Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. november 2001.
Billedtekst: - Det er tekniske set relativt svært at håndtere opdateringer fra alle ambulancer via vores radionet hvert 15. sekund. Det svarer til, at vi modtager 473 millioner positioner om året. Det har da også været den dyre del af systemet at få radionettet til at bære de mange beskeder, forklarer IT-chef Torben Ruberg, Falck. Foto: Torben Klint
Falcks Redningskorps har med et geografisk informationssystem formået at skære vigtige sekunder af sin reaktionstid ved ulykker.
Når ulykken sker, og der er brug for en ambulance, så er et geografisk informationssystem (GIS) med til at sikre, at det i gennemsnit kun tager Falck knap otte minutter at nå frem til ulykkesstedet ved en kvart million udrykninger om året.
Falck har indført et GIS-system, der kombineret med det globale positioneringssystem, GPS, betyder, at redningskorpset altid har fuldt overblik over, hvor ambulancer befinder sig.
Systemet gør det muligt altid at vide præcist, hvor Falcks 450 ambulancer nøjagtig befinder sig over hele landet.
- Det gælder simpelthen for os om at kunne få den rigtige ambulance med det rette personale frem hurtigst muligt, og så er det et godt udgangspunkt, at vi hele tiden ved, hvor hver enkelt ambulance er, siger IT-direktør Torben Ruberg, Falck.
Ambulancerne styres fra otte centraler landet over. Herfra dirigeres ambulancerne via et lukket analogt radionet, der samtidig anvendes til transmission af digitale data om køretøjernes position.
Omkring trehundrede af Falcks ambulancer er desuden i dag også udstyret med et digitalt navigationssystem.
Meget hyppig opdatering
Gennemsnitlig hvert 15. sekund opdateres GIS-systemet med ambulancens øjeblikkelige position. Radionettet benyttes fra ambulancerne til at rapportere om ambulancens øjeblikkelige status. Når den er ledig markeres den med en grøn prik på GIS-systemets kort. Hvis den er på vej til en ulykke, er prikken gul, og hvis den er optaget, er prikken rød.
- Det er teknisk set relativt svært at håndtere opdateringer fra alle ambulancer via vores radionet hvert 15. sekund. Det svarer til, at vi modtager 473 millioner positioner om året. Det har da også været den dyre del af systemet at få radionettet til at bære de mange beskeder, forklarer Torben Ruberg.
SMS er for dyrt
Han tilføjer, at Falck har overvejet i stedet at anvende GSM nettet og sende meddelelserne via SMS, men det vil blive uforholdsmæssigt meget dyrere. Falcks årlige udgift til driften af sit radionet er omkring 20 millioner kroner, mens det ville koste 120 millioner kroner at anvende SMS-meddelelser ved en pris på hver enkelt meddelelse på 25 øre.
Også det kommende alarmnet TETRA er inde i overvejelserne, men det er atter et spørgsmål om prisen:
- Selv om vi er fokuseret på atudnytte de tekniske muligheder så kan en stor pengepose måske anvendes mere effektivt på andre områder. Man kan nå meget langt med andre opgaver for et stort millionbeløb, påpeger Torben Ruberg.
Optimering af placering
GIS-systemet anvendes også til at gennemføre analyser, der anvendes til at optimere placeringen af redningskøretøjerne.
Det næste skridt vil ifølge Torben Ruberg være at tage demografiske informationer i brug og få systemet til at foreslå den optimale placering af ressourcer, så det sikrer at flest mulige mennesker dækkes bedst muligt.
Falck råder også over et gigantisk datamateriale med præcise informationer om ulykker, og hvor de typisk sker. Ved hjælp af sandsynlighedsberegninger vil det være muligt til en vis grad at spå om, hvor ulykker typisk vil kunne ske og GIS-systemet kan derefter bruges til yderligere at optimere placeringen af ressourcer.
Let at bruge
Torben Ruberg fortæller, at GIS-systemet er det IT-system, det har været lettest at tage i brug på de otte vagtcentraler, fordi det har en (geo)grafisk brugerflade og er intuitivt at anvende for brugerne.
GIS-systemet er udviklet til Falck af firmaet Informi GIS på basis af GIS-pakken Arc/Info fra de amerikanske firma ESRI og digitale kort fra Krak. Systemet markedsføres nu kommercielt under betegnelsen Fleetview.