Hver dag skærpes kampen mellem Dansk Tipstjeneste og Skatteministeriet på den ene side, og internationale gambling selskaber på den anden. Fronterne er trukket skarpt op, for det handler om et marked på flere hundrede millioner kroner, når parterne skændes om hvem, der skal have ret til at udbyde hasard over internettet.
Senest har Dansk Tipstjeneste meldt to danskere - der arbejder for internationale gamblingsites fra Danmark - for ulovlig formidling af udenlandsk gambling til danske kunder. Tipstjenesten har ikke anmeldt selskaberne - men de enkelte medarbejdere til politiet.
De to medarbejdere har opfordret til spil hos udenlandske bookmakere i danske medier og derved været med til at opretholde den fejlagtige opfattelse, at det er lovligt at spille hos internationale bookmakere over internettet, mener informationschef i tipstjenesten Thomas Rørsig.
- Man kan godt spørge, hvorfor vi anmelder to medarbejdere, men det er altså langt langt vanskeligere at få noget igennem hos de internationale firmaer, siger han til Computerworld Online.
Thomas Rørsig oplyser, at det drejer sig om en dansk medarbejder fra australske Centrebet og én fra Unibet, som har hovedkontor i London og serverplads på Malta.
Computerworld Online har forsøgt at få fat i de to medarbejdere, men begge gamblingsites vil kun lade direktøren udtale sig.
Bange for konkurrence
Centrebet henviser til en kommentar fra selskabets australske direktør Piers Morgan, hvor han afviser, at Centrebet handler ulovligt og videre siger, at han opfatter Tipstjenestens angreb som ?et udtryk for, at de er bange for konkurrence?.
Administrerende direktør i Unibet, Pontus Lesse, afviser fra sit kontor i London, at der er foregået noget ulovligt.
- For det første er den omtalte medarbejder kun freelancer hos os. Og for det andet overholder vi alle internationale love, der foreskriver, at man skal følge lovgivningen i det land, hvor serverne står. For os er det Malta, og her er det lovligt at udbyde spil.
- Det eneste, vi foretager os i Danmark, er at annoncere, og det er ? underligt nok ? lovligt, siger han.
Kamp om arbejdspladser
De internationale regler, Pontus Lesse henviser til, administreres af den økonomiske sammenslutning OECD, der netop er udvalgt til næste slagmark for Skatteministeriets kamp mod de udenlandske bookmakere.
Skatteministeriet har siden udgivelsen af rapporten ?Spil i fremtiden? i april sidste år kæmpet på Tipstjenestens side mod formidling af spil fra udenlandske bookmakere. Fuldmægtig i skatteministeriet, Peter Sehestedt, oplyser, at ministeriet vil rejse sagen om gambling på internettet i en arbejdsgruppe ved OECD-mødet i april måned.
- Det er en kamp om mange penge og arbejdspladser, og derfor er det vigtigt, at sagen rejses politisk i et internationalt forum, siger Peter Sehestedt.
I dag trækker forskellige lande i modsatte retninger, når det gælder regulering af gambling på nettet. I England er regeringen stemt for en total liberalisering af spillemarkedet, mens regeringen i Australien går efter et totalt forbud mod netgambling.
Prøvesag
Kommer der en sag ud af Tipstjenestens anmeldelse af de to danskere ansat i Centrebet og Unibet, må det først og fremmest opfattes som prøvesager, som skal vise andre, at det ikke er lovligt at formidle spil i udlandet fra Danmark.
Tipstjenesten har nemlig udvalgt de to medarbejdere på baggrund af deres optræden i danske medier. Mange andre danskere arbejder hos udenlandsk registrerede gambling tjenester, men de er ikke mål for Tipstjenesten, så længe de opererer uden for landets grænser.
- Det handler om, hvor vi rent juridisk kan få fat, siger Thomas Rørsig fra Tipstjenesten.