Uden for Big Brothers rækkevidde

En britisk programmør har udviklet en virtuel udgave af en hemmelig schweizisk bankkonto til filer og krypteringsnøgler. Det sker som modtræk mod en britisk lov, der kræver udlevering af krypteringsnøgler til myndighederne.

Til enhver James Bond- eller Olsen-banden-film hører en schweizisk bankkonto. Alpelandets banker leverer fuld diskretion, så kunderne kan have finanserne i fred for nysgerrige myndigheder. Men hvis det er filerne på pc?en, som myndighederne vil snage i, så er det upraktisk at have sine disketter opbevaret i en bankboks i Schweiz.

En britisk programmør har udviklet et operativsystem, som forsøger at tilbyde den samme diskretion som det schweiziske bankvæsen. Årsagen er en britisk lov, der snart vil gøre det strafbart, hvis man nægter at udlevere kopier af sine krypteringsnøgler til myndighederne.

I juli 2000 vedtog den britiske regering den såkaldte Regulations of Investigative Powers Act (RIPA), der giver myndighederne flere beføjelser til overvågning og aflytning af borgerne. Britisk politi har med RIPA beføjelser til at installere overvågningsudstyr på udstyr, der står hos britiske internetudbydere. Senere i år træder tredje etape af loven i kraft, som pålægger borgerne at udlevere alle nøgler, der bruges til kryptering af data, til myndighederne på forlangende.

Programmør Peter Fairbrother har, ifølge det engelske, videnskabelige magasin New Scientist, udviklet et operativsystem, som gemmer alle data, adgangskoder og krypteringsnøgler i krypteret form på servere i udlandet. Selve operativsystemet ligger på en cd-rom, som kan starte op på de fleste pc'er og Macintosh-computere.

Systemet, der er døbt M-o-o-t, består af en grafisk brugerflade med indbygget e-mailklient og tekstbehandling. Filerne bliver ikke gemt lokalt, men på servere i udlandet ved hjælp af secure FTP. Det vil kun være muligt at kommunikere med andre M-o-o-t-klienter ved at bruge engangsnøgler til at kryptere kommunikationen.

Alle "master" nøgler bliver gemt på servere, der benytter et særligt filsystem, udviklet af universitetet i Cambridge, som gør det umuligt at skelne nøglerne fra tilsyneladende tilfældige data, medmindre man har den rigtige adgangskode. Dermed skulle det være umuligt for myndighederne at få fat i nøglerne, selvom de altså skulle få adgang til de servere, hvor de opbevares.

Systemet er ikke færdigt endnu, men Peter Fairbrother forventer at have en version klar til test inden for de næste par uger, skriver New Scientist.

Relevante links:
M-o-o-t
RIPA




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere