Europay International, der repræsenterer MasterCard, Eurocard, Cirrus, Maestro og Eurocheque, beretter om rekordomsætning i deres europæiske pengeautomater i døgnet efter euroens lancering nytårsnat.
Stigningen var på hele 30 procent i forhold til samme periode sidste år, og flere af pengemaskinerne løb da også tør for kontanter. Andre brød sammen for presset.
Eksempelvis brød 2600 pengeautomater i Østrig sammen i en time onsdag på grund af for stort pres på systemet.
- Men når man overvejer størrelsen af dette valutaskift, så er det hele forløbet forbavsende godt, siger Europays talskvinde, Cheryllyn Humphreys.
Tegn på IT-problemer
Udover lidt længere køer ved pengeautomaterne har der dog også været et par tidlige tegn på IT-problemer i detailhandlen.
Noel Hepworth - euro-projektchef for den Europæiske Sammenslutning af Revisorer, der hører hjemme i Bruxelles - siger, at kassesystemerne i flere store detailbutikker ikke konverterer euroen korrekt.
- Og samtidig har EU-kommissioinen i en pressemeddelelse understreget, at der er et akut behov for konverterings-systemer. Flere lande er simpelthen løbet tør for teknologien. EU-kommissionen giver udtryk for, at det er et luksus-problem - at det viser, at der er en stor efterspørgsel, og at euroen bliver vel modtaget. Jeg siger, at vi har at gøre med et alvorligt flaskehalsproblem, siger Noel Hepworth.
Terminsprøver
Mens det fysiske penge-bytte synes at foregå flydende, står virksomhederne over for den virkelige test i løbet af de næste par måneder, hvor flere terminsprøver dukker op.
Nick Allen, der er analytiker ved AMR Research i London, siger, at de store softwareprøvelser kommer i forbindelse med, at virksomhederne skal til at udarbejde regnskabsrapporter til aktiemarkederne og til erhvervs- og selskabsstyrelser.
Dataforurening
- Det største problem bliver data-forurening. Jeg tror, at en stor del af virksomhederne vil opleve problemer, da det stort set er umuligt at sikre, at alle ens besiddelser er blevet konverteret korrekt til euro. Tænk blot på de tusinder og atter tusinder af regneark, der skal konverteres, siger Nick Allen.
Andre iagttagere af den europæiske industri-sektor peger på, at mange europæiske virksomheder endnu ikke har konverteret deres ERP-systemer eller andre back-end systemer, så de kan håndtere den ny valuta.
- Virksomheder i euro-zonen skal være i stand til at udbetale lønnen i euro i denne måned. Hvis ikke virksomhedernes lønsystemer kan håndtere euro, skal de foretage lønningsregnskaberne manuelt. Kan du forestille dig at lave lønningerne til en hel virksomhed manuelt?, spørger den europæiske revisorchef, Noel Hepworth.
Lønnings- og regnskabssystemer skal være bundet op til virksomhedens økonomisystemer (backend-systemer). Og backend-systemerne skal igen kommunikere med kreditorer og banker. Alt sammen i euro.
- Hvis du laver en bankoverførsel i en lokal valuta, kan den blive afvist af banken, siger Noel Hepworth.
Spanien uden ører
Sarwar A. Kashmeri, der er administrerende direktør i ebizChronicle.com i New York, peger på, at det især bliver de små og mellemstore virksomheder, der skaber problemer i overgangsfasen. Og så især virksomheder i lande, der ikke tidligere har foretaget transaktioner med decimal-beløb.
- Spanien har aldrig haft beløb under én pesetas. Pludselig skal alle spanske kasseapparater til at rapportere til backend-systemerne med decimalbeløb i cent, siger Kashmeri.
Overgangsperioden var oprindelig planlagt til at vare et halvt år fra januar til slutningen af juni. I denne periode skulle de 12 lande, der har tilsluttet sig euroen, kunne benytte den lokale valuta som parallel valuta.
Overgangsperioden er dog indskrænket til kun at vare til 28. februar, hvilket ifølge Hepworth har skabt forvirring om, hvornår virksomhederne udelukkende skal benytte euro.
Første falske euro
Som en sidste knast i overgangen til euro blev den første falske euroseddel fundet i sidste uge ? en 50-euro seddel.
- Det er et godt tidspunkt at være i branchen for pengefalsknerier, fordi folk ikke har vænnet sig til sedlerne endnu. Jeg er overbevist om, at der er en risiko for, at der kommer mange falske penge i omløb, siger Nick Allen.
- Og det gør det kun yderligere risikabelt, at de enkelte lande har fået lov til selv at pryde den ene side af mønterne, siger han.