Penge i kamp mod pirateri

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 19. november 2001.


Softwarepirateri faldet fra 38 til 25 procent på fem år.

Det er er langt fra nok, at andelen af software, som kunderne reelt ikke har betalt for, er faldet til en fjerdel på få år. Forhandlerne kunne ved at dygtiggøre sig og effektivisere arbejdet med softwarelicenser både mindske pirateriet og tjene flere penge.
Det mener Henrik Mørck, der er formand for IT-Brancheforeningens rettighedsudvalg og nordisk ansvarlig for salg af Lotus-produkter i IBMs softwaredivision. Han mener, at der er et stort behov for, at IT-branchens forhandlere sætter sig bedre ind i, hvad pirateriet egentlig er og, hvordan det foregår.
- Den, der sidder med håndteringen af licenser, sidder også med kilden til en stor indtjening, siger Henrik Mørck.
Han fortæller, at rettighedsudvalget i sine ti års eksistens har taget flere initiativer for at involvere forhandlerne mere. Nogle er lykkedes, mens andre har lært udvalget, hvad der ikke kan lade sig gøre.
Nej til stikkeri
- En af de ting vi ikke skal arbejde videre med er stikkeri. Forhandlerne kan og skal ikke stikke deres kunder, siger Henrik Mørck.
Anmeldelserne kommer også helt af sig selv på en næsten daglig basis. Det er ofte fyrede medarbejdere, der anmelder tidligere arbejdsgivere, som de ved bruger software uden at have licenserne i orden.
Anmeldelserne kommer til den verdensomspændende organisation Business Software Alliance (BSA), hvor en række af verdens store softwareleverandører kæmper mod pirateri gennem annoncer, direct mail og anden oplysning. BSA og IT-Brancheforeningens rettighedsudvalg har ikke noget officielt med hinanden at gøre.
Men begge organisationer har den sammen advokat, Niels M. Andersen. Han er ifølge Henrik Mørck ekspertÈn i rettighedsspørgsmål i Danmark.
Derfor er han også advokat og repræsentant for den tredje rettighedsgruppe på det danske marked - Antipiratgruppen. Gruppen repræsenterer indholdsleverandører af computerspil, video- og dvd-film, musik og lignende.
Antipiratgruppen har i 2001 været særdeles aktive for blandt andet at komme en stærkt stigende piratkopiering af spil, film og musik på landets arbejdspladser til livs. Et problem, som Niels M. Andersen mener, vil vokse voldsomt.
- Bredbåndsforbindelser samt bedre, hurtigere og billigere udstyr får potentialet for piratkopiering til at vokse både på arbejdspladser og derhjemme, siger Niels M. Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere