Salgspotentiale i Linux

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 5. november 2001.


Der er virkelig forretning i det for forhandleren, for han kan etablere sidesalg på dÈt, som kunden sparer, siger Linux-distributør.

Der er mange kontante grunde til, at kunderne skulle købe Linux. Og det gør de faktisk også i det virkelige liv. Også selvom det berømte open source-produkt findes i utallige gratisversioner på Internettet. Linux købes og betales til at køre i blandt andet kasseapparater, tandlægeudstyr, fly-computere og en lang række håndholdt tilbehør i industrien.
- Men forhandlerne har stadig ikke helt set potentialet. Linux er faktisk et kommercielt produkt, der kan sælges til alle, som ikke orker at downloade det, eller vil betale for de dyre alternativer, siger direktør Bjarke Alling hos Linux-distributøren Liga LinDist.
Han siger, at det generelt er for besværligt for folk at downloade Linux fra internettet.
- Det svarer jo til at købe en bil i løsdele, fremfor i samlet stand, siger han og tilføjer, at der typisk er tale om mere end 500 forskellige programpakker, som skal hentes og samles.
Frigiver IT-ressourcer
hos kunden
Desuden er en Linux-pakke ifølge Bjarke Alling meget billigere end Windows eller Unix. En Linux-pakke kan anskaffes for under 1.000 kroner og så følger der to, tre tunge, men brugervenlige manualer med.
- Faktisk kan forhandleren sælge det billigt. Samtidig får slutkunden frigivet IT-ressourcer, som kan bruges på andre IT-indkøb hos forhandleren, siger Bjarke Alling.
Når kunden først har købt produktet, er det til eje, og der kan ifølge Alling kobles så mange brugere til, som man vil. Desuden er det uhyre nemt at etablere ekstra funktionaliteter både for forhandlerne og kunderne. Det er jo et open source-produkt, som giver direkte adgang til kildekoderne.
- Og hvad angår uddannelse formidler jeg kurser i både Red Hat og Suse, tilføjer Bjarke Alling
De store leverer også Linux
I dag er så godt som alle større IT-spillere, herunder Siemens, Sun, IBM, Lotus, Oracle, Sony, Compaq gået bag om Microsofts ryg, og har forelsket sig i Linux. Hver dag dukker der flere og flere mærkeprodukter op inden for blandt andet servere og databaser, som er Linux kompatible. Og som leveres med Linux.
- De store spillere, som leverer Linux sammen med deres produkter, udgør en væsentlig konkurrence for mig som distributør af produkterne. Men jeg tror bestemt også, at der er et marked for salg af operativsystemet via forhandlere, som selv vil bundle det med egne produkter. Og så må man heller ikke glemme, at der fortsat sælges mange pc'er, som ikke har mærkevarenavne, siger Alling.
Linux mangler ifølge Alling stadig at indtage kontor-pc'er.
- Her er Microsoft stadig for svær at hamle op med. Men med det ny gratis StarOffice fra Sun og den fremtidige version 8 fra henholdsvis Suse og Red Hat vil situationen se helt anderledes ud, lyder det fra Bjarke Alling, Liga LinDist.

Boks: Pænt favel til nørderne
- sådan lyder budskabet fra Linux-distributøren Liga LinDist. Hermed er det sagt, at Linux er et produkt, der er til salg, og ikke kun en fritidsbeskæftigelse for langhårede evighedsstuderende og idealister.
Liga LinDist kalder sig landets førende Linux-distributør, og partnerne er Suse, Mandrake, Red Hat og Sun. Efter en periode med både direkte og indirekte salg (1997-1999) er firmaet i dag overgået til at satse 100 procent på sine 80 forhandlere, herunder Ravenholm, Nem Computer og en række specialboghandlere, som Polyteknisk Boghandel.
Firmaets direktør Bjarke Alling har gode forbindelser til topfolkene hos leverandørerne, fordi han var blandt de første, som i 1997 gik aktivt ind i salg af de åbne, tilgængelige produkter herhjemme. Liga LinDists omsætning herhjemme er fortsat beskeden.
- Det er blevet til fem millioner kroner de seneste to år, og indtjeningen ligger på et rundt sort nul, oplyser Bjarke Alling.

Billedtekst: - Når slutkunden køber Linux får kunden frigivet IT-ressourcer, som kan bruges på andre IT-indkøb
hos forhandleren, siger Bjarke Alling direktør for linuxdistributøren Liga LinDist.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere