Den glade euro skal endnu bestå IT-prøven

Europæiske banker rapporterer, at skiftet til euroen går som smurt. IT-eksperter siger dog, at de bagvedliggende IT-systemer endnu har den store eksamen foran sig.

Europay International, der repræsenterer MasterCard, Eurocard, Cirrus, Maestro og Eurocheque, beretter om rekordomsætning i deres europæiske pengeautomater i døgnet efter euroens lancering nytårsnat.

Stigningen var på hele 30 procent i forhold til samme periode sidste år, og flere af pengemaskinerne løb da også tør for kontanter. Andre brød sammen for presset.

Eksempelvis brød 2600 pengeautomater i Østrig sammen i en time onsdag på grund af for stort pres på systemet.

- Men når man overvejer størrelsen af dette valutaskift, så er det hele forløbet forbavsende godt, siger Europays talskvinde, Cheryllyn Humphreys.

Tegn på IT-problemer
Udover lidt længere køer ved pengeautomaterne har der dog også været et par tidlige tegn på IT-problemer i detailhandlen.

Noel Hepworth - euro-projektchef for den Europæiske Sammenslutning af Revisorer, der hører hjemme i Bruxelles - siger, at kassesystemerne i flere store detailbutikker ikke konverterer euroen korrekt.

- Og samtidig har EU-kommissioinen i en pressemeddelelse understreget, at der er et akut behov for konverterings-systemer. Flere lande er simpelthen løbet tør for teknologien. EU-kommissionen giver udtryk for, at det er et luksus-problem - at det viser, at der er en stor efterspørgsel, og at euroen bliver vel modtaget. Jeg siger, at vi har at gøre med et alvorligt flaskehalsproblem, siger Noel Hepworth.

Terminsprøver
Mens det fysiske penge-bytte synes at foregå flydende, står virksomhederne over for den virkelige test i løbet af de næste par måneder, hvor flere terminsprøver dukker op.

Nick Allen, der er analytiker ved AMR Research i London, siger, at de store softwareprøvelser kommer i forbindelse med, at virksomhederne skal til at udarbejde regnskabsrapporter til aktiemarkederne og til erhvervs- og selskabsstyrelser.

Dataforurening
- Det største problem bliver data-forurening. Jeg tror, at en stor del af virksomhederne vil opleve problemer, da det stort set er umuligt at sikre, at alle ens besiddelser er blevet konverteret korrekt til euro. Tænk blot på de tusinder og atter tusinder af regneark, der skal konverteres, siger Nick Allen.

Andre iagttagere af den europæiske industri-sektor peger på, at mange europæiske virksomheder endnu ikke har konverteret deres ERP-systemer eller andre back-end systemer, så de kan håndtere den ny valuta.

- Virksomheder i euro-zonen skal være i stand til at udbetale lønnen i euro i denne måned. Hvis ikke virksomhedernes lønsystemer kan håndtere euro, skal de foretage lønningsregnskaberne manuelt. Kan du forestille dig at lave lønningerne til en hel virksomhed manuelt?, spørger den europæiske revisorchef, Noel Hepworth.

Lønnings- og regnskabssystemer skal være bundet op til virksomhedens økonomisystemer (backend-systemer). Og backend-systemerne skal igen kommunikere med kreditorer og banker. Alt sammen i euro.

- Hvis du laver en bankoverførsel i en lokal valuta, kan den blive afvist af banken, siger Noel Hepworth.

Spanien uden ører
Sarwar A. Kashmeri, der er administrerende direktør i ebizChronicle.com i New York, peger på, at det især bliver de små og mellemstore virksomheder, der skaber problemer i overgangsfasen. Og så især virksomheder i lande, der ikke tidligere har foretaget transaktioner med decimal-beløb.

- Spanien har aldrig haft beløb under én pesetas. Pludselig skal alle spanske kasseapparater til at rapportere til backend-systemerne med decimalbeløb i cent, siger Kashmeri.

Overgangsperioden var oprindelig planlagt til at vare et halvt år fra januar til slutningen af juni. I denne periode skulle de 12 lande, der har tilsluttet sig euroen, kunne benytte den lokale valuta som parallel valuta.

Overgangsperioden er dog indskrænket til kun at vare til 28. februar, hvilket ifølge Hepworth har skabt forvirring om, hvornår virksomhederne udelukkende skal benytte euro.

Første falske euro
Som en sidste knast i overgangen til euro blev den første falske euroseddel fundet i sidste uge ? en 50-euro seddel.

- Det er et godt tidspunkt at være i branchen for pengefalsknerier, fordi folk ikke har vænnet sig til sedlerne endnu. Jeg er overbevist om, at der er en risiko for, at der kommer mange falske penge i omløb, siger Nick Allen.

- Og det gør det kun yderligere risikabelt, at de enkelte lande har fået lov til selv at pryde den ene side af mønterne, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere