Momskarruseller blomstrer i IT-branchen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 3. december 2001.


hvad er en momskarrusel>

Rundt og rundt. Fra lager til lager, og videre til ny speditør og ny fragtmand og tilbage igen. Sådan kører hundredevis af paller med mobiltelefoner, cpu'er og andre små IT-dele rundt i EU.
Speditørerne kender godt karrusel-varerne. Hvis ikke de kan se det på stregkoderne, så kan de genkende dem på de utallige lag plastikfilm, som de i cirkulationen har fået viklet om sig.
- Førhen blev svindlen mest udført på papiret, uden en bagvedliggende vareudveksling. Men det er for let for myndighederne at afsløre i dag, så nu cirkulerer varerne fysisk, og svindlerne begår i det hele taget færre fodfejl, siger fuldmægtig med speciale i momssvindel Chistian Dresager, Told- og Skattestyrelsen.
60 millarder kroner årligt
I momskarruseller sælges varer igen og igen imellem selskaber i forskellige EU-lande. I det Indre Marked skal der ikke afregnes moms ved handel over grænserne, ligesom papirarbejdet er minimeret. Dette udnyttes af svindlere, når de handler over grænserne.
De opretter et eller flere selskaber i en handelskæde (momskarrusel), som skal fungere som skraldespandsselskaber. Meningen er, at de skal oparbejde mest mulig momsgæld og derpå gå konkurs. Alle varer bliver solgt videre, inden momsen skal betales.
Skraldespandsselskaber sælger varen videre til en lav pris, måske lavere end indkøbsprisen, og tjener samtidig på det, da der jo er cirka 25 procents spillerum svarende til momsen.
Efter typisk tre måneder, når kredittiden hos skattemyndighederne er udløbet, går den "tømte" skraldespand fallit.
Foreløbig har dette snydecirkus, som antageligt bliver udført af organiserede bander, kostet den danske stat mindst 792 millioner kroner (125 sager i perioden 1994 til 2000). Dertil kommer alle de uopklarede sager.
EU-Kommissionen anslog i en rapport fra sidste år, at der i EU samlet bliver snydt for 60 millarder kroner om året. Lande som Tyskland, England og Holland skal have været særlig hårdt ramt.

Billedtekst: Det er en type momssvig, som er kendetegnet ved, at et vareparti bliver indkøbt uden moms af for eksempel en dansk momsregistreret virksomhed fra en momsregistreret virksomhed i et andet EU-land. Herefter handles varepartiet gennem en kæde af virksomheder, hvorefter varepartiet igen sælges til en udenlandsk virksomhed. Mindst Èn af virksomhederne i kæden har ikke til hensigt at afregne moms til myndighederne. Varerne ender ofte slet ikke hos forbrugerne. Mobiltelefoner og datakomponenter er de varer, der oftest handles med.
Kilde: Christian Dresager, Told&Skat




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere