To nye offentlige lederuddannelser bliver efter alt at dømme til virkelighed 1. september næste år. Med Ledelseslinien efterkommes et stigende ønske fra ikke mindst IT-branchen om forbedrede uddannelsesmuligheder for chefer og mellemledere.
Ledelse af vidensvirksomheder er netop nu et hot emne hos såvel IT-virksomhederne under Dansk Industri (ITEK) som edb-fagets fagforening Prosa, der begge har kritiseret især branchens yngre ledere for at være for dårligt klædt på, når det handler om ledelsesmæssige kompetencer.
Oplæg klar til foråret
En arbejdsgruppe under Undervisningsministeriet med deltagelse af arbejdsmarkedets parter ventes at være klar med et oplæg til de nye uddannelser i løbet af foråret. Herefter er det planen at sende uddannelserne i udbud med start 1. september næste år.
Hvor i landet, Ledelseslinien bliver udbudt og hvor mange uddannelsespladser, der bliver tale om, er endnu ikke fastlagt, men at der er et stort behov for den nye uddannelse, er man ikke i tvivl om hos Ledernes Hovedorganisation (LH), der organiserer knap 83.000 ledere i Danmark.
- Behovet for ledelsesuddannelse er kolossalt indenfor alle brancher og ikke kun IT-branchen. Ledelse er et fag ligesom alle andre, og det kræver uddannelse, siger chef for Arbejdsmarkedspolitisk Afdeling i Ledernes Hovedorganisation, Kim Møller Lauersen.
Ledernes Hovedorganisation søsatte i efteråret en uddannelse i grundlæggende ledelse i samarbejde med landets handelsskoler og tekniske skoler. Uddannelsen, der er beregnet på ledere til og med faglært niveau, har været meget efterspurgt i erhvervslivet, og det forventer Kim Møller Lauersen også, at de nye uddannelser bliver.
Ledere er ikke fagnørder
Selvom ledelse handler om meget andet end teknik og nøgletal, er det stadig almindeligt at ledere udnævnes på baggrund af deres faglige kompetencer. Men en leder skal ikke være fagnørd. Han skal være leder.
- Udgangspunktet for ledelse uanset branche er at udøve faget ledelse. Selvfølgelig skal de have nogle faglige kompetencer, men ligeså vigtigt er det, at lederne har nogle fornuftige ledelsesværktøjer, der kan hjælpe dem til at få tingene til at køre bedre. Og så skal de have nogle bedre vilkår, så de har tid, mulighed og rum for at udøve ledelse, siger Kim Møller Lauersen.
Administrerende direktør Anders Christian Andersen fra IT-firmaet Mondo er enig i, at ledelse er et fag, der skal tages seriøst. Men han mener ikke, at det offentlige skal uddanne erhvervslivets ledere.
- Du kan ikke lede en virksomhed med 1000 ansatte ved at stille dig op og holde en juletale en gang om året. Men det er ikke det offentliges opgave at klæde erhvervslivets ledere ordentligt på. Det er virksomhedernes ansvar. De må give de personer, de ønsker at bruge som ledere, nogle ordentlige værktøjer og et støtteapparat i form af en personaleafdeling, siger Anders Christian Andersen.
Efter hans opfattelse er praktisk erfaring, opbakning ovenfra og menneskekundskab mindst ligeså vigtigt som en akademisk lederuddannelse.
Nutidens unge kommer for at leve en personlig drøm ud. Det er vanskelige medarbejdere at have med at gøre, fordi de har nogle helt andre mål end dem, som de faglige organisationer traditionelt har kæmpet for. Derfor er kravene til lederne også anderledes end tidligere.
- Det interessante lige nu er, at du ser nogle nye ledelsesformer, som vil være den måde, man organiserer ledelse på fremover. Ledelse, som ikke er hierarkisk i klassisk forstand. Den unge generation har ikke den samme opfattelse af autoriteter som tidligere, og det stiller helt andre krav til ledernes kommunikationsevner, siger Anders Christian Andersen.
Egoistiske unge
- De unge i dag er meget egocentriske, og loyaliteten ligger som udgangspunkt hos dem selv. Det handler om, at du som arbejdsgiver kan realisere deres forventninger til livet. Det kan være svært, hvis man samtidig har en virksomhed, der skal hænge sammen. Men her har virksomhedernes topledelser et stort ansvar, mener Anders Christian Andersen.
- Det er til hver en tid mit ansvar som øverste chef, at lederne har de værktøjer og midler til rådighed, som de skal bruge. Herudover kan personaleafdelingen fungere som støtte, så mellemlederne ikke står mutters alene, siger Mondos administrerende direktør.
Han forudser, at de virksomheder, der ikke sætter sig ind i de unges tankegang, får store problemer med at skaffe arbejdskraft i fremtiden.
- De unge har fat i den lange ende, og de forsvinder, hvis ikke virksomhederne forstår det her. Men til at begynde med må man som leder erkende, hvordan de unges psykologiske kompas er skruet sammen. For det ser anderledes ud end for 20-30 år siden.