Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 19. november 2001.
Billedtekst: Efter mange måneders åndenød på det danske marked besluttede EverCom danske afdeling i Ålborg den 26. oktober i år at slukke for respiratoren. Firmaet indgav konkursbegæring mod sig selv med sig selv som skyldner og eneste kreditor.
Foto: Lars Horn, Baghuset
Gav op efter at have satset på kvalitet og storaftaler med BlueTel og Metro.
Efterspørgslen på pc'er står i øjeblikket langt fra mål med de mange anstrengelser, som pc-udbyderne gør sig. De slatne salgstal på pc'er vidner om, at markedet er i recession, og i øjeblikket rammer nøden både pc-leverandører, distributører og forhandlere i IT-branchen. Det bringer aktørerne ud i hidsige markedsføringstiltag, prisdumping og udenomssalg.
Mange pc-producenter har allerede indskrænket aktiviteterne, distributørerne og bankerne strammer kredittøjlerne og forhandlere skifter fokus over mod serviceydelser. Samtidig flirter alle aktører med slutkunderne.
Skyldte sig selv penge
Dette spil har den norske pc-producent EverCom Network nu sagt endelig fra over for. Efter mange måneders åndenød på det danske marked besluttede Evercom den 26. oktober i år at slukke for respiratoren. Firmaet indgav konkursbegæring mod sig selv med sig selv som skyldner og eneste kreditor.
Det skete efter en yderst turbulent tid med månedlige milliontab, skiftende direktører og flere tiltag, som krævede økonomisk hjælp fra det norske moderselskab. Senest måtte EverCom Networks hovedsæde i Norge låne 32 millioner kroner til koncernens danske selskaber EverCom Network A/S og Datagrossisten Holding A/S.
- Vi vil fremover holde os til markederne i Norge og Sverige, oplyser Evercoms koncernchef Per Jørgensen, som selv beholder sit job i Sverige.
Partnere i chok
Konkursen overraskede firmaets danske kunde Metro, som via e-mail den 26. oktober fik besked om, at firmaet havde indstillet sine leverancer. Engros-kæden har ifølge indkøber Henrik Hobe intet at udsætte på det tidligere samarbejde, hvor Evercom producerede Metros Epoc-pc'er.
- Vi var yderst tilfredse med samarbejdet, siger Henrik Hobe, der oplyser, at Metro nu søger en ny partner, der kan levere brandede pc'er til Metro.
Også BlueTel, som har forhandlet EverComs pc'er i sine 57 forretninger i Danmark, må nu se sig om efter en ny pc-leverandør.
- Det kom meget bag på os, at de lukkede ned i Danmark. Vi havde indtryk af, at den danske afdeling havde fået tilstrækkelig kapital og opbakning fra hovedsædet, siger BlueTels salgschef Gudmund Sigurdsson. Han oplyser, at BlueTel i øvrigt har været tilfreds med EverComs produkter, der var ret efterspurgte ude i butikkerne.
- Der var måske bare det problem, at leverancerne svigtede et par gange. Og det var mindre tilfredsstillende, da vi havde kunderne til pc'erne, siger Gudmund Sigurdsson.
Ufine konkurrenter
Det var ellers netop disse to partnere, som EverComs seneste konstituerede danske direktør Bjarne Mattila satsede på. IT-Branchen besøgte EverComs afdeling i Ålborg få uger før konkursen. Dengang var EverComs tomme danske fabrik til salg og resterne af EverCom bestod af 20 travle nordjyske sælgere og servicemedarbejdere.
Under besøget berettede Bjarne Mattila om, hvilke tiltag fra konkurrenterne EverCom til daglig var oppe imod.
- Både leverandører, distributører og forhandlere vil sælge direkte til de store kunder, og de tilbyder ofte ens ydelser, sagde Bjarne Mattila. Han lagde ikke skjul på, at forretningen var presset og oplyste, at EverCom udover at have lukket for produktionen også havde nedlagt large account-afdelingen og indstillet satsningen på det offentlige segment. Desuden mente han dengang, at det nok ikke var udelukkket, at EverCom ville fusionere med andre og dukke op med nyt navn til næste år.
Holdt sig til forhandlere
Men indtil videre holdt EverCom sig til sine knap 200 danske forhandlere, som firmaet ifølge Bjarne Mattila var loyal over for. EverCom nåede aldrig rigtig inden for i varmen hos de største forhandlere, hvilket ifølge Mattila skyldtes, at disse forhandlere var bange for at miste store markedsføringsbidrag fra konkurrenterne Compag, HP og Fujitsu Siemens
Men der var flere fordele ved at handle med EverCom, sagde Bjarne Mattila. Firmaet havde eget laboratorium til kvalitetscheck og CE-godkendelse. Og at så kom det forhandlerne til gode, at de blev sparet for distributørleddet, da firmaet havde eget distributionssystem.
Boks: Evercom
EverCom omsatte i sine velmagtsdage i 1999 for over en milliard kroner. På firmaets hjemmeside står der, at firmaet de seneste år haft en højere vækst end pc-markedet generelt.
Men i andet kvartal i år var omsætningen faldet til 137 millioner norske kroner og resultatet havnet på et minus på 18 millioner kroner.
Den danske afdeling i Ålborg, som bidrog med 19 millioner kroner til første halvårs omsætning, endte også i minus. Samtidig lukkede man produktionen i Ålborg og flyttede den til Sverige. Den tilbageværende 20 mand store stab knoklede efterfølgende for at nå 40 procent af koncernens samlede mål på 100.000 solgte enheder i år. Men i oktober blev der med konkursbegæringen sat en stopper for de sidste aktiviteter i Danmark.