KiSS 1600 HD-afspiller lander midt imellem

Seneste skud på Linksys’ Kiss-stamme er KiSS 1600 en medieafspiller til dit flade fjernsyn, som håndterer alverdens formater i både HD og almindelige opløsninger.

HD-afspiller lander midt imellem

Udtrykket ”det digitale hjem” er efterhånden blevet skamredet til ukendelighed, for hvornår har man et digitalt hjem, og hvad indebærer det egentlig?

En minimumsdefinition må være, at man er i stand til at, med nogenlunde lethed, at flytte billeder, lyd og film rundt i huset. Til det findes der efterhånden et utal af løsninger, men selvom vi har prøvet mange af dem, er det endnu ikke lykkedes os på PC World at finde det setup, som er både let at bruge, alsidigt og til at betale.

Sådan er det desværre også lidt med HD-afspilleren KiSS 1600 fra Linksys, som er et af de seneste bud på en del af medieløsningen til hjemmet. Ikke fordi det er et dårligt eller særligt dyrt produkt, men fordi det virker som om, det falder mellem to stole.

En omtumlet tilværelse

KISS-mærket har ført en lidt omtumlet tilværelse. Oprindeligt var der tale om en række innovative dvd- og harddiskoptagere målrettet entusiast-markedet med understøttelse af formater som DivX og netadgang årevis før, de store producenter blev opmærksomme på funktionerne.

De stadigt mere avancerede KISS-produkter fik imidlertid et ry for at være mindre stabile, selvom KiSS og store grupper af dedikerede entusiaster konstant udgav ny software til maskinerne. Samtidig gik udviklingen delvist i stå, sådan at fremtidige produkter, som var præsenteret, aldrig kom i produktion.

Købt af Cisco / Linksys

Så trådte netværksgiganten Cisco til og købte gennem sit forbruger-mærke Linksys den skrantende producent. Det har desværre ikke betydet flere produkter ud over KiSS 1600 forgængeren DP-600 (se anmeldelse her) og nu så 1600'eren. Til gengæld har Linksys tidligere fortalt os, hvordan der er blevet arbejdet på at reprogrammere KiSS’s alsidige, men momentvist ustabile styresystem.

KiSS 1600 er derfor det første produkt med det nye system, og vi opdagede da heller ikke nogle stabilitetsproblemer i vores test, som stod på i et par uger. I det hele taget lignede styresystemet sig selv med den blå skærm og den hvide tekst, der kan minde om den hedengangne Commodore C64’s velkomstskærm.

Det betyder dermed også, at selvom Linksys har reprogrammeret menu-systemet fra bunden, så skal de ikke regne med at vinde førsteprisen i kategorien ”Flotteste brugerflade”. Det virker og er til at finde rundt i, men det er visuelt ekstremt basalt.

Flyt lyd og billede rundt i huset

Som udgangpunkt er KiSS 1600 en meget alsidig medieafspiller. Den typiske placering vil være i umiddelbar nærhed af dit fladskærmsfjernsyn, hvor tilslutningen foregår med HDMI. 1600'eren understøtter også SCART og component, men vi går ud fra, at de fleste vil anvende HDMI for at begrænse kabelrodet. Tilslutningen til dit hjemmenetværk sker gennem den indbyggede 802.11g wi-fi-forbindelse eller ethernet-stikket.

Med 1600 vel placeret ved fjernsynet kan du så gå i gang med at se dvd, streame musik, billeder eller video over netværket eller afspille fra en tilsluttet MP3-afspiller/harddisk via USB.

KiSS 1600 understøtter automatisk plug and play (uPnP), sådan at eventuelle netværksdiske (NAS-enheder), der understøtter standarden, automatisk dukker op. Det betød, at vores Philips Streamium wi-fi-baserede stereoanlæg automatisk dukkede op som en mulighed i DP-1600 menuen, hvorefter vi kunne afspille musik fra Philips-anlæggets harddisk. Også pc’ere er naturligvis understøttet som kilde til afspilninger.

Har du desuden et andet produkt fra KISS/Linkys-serien, som for eksempel en DP-558 harddiskoptager, er det muligt at streame de allerede optagede programmer herfra.

Det er også netværket, hvis din hastighed tillader det, som du skal bruge til at se HD-film. Det skyldes, at 1600'eren måske nok er en HD-afspiller, men drevet, som sidder i maskinen, er et ordinært DVD-ROM drev. Altså ingen BluRay eller HD-DVD diske direkte igennem KiSS 1600, hvilket nok er med til at holde prisen nede.

Som selvstændig enhed kan du desuden bruge de allerede eksisterende KiSS-tjenester på nettet, der giver adgang til vejrudsigten samt nyheder fra Reuters, Jyllands-Posten, Ekstra Bladet og Politiken direkte på skærmen i stuen.

Falder mellem to stole

Mens alle funktioner på KiSS 1600 fungerer fint, er vi alligevel lidt forbeholdne over for maskinen. Det skyldes, at vi er usikre på, hvor KiSS 1600 egentlig passer ind.

Hvor vi kan se, 1600'eren er optimal er til brugeren med gigabytevis af DivX-film på netværksdrevet eller en pc, som vil streame disse film til et andet sted i huset. Et andet oplagt sted er, hvis du allerede har en KiSS harddiskoptager for eksempelvis DP-558 og vil flytte dens indhold til et andet sted i huset.

Opfylder du ingen af kriterierne, er det vores opfattelse, at en KiSS 1600 er mindre relevant. Det skyldes ikke mindst, at Linksys igen, som med forgængeren DP-600, har undladt at producere en model med harddisk i. Ikke engang en tuner er det blevet til, sådan at brugeren kunne få glæde af KiSS normale funktion, hvor man via automatisk hentet online indhold kan se, hvilket program der er på den aktuelle kanal - og hvad næste show er. Ret så nyttigt for zapperne og en funktion, som eksisterer på de ældre modeller.

Derfor skal du også til lommerne for at få det meste ud af 1600'eren. Investeringen består således i en KiSS til knapt 2.100 kroner, derudover et NAS-drev som understøtter uPnP samt et robust trådløst netværk, der kan flytte data tilpas hurtigt til, at indholdet kan streames. Nogle har sikkert dette parat, men for andre kræver det en mindre shoppetur.

Havde Linksys bare set sig i stand til at kombinere den efterhånden noget ældre DP-558 harddiskoptager med KiSS 1600’s funktioner som HDMI, opskalering til 720p/1080i og indbygget trådløst netværk, så havde vi nærmet os en topkarakter.

Som det er nu må KiSS 1600 nøjes med 4 ud af 6 stjerner. Det får den for at gøre det som Linksys lover, men så heller ikke mere. Kan du leve med det, så får du en alsidig afspiller, der håndterer mange formater - men vi ønsker stadig, at der var en version med optagelse til harddisk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere