er smartere at finde ud af sådan noget med det samme i stedet for at tage en lang uddannelse og opdage, at man skulle have lavet noget andet. Jeg vil være den bedste i Danmark til at lede et netværk, og jeg synes det er skidesvært, siger han.
Da Tore Wanscher søgte jobbet som leder af United Spaces, sendte han en ti sider lang manual til arbejdsgiveren om, hvordan han ville løse udfordringen.
- Jamen, hvis man søger et job, skal man sætte sig ordentlig ind i virksomhedens problemstilling og møde op med et bud på, hvordan man vil løse det. Sådan ansætter jeg også folk. De bliver nødt til at have gjort sig nogle konkrete overvejelser på forhånd, siger han.
Kun fire år
31 virksomheder har lejet plads i kontorfællesskabet, og omkring 80 mennesker har deres primære arbejdsplads her. Tore Wanscher forventer at nå økonomisk break-even inden sommer næste år. Så har United Spaces være i gang i et års tid, og har formentlig nået det antal lejere, der skal til, for at det kan løbe rundt. Med den igangværende recession er det gået lidt langsommere med at få fyldt pladserne op, end man havde regnet med, erkender Tore Wanscher. Selv forventer han at forlade virksomheden, når den går ind i driftsfasen.
- Det er urealistisk, at jeg bliver i det her job mere end fire år. Når det hele er banket på plads, skal jeg videre, siger han uden at kunne gætte på, hvad den næste udfordring bliver.

Billedtekst: 70 arbejdspladser med ergonomiske møbler. Men bliv ikke al for glad for dit skrivebord. United Spaces-lejerne er forpligtet til at skifte plads hver dag.

Fakta: Netværkshuset
United Spaces er et tre år gammelt svensk koncept, der kom til Danmark i maj. På 1.100 nybyggede kvadratmeter ved bredden af Holmens Kanal har 31 virksomheder, private som offentlige, deres daglige gang i et helt åbent kontorlandskab, hvor inspiration og synergi opstår mellem vidt forskellige brancher. Målet er 50 United
Spaces-huse på verdensplan om fem år. Foreløbig er der to huse. Det første åbnede i Stockholm i 1999 og er under udvidelse. Huslejen er 5.000 kroner pr. mand pr. måned.

Billedtekst: - Hvis man ikke ønsker at møde nye mennesker og få udfordret sin
kompetence, hører man ikke til her,
siger Tore Wanscher.
Den 34-årige kaospilot leder det åbne kontorfællesskab United Spaces ved Holmens Kanal i København.>




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere