Fem bærbare under 7.000

Vi har sat fem billige bærbare stævne for at finde ud af, hvad man får for under 7.000 kroner. Og man får valuta for pengene – flere vil endda kunne klare Windows Vista uden at gå i knæ.

Fem bærbare under 7.000

Man har længe kunnet få bærbare computere for helt ned til 5.000 kroner, men kvaliteten har også været derefter.

Her har været tale om konsummaskiner med så stærkt begrænset kapacitet, at selv operativsystemet undertiden gispede efter luft. Går man derimod blot et par tusind kroner op, får man ofte forbløffende meget mere for sine penge.

Skærmene bliver større – de er måske endda i bredformat – og maskinernes ydelse og lagerkapacitet får et ekstra hug. Men stadig er prisen så relativt lav, at der skæres en del hjørner i forhold til dyrere modeller, og derfor tager vi i denne artikel pulsen på, hvad man egentlig får for sine maksimalt syv tusinde kroner.

Fem producenter blev bedt om at stille med hver sit bud på en maskine inden for prisklassen, og vi gennemgik herefter maskinernes konfiguration og udstyrsniveau, ligesom systemernes ydelse og batterilevetid blev testet for at skille fårene fra bukkene.

Resultatet var interessant i den forstand, at ingen af maskinerne decideret faldt igennem ud fra en helhedsvurdering af ydelse og batterikapacitet. Til gengæld skiller enkelte maskiner sig markant positivt ud på hvert af de to felter, ligesom hele tre af deltagerne skønnes klar til at køre den ellers ret krævende grafiske Aero-brugergrænseflade i det kommende Windows Vista.

Det havde vi ret beset ikke forventet, at nogen af deltagerne ville være i stand til.

En gigabyte er reglen

Ligeledes positivt er det, at disse – i den store sammenhæng – ret billige maskiner i flere tilfælde leveres med ret anseelige mængder hukommelse, en gigabyte er mere reglen end undtagelsen, ligesom harddiske på 80 eller 100 gigabyte ikke er et særsyn.

Endelig kunne vi glædes over, at alle maskiner var ret støjsvage og ikke udviklede varme i en grad, der var påfaldende eller generende.

Begge dele kan være et problem i hurtigere bærbare, men i testklassens mere begrænsede ydelsesklasse har processorerne ikke nær samme behov for køling, og derfor kan de ofte arbejde en smule mere diskret.

Men selv om maskinerne i store træk er udmærkede, er ingen af dem hverken brutale talknusere eller de ondeste gamer-maskiner.

Så har man ambitioner om at omkode video eller afvikle nyere pc-spil på mere end de mest basale kvalitetsniveauer, skal man enten se sig om efter en desktop i samme prisklasse eller alternativt en bærbar fra 10-12.000 kroner og op.

Er man på den anden side studerende, eller har man blot behov for at erstatte den klodsede kontormaskine derhjemme med noget mindre, går man bestemt ikke galt i byen med en maskine i det testede prissegment.

For, som det fremgår af testen, så vanker der i flere tilfælde forbløffende meget maskine for ret beskedne penge.

Sådan testede vi

Ydelse

Benchmarkværktøjet PCMark05 fra Futuremark blev sat til at give en score for hver enkelt computers samlede ydeevne. Dette foregår ved, at programmet lader maskinerne løse en lang række opgaver, der belaster henholdsvis processor, harddisk, hukommelse, grafiske kredsløb med mere.

Med værktøjet HD-Tach vurderede vi harddiskens arbejdshastighed. Disse målinger er medtaget i skemaet, men indgår ikke i karaktergivningen.

Desuden kørte vi Windows Vista Upgrade Advisor fra Microsoft på alle maskiner for at få en pejling på, om de hver især ville være i stand til at køre det nye styresystem (når det engang dukker op). (vægt 45)

Batteritid

På maksimalt opladede batterier frakoblede vi dernæst netstrømmen og lod programmet BatteriEater Pro 2.60 måle, hvor længe maskinerne kunne arbejde, før batteriet løb helt tør. Ved denne test blev trådløst netværk, strømbesparende funktioner og batterialarmer deaktiveret for at sikre fuld sammenlignelighed. Ligeledes blev lysstyrken på alle skærme sat til maksimum. Testen er således mål for, hvor længe maskinerne kan køre på batteridrift ved næsten maksimal ydeevne. Under almindelige arbejdsbetingelser vil alle maskinerne køre længere på en opladning end det, vi her har målt. (vægt 15)

Design og betjening

Her giver vi karakter på grundlag af, om vi opfatter maskinen som visuelt pæn og praktisk designet, om tastaturet er af en ordentlig støbning, om her er ekstraordinære betjeningsfunktioner samt om højttalerne er gode og fornuftigt placerede. (vægt 15)

Udstyr og forbindelser

Her gives karakter efter skærmtype og størrelse, karakteren af det optiske drev, antal USB-porte, om maskinen har intern læser af hukommelseskort samt eventuelt ekstraudstyr som tasker, fjernbetjening med mere. (vægt 25)

Abook 1510W

Samlet vurdering: 62/100

Danske AV Distribution har leveret denne testdeltager, der umiddelbart glimrer ved sit enkle design, et meget alsidigt optisk drev og et udmærket tastatur.

Desuden er det nok den af testens maskiner, der udvikler mindst varme og dertil siger den næsten ikke et kvæk i drift. Man vil også bemærke en kort række genvejstaster til browser og post-program, og det er jo meget praktisk i daglig brug.

De noget gennemsnitlige højttalere er fornuftigt placeret i maskinens ramme, så man ikke blokerer for lyden med sine hænder.

Man kommer dog ikke uden om, at maskinen scorer lavest i vores ydelsestest, lige under både Acer og Znote. Dette skyldes ikke blot en marginalt langsommere processor, men nok i endnu højere grad en installeret systemhukommelse på blot 512 megabyte.

Det er OK til kontorbrug, men ret beset i underkanten i betragtning af, at alle konkurrenterne stiller med det dobbelte. Alligevel skulle ABook 1510W ifølge Microsofts testværktøj kunne håndtere Windows Vista med fuld grafisk brugergrænseflade. Hvilket naturligvis er svært at kontrollere, så længe vi venter på, at softwaregiganten får nakket de sidste bugs i softwaren og sendt operativsystemet ud på hylderne.

Men skulle man gøre forsøget med at installere Vista på maskinen, kommer man næppe uden om at installere noget mere ram. En større harddisk ville bestemt heller ikke have været af vejen, men om det ville hjælpe ved kørsel af Vista er en del mere tvivlsomt.

Til gengæld har maskinen testens næstlængste batterilevetid, og det gør den alt andet lige meget velegnet til studerende, der givetvis også vil få glæde af den medfølgende taske. Som en anden fin detalje skal nævnes, at Abook-maskinen har hele fem USB-porte samt stik til forbindelse med en ekstern SATA-harddisk, hvilket ingen af de øvrige deltagere kan stille med.

Acer Aspire 3690

Samlet vurdering: 57/100

Testens billigste deltager ligger – ikke overraskende – i den lave ende af bassinet ved måling af både systemydelse og batteritid. Omvendt er det i sig selv imponerende, at man kan få en bærbar computer til 5.000 kroner med en 15,4 tommer skærm i bredformat. Ligeledes er det flot, at maskinen er udstyret med en gigabyte hukommelse og en – i sammenhængen – anseelig harddisk på 80 gigabyte.

Vi har testet en tidlig model – den model, der kommer på markedet, vil være udstyret med en lidt kraftigere processor, men til samme pris.

Desværre har Acer sparet på komponentkvaliteten. Trykker man eksempelvis G-tasten i bund, hopper og danser de omkringliggende taster. Ligeledes er den indbyggede touchpad lige lovlig følsom, og man bliver hurtigt træt af, at den opfatter selv de mest kortfattede berøringer som et klik; det kunne jo være, at man blot ville flytte markøren.

Acer-maskinen lider i øvrigt under samme problem som NEM’s deltager, nemlig at hænderne blokerer for de indbyggede højttalere, når man man skriver på tastaturet. Omvendt vil de fleste nok alligevel skynde sig at tage et headset på, for højttalernes beskaffenhed er af en temmelig skinger støbning, der nok kunne få et krystalglas eller to til at stille træskoene, hvis man skruede tilstrækkelig højt op.

Men selv om Acer-maskinen ikke scorer de højeste testkarakterer, skal man ikke afskrive den med det samme, hvis man har brug for en basal bærbar. Ydelsen er således mere end rigelig til netbrowsing og basal multimedieafspilning, ligesom den snildt håndterer de kontorapplikationer, man smider i hovedet på den.

At maskinen desuden ventes at kunne køre den Windows Vista på acceptabelt beskub, er blot en ekstra bonus.

HP Pavilion dv2000

Samlet vurdering: 76/100

Det er meget sigende, at den eneste bærbare, der fremkaldte ”wow”-udbrud fra kontorfællerne, var denne Pavilion fra HP. Designmæssigt er vi oppe i en helt anden klasse end de øvrige modeller, og i lukket tilstand kunne den næsten forveksles med en Apple-maskine.

Ydelsen er helt i klassens top, dels på grund af de acceptable grafiske kredsløb, men i lige så høj grad på grund af den installerede dobbeltkerne-processor fra AMD. Batteritiden er knap så imponerende, men processorkraft æder strøm, og det må man leve med.

Udstyrsmæssigt er maskinen også ganske godt med. Skærmens – og dermed maskinens størrelse – er en smule mindre end konkurrenternes, men 14,1 tommer widescreen passer på den anden side bedre i rygsækken.

Man kan – som hos konkurrenterne – savne en Bluetooth-forbindelse, men til gengæld får man et alsidigt optisk drev, et indbygget webcam og endda en lille fjernbetjening til at styre multimediefunktionerne. Sidstnævnte er måske lidt overflødigt, skærmens lidenhed taget i betragtning, men det er en fin detalje alligevel. Desuden skal det bemærkes, at de indbyggede højttalere er placeret praktisk lige under skærmen og gør deres arbejde ganske hæderligt.

Betjeningen skal også have et rosende ord med på vejen, idet et smalt panel med berøringsfølsomme genveje under skærmen sikrer let adgang til kontrol af lyd og medieafspilning. Ligeledes kan man glæde sig over et godt og gedigent tastatur, hvorimod touch-pad’en ikke er testens bedste. Man har fornemmelsen af, at fingeren hænger lidt fast, så det kan være svært at styre markøren uden tilkoblet mus. Det er dog også eneste lille anke, for samlet får man med HP Pavilion dv2000 en ret så imponerende maskine til en fornuftig pris.

NEM Note 4700

Samlet vurdering: 62/100

Med sin udmærkede 15,4" skærm i bredformat er maskinen fra NEM Computer en af testens fysisk største og dertil meget enkelt indrettet. Tastaturet er forsynet med et par basale genvejstaster til browser og postprogram, men ikke så meget andet pjank.

Målt i PCMark05 har vi her fat i langt den hurtigste af de Intel-baserede testmaskiner, hvilket heller ikke undrer, processorens hastighed taget i betragtning. Med både en gigabyte ram samt en harddisk på 100 gigabyte fejler den øvrige bestykning bestemt ikke noget.

Den høje PCMark05-score hjælpes for øvrigt også på vej af testens marginalt højeste harddisk-ydelse, og den slags skal man som bekendt heller ikke kimse af; harddisken er ofte en af de flaskehalse, der skaber forskellen mellem hurtige og mindre hurtige maskiner.

Til gengæld må man som hos de øvrige deltagere kigge langt efter Bluetooth, ligesom her kun er tre USB-porte at gøre godt med.

Designmæssigt er den mest markante mærkværdighed, at højttalerne er placeret lodret på fronten.

Så nyder man en sjat netradio til arbejdet, må man leve med det temmelig ujævne lydbillede, der opstår, når man konstant flytter hænderne frem og tilbage over højttalerne, mens der skrives på tastaturet – hvilket egentlig er synd, for lyden er ellers helt udmærket taget i betragtning, at vi har at gøre med en bærbar i budgetklassen.

Apropos lyd skal maskinen til gengæld have ros for sin stort set støjfrie drift, ligesom varmeudviklingen også ligger inden for det helt acceptable.

Man kan sådan set sagtens bruge den som laptop i ordets egentlig betydning uden at få branket lårene og de ædlere dele.

Znote 4015

Samlet vurdering: 60/100

Zepto har leveret testens eneste maskine med traditionelt XGA-skærm, hvor de øvrige fire modeller har widescreen. Desuden har skærmen testens laveste opløsning på blot 1.024×768 pixels, så lidt af overskueligheden går fløjten, da der simpelthen er plads til for få informationer og vinduer på skærmen ad gangen.

Til gengæld holder Zeptos deltager langt den mest imponerende batteritid på lige over to timer ved maksimal ydelse. Det er endog rigtig flot, også selv om det nok primært skyldes, at batteriet trækkes med en relativt langsom processor samt – som på NEM-maskinen – testens mest beskedne grafiske kredsløb, der heller ikke ventes at kunne håndtere Windows Vistas grafiske brugergrænseflade.

Konstruktionsmæssigt forekommer maskinen meget solid, ligesom den faktisk tager sig ganske nydelig og stilren ud. Desværre er tastaturet mere raslende end på de øvrige maskiner, og det vil givetvis irritere nogle brugere. De særdeles middelmådige højttalere er placeret på kabinettets yderside, hvor de på den anden side ikke gør så megen skade, blot man husker at slukke for lyden.

Vi finder et par konfigurerbare genvejstaster over tastaturet, mens de øvrige genveje er spredt ud over det øvrige tastaturlayout. Det er alt sammen meget traditionelt. Samlet kan man konstatere, at sætter man pris på maksimal batterilevetid – hvilket bestemt ikke er uvæsentligt! – så er Znote 4015 det rigtige valg. Men vil man have en maskine, der i ydelse og udstyr skiller sig ud fra den grå laptop-masse, skal man nok vælge en anden model.

Derfor blev de bedst

GODT KØB: Acer Aspire 3690
Det er imponerende, at man for 5.000 kroner kan få en bærbar med 15,4 tommer widescreen, en gigabyte ram og en velvoksen harddisk. Skidt med, at den ikke er testens hurtigste deltager. For den kan, hvad den skal – og er formentlig endda også klar til Windows Vista.

BEDST I TEST: HP Pavilion dv2000
HP-maskinen har hverken testens største skærm eller længste batterilevetid, til gengæld er både systemydelse, design og betjening i den grad de øvrige testdeltagere overlegen, at det ville være decideret urimeligt ikke at tildele den prisen for Bedst i test.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere