Artikel top billede

"Det siger næsten sig selv, at det ville være en fuldstændig vanvittig pris, hvis vi skulle bygge fire mobilnet allerlængst ude, og det vil være resten af befolkningen, som skal betale," siger juridisk direktør Jens Ottosen-Støtt fra Telia.

Telia-chef: Vanvid at bygge fire mobilnet på landet

Fælles mobilnet i tyndt befolkede egne er et scenarium, som alle teleselskaber overvejer, vurderer Telia-direktør.

Mobilnet ejet af flere operatører. Sådan ser det muligvis ud i visse egne af Danmark om nogle år.

Årsagen er, at det koster millioner af kroner at opføre mobilnet. Men i de meget tyndt befolkede egne er der kun få kunder til at tjene investeringen hjem igen.
 
"Antallet af personer, der kan trække på nettet ude i de områder, gør, at det ikke kan forsvares at have fire net kørende," siger juridisk direktør Jens Ottosen-Støtt.
 
Befolkningen ville skulle betale
Derfor kan det ifølge Jens Ottosen-Støtt fra Telia ikke betale sig, at hver af de fire danske mobiloperatører bygger eget net i de egne.
 
"Det siger næsten sig selv, at det ville være en fuldstændig vanvittig pris, hvis vi skulle bygge fire mobilnet allerlængst ude, og det vil være resten af befolkningen, som skal betale," siger Telia-direktøren.
 
Han finder det sandsynligt, at flere mobiloperatører i øjeblikket funderer over, om de skal bygge fælles mobilnet i de tyndt befolkede egne.
 
"Jeg kan ikke udtale mig på Telias eller andres vegne, men jeg tror, at alle selskaber overvejer, hvilke muligheder de har for det," forklarer han.

Han uddyber, at det ikke mindst kan blive aktuelt, fordi der fra politisk side er et ønske om at sikre højhastigheds-bredbånd til hele landet - også i de tyndt befolkede egne.
  
Alle er interesserede 
Debatten om deling af mobilnet fik fornyet liv i maj, da mobiloperatørerne 3, TDC, Telenor og Telia købte nye licenser til at udrulle højhastigheds-mobilnet; de såkaldte 2,5 gigahertz-frekvenser.
 
Dengang udtrykte alle fire mobiloperatører interesse for at samarbejde om mobilnet. I sidste uge meddelte IT- og Telestyrelsen dog til Computerworld, at styrelsen endnu ikke havde modtaget nogen henvendelser fra teleselskaberne.
 
Venstres teleordfører, Torsten Schack Pedersen, har peget på, at de manglende tilbagemeldinger fra selskaberne kan skyldes, at det endnu ikke er helt klart, hvad mobiloperatørerne må og ikke må i forbindelse med netdeling. Derfor vil han presse på for, at reglerne bliver helt klare.
 
Jens Ottosen-Støtt mener dog, at reglerne er nogenlunde klare nu, efter at selskaberne deltog i en minikonference om netdeling, som IT- og Telestyrelsen afholdt i maj.
 
"Det er min opfattelse, at hvis vi kommer op med noget, som ikke er hæmmende for konkurrencen imellem de deltagende selskaber, så tror jeg absolut, at vi kan få en seriøs og forholdsvis hurtig behandling," siger han og tilføjer:
 
"Vi må selvfølgelig se, om vi har samme opfattelse af virkeligheden, men det må komme an på en prøve."
 
Op til auktionen i maj, da de selskaber hver købte en ny mobillicens, var det ikke tilladt for selskaberne at tale sammen om netdeling. Det var derfor ikke muligt for selskaberne at koordinere deres køb.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere