Test: Bærbare spillemonstre

Stadig flere spillefugle dropper den stationære computer og går efter en hurtig bærbar, der kan afvikle selv de mest avancerede 3D-spil. Men det er ikke en billig fornøjelse, og vi har derfor testet fem af slagsen for at se, hvad du får for dine penge.

Test: Bærbare spillemonstre

For blot to-tre år siden var det en større logistisk udfordring at banke vennerne i et hurtigt skydespil, med mindre man klarede sagen over nettet.

For skulle man mødes fysisk, var det ingen vej uden om at hanke op i den stationære computer, tage skærmen under armen og i øvrigt fylde tasken med tastatur, mus og deslige.

Men i takt med at dobbeltkerneprocessorer og kraftige grafiske chipsæt har sneget sig ind i de bærbare computere, kan man nu have al gamergrejet med i rygsækken.

For i dag har de lidt mere kostbare bærbare computere nemlig rigeligt med råstyrke til, at man kan skrue op for de grafiske detaljer i selv de allernyeste 3D-skydespil.

Derfor har vi i denne testartikel samlet fem af de mest magtfulde notebooks på det danske marked for at se, hvor man får mest spilydelse for sine penge, og resultatet kan du læse på de næste sider.

Du kan også se en kort film, hvor du kommer tættere på de enkelte maskiner. Filmen finder du her.

Hvad er en god spillebærbar?

Køber du en notebook til under 7.000 kroner i dag, kan den formentlig afvikle de fleste nyere computerspil, hvis blot du skruer ned for skærmopløsningen og spillenes grafiske effekter.

Er maskinen ydermere udstyret med en dobbeltkerneprocessor af typen AMD Turion64 X2 eller Intel Core 2 Duo, grafiske kredsløb med 256 MB dedikeret hukommelse og en gigabyte systemhukommelse, kan maskinen endda vise spillene lige så flot som en nyere stationær computer i mellemklassen.

Sådan en notebook vil typisk koste 9.000-13.000 kroner.

Skærpede krav

Vil du derimod kunne afvikle de nyeste spil i noget nær optimal kvalitet med høj skærmopløsning, stiller det helt andre krav til hardwaren.

Her kommer du ikke uden om at investere i en notebook med en af de hurtigere dobbeltkerneprocessorer samt – ikke mindst – grafiske kredsløb med mindst 256 MB og gerne 512 MB hukommelse.

Desuden bør maskinen have mindst to gigabyte systemhukommelse, og samlet skal du regne med at betale fra 16.000 kroner og op for dén konfiguration.

Til gengæld får du så også typisk en bredformat skærm på 17 tommer med høj opløsning, men må til gengæld leve med, at computeren dels vejer i omegnen af tre-fire kilo, dels har en batterilevetid på omkring en time ved maksimal ydeevne.

Det er den type maskiner, vi har testet i denne artikel. Er du mere til budgetmaskiner, så bør du nok hellere læse PC Worlds test af bærbare under 7.000 kroner. Det kunne jo være, du blev frister over evne på de næste par sider.

Husk lige grafikkortet!

Vores test viser blandt andet, at det ikke kan svare sig at bruge 3.000-6.000 kroner ekstra på de allerhurtigste processorer for til gengæld at spare på grafikkortet.

For i det tilfælde får du ganske vist en maskine, der sikkert kan lave lynhurtige databaseudtræk, men som til gengæld falder igennem på den grafiske ydelse, der som bekendt er alfa og omega, hvis du skal spille nye 3D-spil i høj kvalitet.

En dyr fornøjelse

Så om end flot spilydelse ikke længere er ensbetydende med stationære monstermaskiner, er hurtige bærbare spillemaskiner stadig ret kostbare.

Som grov tommelfingerregel koster en lynhurtig notebook til spilbrug nemlig det dobbelte af en stationær maskine med samme ydeevne, så den mobile fornøjelse er bestemt ikke gratis.

Men en fornøjelse er det ikke desto mindre at trække sin notebook op af tasken, checke mail, Skype med mormor og gå i Netto efter cola – længe før modstanderne har fået bakset deres tonstunge stationære op ad trappen og sluttet alle kablerne til.

Sådan testede vi

Alle maskiner har fået tildelt karakterer i tre kategorier, nemlig ”ydelse/pris”, ”forbindelser og udstyr” samt ”design og konstruktion”.

Karaktererne blev herefter lagt sammen for at finde den totale score. Vi tildelte karakterer indenfor hver kategori på følgende grundlag:

Ydelse/pris (vægt 60)

Alle de deltagende maskiner blev udsat for samme testcyklus bestående af:

  • PCMark05, et testprogram der gav os en samlet score for hvert enkelt computers samlede ydevne. Her tages således højde for blandt andet processorens, hukommelsens, grafikkortets og harddiskens kapacitet ved maksimalt arbejdspres.
  • 3DMark06, et testprogram der gav os en score for computeres grafiske ydeevne. Her spiller både processorens og hukommelsens ydeevne naturligvis en rolle, men den primære faktor er og bliver grafikkortets kapacitet og ydelse. 3DMark06 blev sat til at teste computernes ydeevne ved en opløsning på 1024 x 768.
  • Spillet F.E.A.R., der indeholder et standardiseret testforløb, der demonstrerer, hvor mange skærmbilleder pr. sekund (frames per second eller blot FPS), hver computer kan generere. , når alle grafiske detaljer og forbedringsmuligheder er sat til. Alle computere gennemløb forløbet med en skærmopløsning på 1024 x 768.
  • Hver især er disse resultater i spilsammenhæng kun interessante, hvis man ser dem i forhold til, hvor meget rå ydelse man får for sine penge. Derfor tildelte vi hver maskine en karakter for ydelse/pris-forholdet. Karakteren blev regnet ud efter denne lidt kryptiske formel:

    (((PCMark05-score + 3DMark06-score) + (FPS-score x 10)) x 1,3) / pris) x 60 = karakter.

    Tallet 1,3 er blot valgt som standardværdi i denne test for at gøre det muligt for de deltagende maskiner at nærme sig – men ikke komme over – karakteren 60, der er sat som den maksimale i denne karakterkategori.

    En hurtig maskine falder således igennem, hvis man relativt set betaler ”for meget” for ydelsen. Tilsvarende kan en billigere maskine score højt, hvis den blot yder relativt mere pr. betalt krone.

    Desuden testede vi særskilt ydeevnen på hver enkelt maskines processor og harddisk(e) i programmet Sandra 2007 fra SiSoft.

    Disse målinger er medtaget som reference, men indgår – modsat målingerne fra PCMark05, 3DMark06 og F.E.A.R. – ikke i karaktergivningen, da de øvrige målinger giver et mere dækkende billede af computeres ydeevne i praksis.

    Forbindelser og udstyr (vægt 30)

    Her giver vi karakter efter, hvor veludstyret hver enkelt maskine er med hensyn til skærmstørrelse- og opløsning, harddiskkapacitet og antal USB-porte samt eventuelt indbygget udstyr såsom Bluetooth, DVI-, HDMI- eller surroundudgange. Har en maskine indbygget webcam, tæller det også med i denne sammenhæng.

    Design og konstruktion (vægt 10)

    Her giver vi helt subjektivt udtryk for, om vi opfatter den testede maskine som pæn, veldesignet og behagelig at anvende. Herunder om tastaturet er godt at skrive på, genvejsfunktionerne er hensigtsmæssigt placeret og så videre.

    Dell XPS M1710

    Stort set alle pc-fabrikanter markedsfører deres stadig hurtigere computere til privatkunder ”med behov for multimediefunktioner, større produktivitet og effektivitet" eller tilsvarende marketingagtige budskaber.

    Hvilket er lidt pudsigt, eftersom langt de fleste privatkunder udelukkende efterspørger kraftige processorer og lynhurtige grafikkort for at kunne køre tidens mest avancerede computerspil.

    Det tog Dell konsekvensen af for nogle år siden, da virksomheden begyndte at markedsføre en serie kraftige spillecomputere i XPS-familien. Produktserien er vokset støt siden da og omfatter nu både stationære computere og notebooks.

    Her er endda fundet plads til en hybrid; nemlig den ærefrygtindgydende Dell XPS m2010, hvis skærm, kabinet og eksterne tastatur kan foldes sammen og transporteres som en kuffert. Hvilket er en fin løsning, hvis man har velvoksne overarme og 25-30.000 kroner til overs..

    I denne test ser vi dog nærmere på lillebror, nemlig XPS M1710. Det er en mere traditionel bærbar computer med 17" bredformat skærm, men helt ordinær er den alligevel ikke.

    Extravaganza!

    Helt i tråd med spillemiljøets sans for glimmer og extravaganza strømmer der nemlig rødt lys ud gennem køle- og højttalerribber, mens to lysende XPS-logoer på låget gør omverdenen opmærksom på computerens eksistens.

    Maskinens indmad er ikke mindre opsigtsvækkende. Som på testens øvrige maskiner er her to gigabyte systemhukommelse, men desuden er her blevet plads til testens næsthurtigste processor, en Intel Core 2 Duo T7400, samt til et GeForce Go 7950 GTX med hele 512 megabyte dedikeret videohukommelse.

    Ligesom Genex-maskinen fra MM Vision, har skærmen på Dells testdeltager en opløsning på hele 1920 x 1200 billedpunkter, og det er ret flot.

    Forbindelsesmulighederne er acceptable, og med seks USB-porte kommer man ikke til at mangle plads til at tilslutte alle sine eksterne enheder. Dog mangler vi tilslutningsmuligheder til surroundhøjttalere, og det er en svaghed. Uagtet at de fleste nok vil anvende den sammen med høretelefoner.

    Foruden den obligatoriske VGA-udgang til tilslutning af eksterne skærme eller tv-apparater finder vi – som på flere af testkonkurrenterne – også en DVI-udgang. På grund af den rent digitale signaloverførsel kan DVI med fordel anvendes sammen med skærme eller tv-apparater (men naturligvis kun, hvis de har matchende indgang).

    Det skal bemærkes, at DVI er kompatibel med HDMI-standarden, som findes på de fleste nyere fladskærms-tv; her kræves dog et særligt adaptor-stik for at overføre videosignalerne.

    I vores testkonfiguration må man til gengæld se langt efter både tv-tuner og Bluetooth-forbindelse. Begge dele kan dog monteres mod ekstrabetaling, når man bestiller sin maskine. Desuden må man undvære udgang til surround-lyd samt numerisk tastatur som på eksempelvis Acer-maskinen.

    Imponerende ydelse

    Det er som bekendt ingen kunst at bygge en hurtig computer, hvis man ikke skeler til, hvad tingene koster. Men også her imponerer Dell-maskinen. For selv om den med et prisskilt på over 17.000 kroner ikke kan siges at være billig, er den samtidig langtfra testens dyreste computer - og alligevel slår den alle andre maskiner i måling af samlet systemydelse, grafisk ydelse og antal skærmbilleder pr. sekund i spillet F.E.A.R.

    Faktisk skulle vi fyre op under den næsten 3.000 kroner dyrere Genex-maskine for at opnå målinger af grafik og ydelse, der kom op i nærheden af Dell-maskinen. Zepto-maskinen har på sin side en hurtigere og mere kostbar processor.

    Nu og her er Dell den eneste af de store fabrikanter, der satser massivt på markedet for specialdesignede spillecomputere. Hvilket er en del af forklaringen på dette meget interessante forhold mellem pris og ydelse. For eftersom markedet for spille-pc'er hidtil har været domineret af småfabrikanter med langt mindre indkøbsvolumen end giganten fra Texas, står Dell alt andet lige bedre rustet til at sælge kraftige spillemaskiner som denne til en væsentligt lavere pris end konkurrenterne.

    I takt med at markedet for gamernotebooks vokser i de kommende år, vil andre gigantproducenter formentlig også kaste deres kærlighed på storspillerne. Derfor vil Dells prisforspring alt andet lige også blive mindre over tid.

    Karakter: 79/100

    Acer Aspire 9525WSMi

    Acer har de senere år skabt sig en ganske respektabel position på markedet for bærbare computere. Dels på grund af et favorabelt forhold mellem pris og kvalitet, dels på grund af en interessant designpolitik.

    Den deltagende Acer er et eksempel på begge dele.

    Først og fremmest er den med et prisskilt på knap 16.000 kroner testens billigste. Desuden syner maskinen med sit stilrene design mindre i åben tilstand end eksempelvis deltageren fra Dell. Dette endda på trods af, at den i lighed med testens øvrige deltagere ret beset er en ordentlig klods, og selv om den har tastatur i fuld bredde, inklusive numeriske taster.

    Det sætter man pris på, hvis den skal anvendes som desktop-erstatning. Hvilket samtlige testens maskiner snildt kan gå for, da hver især er lige så hurtige – eller hurtigere – end stationære computere i prisklassen op til 7-8.000 kroner, eksklusiv skærm.

    Ingen hurtigløber

    Acer-maskinen er dog så langt fra testens kvikkeste maskine, hvilket primært skyldes et grafikkort med "kun" 256 MB dedikeret grafisk hukommelse; her har de hurtigere maskiner fra Dell og Genex de mere magtfulde T7400- eller T7600-processorer under skallen.

    Vores test demonstrerer, at man i spilsammenhæng med held kan gå på kompromis med processorydelsen for til gengæld at bruge ekstra midler på et hurtigere grafikkort. Det er navnlig Genex-maskinen et godt eksempel på.

    Omvendt kan man ikke tillade sig at spare på både processor og grafikkort, hvis man samtidig vil have optimal ydelse, og det lider Acer-maskinens ydelse under.

    Flot udstyrsniveau

    På et panel nedenfor tastatur og touchpad finder vi en række genveje til kontrol af medieafspilning. Knapperne er nedsænket i selve rammen, hvilket er godt tænkt; så rammer man dem nemlig ikke så let ved et rent og skært uheld.

    Fraregnet en skærm med testens laveste opløsning er Acer-maskinen endog rigtig godt med, når vi ser på det samlede udstyrsniveau.

    Her er både fire USB-porte, VGA- og endda HDMI-udgange, udtag til surround-højttalere og Bluetooth. Endelig finder vi DVB-T tuner, så man kan modtage tv-signaler fra det nye jordbaserede, digitale sendenet.

    Fin allround-maskine

    Men selv om det naturligvis er rart med denne funktionsmæssige overflod, hvis man blot er ude efter en hurtig all-roundmaskine. Og det ER Acers deltager, hvis man ser den i forhold til andre hurtige bærbare på dagens marked. Desuden får man hele to harddiske på hver 100 gigabyte, og det er jo også væd at tage med.

    Omvendt ville det i spilsammenhæng have været klogere at droppe nogle af forbindelsesmulighederne - eksempelvis Bluetooth, HDMI og DVB-T tuneren - samt måske den ekstra harddisk, for til gengæld at bruge flere midler på et bedre grafikkort.

    Den disposition ville uden tvivl have hevet maskinen højere op i det samlede felt. Men er man ude efter en bærbar kraftkarl, der snildt kan erstatte et traditionelt mediecenter eller en stationær computer, er Acers maskine et ret godt bud.

    Karakter: 64/100

    Zepto Znote 6615WD

    Med en aktuel udsalgspris på lige over 19.000 kroner ligger denne Zepto-maskine i den dyrere del af testgruppen.

    Ydelsesmæssigt er den dog slet ikke pengene værd. Testkonfigurationen er nemlig i endnu højere grad end Acer-maskinen udtryk for den vanetænkning, der præger en del fabrikanter i omgangen med udstyr til spillefolket.

    Zepto Znote 6615WD er nemlig udstyret med testens absolut hurtigst processor, en Intel Core 2 Duo T7600 med en clockfrekvens på 2,33 GHz, men har til gengæld "kun" et grafikkort med 256 MB dedikeret grafisk hukommelse. Her har testdeltagerne fra Genex og Dell har det dobbelte.

    Hurtig processor – lav grafikydelse

    Så selv om processoren i Zepto-maskinen yder henholdsvis ti og tyve procent bedre end sine mindre brødre, T7200 og T7400, der sidder maskinerne fra Genex og Dell, så taber maskinen i dén grad terræn til de nævnte konkurrenter. Navnlig i målingen af systemernes grafiske ydeevne i 3DMark06.

    Zepto-maskinen halter desuden mærkbart efter Genex og Dell i målingen af den samlede systemydelse i PCMark05. Omvendt er den dog mærkbart hurtigere end maskinerne fra Acer og LG, der begge er udstyret med identiske eller sammenlignelige grafiske kredsløb, men til gengæld har sløvere processorer.

    Nu er det naturligvis en fordel at have en hurtig processor, hvis man skal arbejde med store databasefiler, videoredigering eller andre processortunge applikationer. Men i spilsammenhæng kan det langt fra svare sig at investere i en T7600-processor, der let koster henholdsvis 3.000 og 6.000 kroner mere end de mindre brødre, T7200 eller T7400.

    Høj pris til spilbrug

    Dels betaler man nemlig en uforholdsmæssigt høj pris for den begrænsede ekstra processorydelse. Dels får man slet ikke fuldt udbytte af sin kostbare processorinvestering, med mindre maskinen tillige har et tilstrækkeligt hurtigt grafikkort.

    Her kan det derfor langt bedre svare sig at investere sine penge i eksempelvis en Intel Core 2 Duo T7200-baseret maskine med et hurtigt grafikkort. Taget i betragtning, at en notebook med 512 MB grafisk hukommelse maksimalt koster 2.000 mere end en maskine med 256 MB dedikeret grafisk hukommelse, får man ikke blot markant højere grafisk ydelse, men også en billigere computer.

    Men selv om Zepto-maskinen - qua sin vanvittigt kostbare processor - er godt 2.000 kroner dyrere end hurtigløberen fra Dell, må man leve med mindre skærm, lavere opløsning og færre forbindelser.

    Mangler DVI-udgang

    Her mangler blandt andet DVI-udgang, der ellers burde være standard i denne prisklasse. Faktisk er det kun med sin optiske lydudgang, at Zeptoen skiller sig positivt ud fra feltet på dén front, og det må siges at være lidt magert.

    Endelig skal maskinen ikke have ros for sit lidt klaprende tastatur; et problem ingen af de andre testdeltagere havde.

    Til gengæld kan man glæde sig over nogle smart placerede genvejstaster til mediekontrol, der sidder placeret på rammens kant under maskinen touch-pad. Dette kunstgreb sikrer, at man ikke rammer dem ved et uheld.

    Znote 6615WD er ikke en dårlig maskine. Tværtimod er den lettere og mere mobil end flere af testens kæmpeklodser, hvilket gør den mere anvendelig til eksempelvis firmabrug. Men som inkarneret computerspiller får man langt mere for sine penge ved at vælge en anden model.

    Karakter: 51/100

    LG W1 Pro Express Dual

    Denne nydelige maskine fra koreanske LG er nærmest antitesten på Dells opulente XPS-design. Med sit diskrete titanium-look ville den såmænd finde sig til rette på selv designfetichistiske tegnestuer. Ydermere er den så slank og relativt let, at man kan tage den med rundt uden hverken rejsekuffert eller superkræfter.

    Den har også et fullsize-tastatur med numeriske taster. Det er en fordel, hvis den skal erstatte en ordinær stationær.

    Ydelsesmæssigt ligger maskinen i nederste del af feltet, hvilket - som med maskinerne fra Acer og Zepto - alt overvejende skyldes et grafikkort med kun 256 MB dedikeret hukommelse.

    Dens 17-tommer bredformat skærm kan ses fra selv relativt skæve betragtningsvinkler og er meget behagelig at arbejde med.

    Ligesom skærmen på Zeptos maskine, kan den håndtere opløsninger på op til 1680 x 1050 billedpunkter, hvilket er mindre end flere af de andre testdeltagere, men opløsningen er dog fuldt tilstrækkelig til de flestes formål.

    Om ikke andet så fordi man på grund af det relativt begrænsede grafikkort næppe vil kunne afvikle 3D-spil med acceptable effekter i en højere opløsning, end hvad denne skærm alligevel vil kunne vise.

    Acceptabelt udstyrsniveau

    Forbindelsesmæssigt mangler vi en DVI-udgang, men bortset herfra er maskinen rigtig godt med.

    Her er Bluetooth-forbindelse, og med fire USB-porte er der også plads til de fleste gadgets, man kunne finde på at slutte til. Desuden finder vi surroundudgang, så man kan slutte computeren til 5.1-anlæg.

    Over tastaturet finder vi en række basale genvejsknapper, der desuden er flot integreret i det samlede design.

    Prismæssigt ligger LG-maskinen mellem den kostbare Zepto-maskine og den billigere deltager fra Acer. Som sådan kan den ikke siges at være økonomisk i anskaffelse, men det nydeligt gennemførte design er på den anden side al ære værd, og det kan man jo vælge at betale ekstra for, hvis man vil.

    Desuden er maskinen relativt støjsvag, og det er alt andet lige også en fordel i det samlede billede.

    LG W1 Pro Express Dual er kort sagt en veldesignet allround computer, der ganske vist langt fra leverer testens højeste ydelse, men som til gengæld glimrer i en række andre sammenhænge.

    Som sådan får gamere mere for deres penge andetsteds, med mindre de altså også gerne vil kunne game med stil og i øvrigt kunne flytte maskinen uden donkraft og assistance fra den lokale Flytte-Bent.

    Karakter: 58/100

    Genex M570U3

    Den blotte vægt på 4,22 kilo gør Genex-maskinen til testens ubestridte sværvægter. Det understreger – sammen med den betragtelige fysiske størrelse og et fullsize-tastatur af nærmest sublim kvalitet – at vi her har at gøre med en vaskeægte erstatning for en stationær computer.

    Maskinen larmer dog en hel del, selv når der ikke trækkes nævneværdigt på processor og grafiske kredsløb, og det kan man godt blive træt af at høre på i længden.

    Men tilbringer man alligevel det meste af sin vågne tid med et par høretelefoner på knolden og soundtracket fra Battlefield 2 på maksimum, kan det naturligvis være det samme.

    Genex-maskinen har flere fine detaljer. For eksempel er alle mediegenveje samlet i en enkelt bjælke nedenfor tastaturet, hvor vi også finder et digitalur, der viser computerens klokkeslet. Overflødigt? Ja, egentlig, men ganske sjovt.

    Høj ydelse – men det koster...

    Maskinen imponerer gennemgående i vores ydelsestests og ligger blot et mulehår efter Dell-computeren. Det er interessant, eftersom Dells deltager ret beset er udstyret med en hurtigere processor af typen Core 2 Duo T7400, hvor Genex-maskinen "kun" har en Core 2 Duo T7200-CPU.

    Dette understreger blot endnu en gang, at der er i spilsammenhæng reelt ikke er nogen rimelige fordele i at vælge en marginalt hurtigere og langt mere kostbar processor, når man først er oppe i den høje ydelsesklasse, som Core 2 Duo-processorerne befinder sig i. Især ikke når maskinen som her her har et særdeles kapabelt grafikkort med 512 MB dedikeret hukommelse.

    Omvendt må man nødvendigvis spørge, hvorfor Genex-maskinen skal være næsten 3.000 kroner dyrere end konkurrenten fra Dell, som den på mange måder kan sammenlignes med i både ydelse, bestykning og forbindelser.

    Eksempelvis har begge maskiner 17-tommer bredformat skærme, det kan vise den imponerende høje 1920 x 1200 opløsning uden at blinke.

    Prisforskellen kan jo netop ikke forklares med, at Genex overordnet har anvendt mere kostbare komponenter som grafikkort eller processor end Dell. Tværtimod.

    Tillidsvækkende konstruktion

    Det skal rimeligvis nævnes, at maskinens fysiske konstruktion virker mere tillidsvækkende end konkurrenten fra Dell, ligesom tastaturet - som nævnt - er i en klasse for sig. Men stadig kan man med en udskrivning på over 20.000 kroner rimeligvis forvente, at ydelsen også følger med op i forhold til selv større konkurrenter. Det er ikke tilfældet her.

    Det ændrer ikke på, at maskinen yder imponerende flot i forhold til hovedparten af de testede konkurrenter. Så skulle den ryge på tilbud med ti-femten procents prisnedsættelse i forhold til andre maskiner med samme ydelsesniveau, er den absolut alle pengene værd.

    Karakter: 75/100

    Testmaskinernes specifikationer

    Dell XPS M1710

    Pris: 17.415 kr.
    Processor: Intel Core 2 Duo T7400 (2,16 Ghz)
    Hukommelse: 2 GB
    Grafikkort: GeForce Go 7950 GTX (512 MB)
    Skærm: 17" bredformat (1920 x 1200)"
    Harddisk: 160 GB
    Forbindelser m.m. (ud over modem, Ethernet, WiFi, S-Video etc.): 6 x USB, VGA, DVI, FireWire, kortlæser
    Vægt: 3,93 kg.

    Acer Aspire 9525WSMi

    Pris: 15.995 kr.
    Processor: Intel Core 2 Duo T7200 (2,00 Ghz)Hukommelse: 2 GB
    Grafikkort: GeForce Go 7600 GTX (256 MB)
    Skærm: 17" bredformat (1440 x 900)"
    Harddisk: 2 x 100 GB
    Forbindelser m.m. (ud over modem, Ethernet, WiFi, S-Video etc.): 4 x USB, VGA, DVI, HDMI, BlueTooth, kortlæser, DVB-T-tuner, udgang til surroundlyd, indbygget webcam
    Vægt: 4,10 kg.

    Zepto Znote 6615WD

    Pris:19.296 kr.
    Processor: Intel Core 2 Duo T7600 (2,33 Ghz)
    Hukommelse: 2 GB
    Grafikkort: GeForce Go 7600 GTX (256 MB)
    Skærm: 15,4" bredformat (1680 x 1050)"
    Harddisk: 100 GB
    Forbindelser m.m. (ud over modem, Ethernet, WiFi, S-Video etc.): 4 x USB,VGA, FireWire, kortlæser, optisk udgang til surroundlyd, indbygget webcam
    Vægt: 2,96 kg.

    W1 Pro Express Dual

    Pris:17.799 kr.
    Processor: Intel Core 2 Duo T7200 (2,00 Ghz)
    Hukommelse: 2 GB
    Grafikkort: ATI Mobility Radeon X1600 (256 MB)
    Skærm: 17" bredformat (1680 x 1050)"
    Harddisk: 160 GB
    Forbindelser m.m. (ud over modem, Ethernet, WiFi, S-Video etc.): 4 x USB, VGA, BlueTooth, FireWire, kortlæser, udgang til surroundlyd
    Vægt: 3,06 kg

    MM Vision Genex M570U3

    Pris:20.300 kr.
    Processor: Intel Core 2 Duo T7200 (2,00 Ghz)
    Hukommelse: 2 GB
    Grafikkort: GeForce Go 7900 GTX (512 MB)
    Skærm: 17" bredformat (1920 x 1200)"
    Harddisk: 100 GB
    Forbindelser m.m. (ud over modem, Ethernet, WiFi, S-Video etc.): 4 x USB, VGA, DVI, FireWire, kortlæser, udgang til surroundlyd, indbygget webcam
    Vægt: 4,22 kg.

    Testens resultater

    CPU score

    Her benyttes SiSoft Sandra 2007 til at måle, hvor hurtigt processoren arbejder. Vi har valgt at angive målingen af processorens evne til at behandle antal millioner instruktioner pr. sekund (heraf forkortelsen MIPS, der står for Million Instructions Per Second). Det angivne resultat er et gennemsnit af tre testkørsler.

    Grafikscore i 3DMark06

    Her tester vi computernes samlede grafiske ydeevne i 3DMark06 med en opløsning på 1.024 x 768, hvor trilinear texture filtering er slået til og anti-aliasing er slået fra. Det angivne resultat er et gennemsnit af tre testkørsler, og computernes indbyrdes score kan bruges som pejlemærke for, hvor godt de afvikler grafiktunge applikationer - typisk spil med avanceret 3D-grafik.

    Grafikydelsen med gamedemo i spillet FEAR

    Her registrerer vi, hvor mange skærmbilleder per sekund (Frames Per Seconds eller FPS) computeren gennemsnitligt viste, da vi afviklede en fastdefineret testsekvens af spillet F.E.A.R. i opløsningen 1024 x 768 med alle grafiske forbedringer sat til maksimum (og lyd-effekter til et minimum). Des lavere FPS-tal, des mere "hakken" vil man opleve. Denne målling giver et konkret og virkelighedsnært billede af, hvilken oplevelse man kan forvente, når man kører krævende 3D-spil på den pågældende maskine. Men inden du lader dig skræmme af et lavt FPS-tal (eller imponere af et højt!), bør du huske, at man selv kan justere hvor godt et spil skal kunne afvikles ved at bruge højere/lavere opløsning eller nedjustere de mest krævende grafikindstillinger.

    Harddiskens ydelse

    Her benytter vi værktøjet til benchmark af fysiske diske i testprogrammet SiSoft Sandra 2007. Resultaterne er et gennemsnit af tre testkørsler. De angiver dels, hvor store datamængder, der kan læses fra harddisken pr. sekund.

    Samlet ydelse med PCMark05

    Her tester vi computerens samlede systemydelse ved hjælp af benchmarkværktøjet PCMark05, der ved hjælp af en lang række underprogrammer måler, hvor effektivt processor, harddisk, hukommelse og grafikkort etc. arbejder. Den resulterende score giver et mål for, hvor hurtig hver enkelt testede maskine arbejder i forhold til de øvrige maskiner i testen. Højere tal betyder højere samlet systemydelse.

    Samlet bedømmelse

    Den samlede bedømmelse er vores samlede indtryk af hver model. Læs mere om kriterierne under Sådan testede vi.

    Konklusion: Derfor vandt den

    Selvom alle maskiner i testen er kraftige, så bliver det Dells spillebærbare XPS M1710, der vinder.

    Dells testdeltager er ikke blot testens ubetinget hurtigste maskine på alle de tre parametre, vi har lagt til grund for vores karaktergivning.

    Et overordnet flot udstyrsniveau er desuden med til at give den testens højeste totalkarakter, og derfor kåres Dell XPS M1710 som bedst i test.

    Men det stopper ikke her, for samtidig har den det objektivt mest attraktive forhold mellem pris og ydelse, hvilket alt andet lige må siges at være en altafgørende parameter i spilsammenhæng.

    Vil du derfor have maskimal spilleydelse på minimal plads, så tøver vi ikke med at anbefale Dell XPS M1710.

    Husk at du også kan se en kort video, hvor du kommer tættere på de enkelte maskiner. Filmen finder du her.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Alfapeople Nordic A/S
    Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

    Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

    08. oktober 2024 | Læs mere


    Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

    Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

    23. oktober 2024 | Læs mere


    Årets CISO 2024

    Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    24. oktober 2024 | Læs mere