De første europæiske UMTS-netværk er i luften

Isle of Man kom først med et fungerende UMTS-net i Europa. Siden fulgte fire finske byer. Og i dag melder de svenske operatører, at de er klar med et fungerende net. Mens UMTS folder sig ud i Europa, kan der gå op til to år, før Danmark kommer med.

Da det lokale teleselskab på Isle of Man, Manx Telecom, aktiverede sine 30 UMTS sendemaster den 5. december sidste år, var det første fungerende forsøg med den næste generation af mobiltelefoni i Europa en realitet.

Netværket på øen er overskueligt, elektronisk støj udefra begrænset, og de 200 telefoner, der hører til på øen, specialfremstillet til testperioden på øen. Summasumarum er, at nettet fungerer og har det fint.

Deadline nytårs aften
I Sverige var nytårs aften teleoperatørernes deadline på at få etableret et fungerende UMTS-netværk. Det var en af betingelserne for at få en licens, og ifølge vores svenske søstermagasin Computersweden meddeler de fire svenske operatører Netcom, HIG3, Europolitan og Orange, at den del af aftalen er på plads.

Men at nettet sender, er ikke nok. Sendesignalet skal opnå en vis sendestyrke, før den svenske Post- og Telestyrelse stiller sig tilfreds, og derfor er konsulentfirmaet Agilent ved at teste netværket.

I Sverige skal borgerne nu ikke vente, at mobiltelefonere billeder og video til hinanden inden årets udgang. De største hindringer er manglen på UMTS-telefoner. Teleselskabet HI3G, der også har en af de danske UMTS-licenser, oplyser, at man har tegnet aftaler med telefonproducenterne NEC og Motorola om at få telefoner, eller terminaler som telefonerne nu skal hedde. De nye terminaler kommer først til Sverige sent i dette år.

Finland mangler telefoner
Finnerne i de fire byer Helsinki, Oulu, Tampere og Turku kunne også fejre nytår forvisset om, at de hører til blandt de første europæere med adgang til et superhurtigt, mobilt netværk. Men også her i mobiltelefonens hjemland mangler de nødvendige telefoner.

- Selvfølgelig er vi afhængige af, hvad telefonproducenterne siger. Men planen er, at vi kan tilbyde vores kunder UMTS-tjenester i den sidste del af året, siger Jyrki Karasvirta, der er talsmand for det finske teleselskab Sonera.

Soneras netværk er leveret af svenske Ericsson i samarbejde med finske Nokia. Netværket kommer ifølge Soneras vurderinger til at koste omtrent 500 millioner euro (3,7 milliarder danske kroner).

Orange venter på tjenesterne
I Danmark er kravene til de fire licenstagere, at 30 procent af befolkningen skal have adgang til UMTS ved udgangen af 2004. Meldingen fra selskaberne er dog, at udbredelsen kan blive hurtigere, hvis markedet ønsker det. Ifølge TDC vil selskabet dog etablere en hurtigere dækning, ?hvis der er forretningsmæssige muligheder for det.? Og det vides endnu ikke, om der er det.

Orange, der også har en dansk licens, har dog sagt, at selskabet først vil introducere UMTS sidst i 2003. Og de første tjenester bliver ikke forskellige fra det, der kan tilbydes via GPRS og GSM, vurderer administrerende direktør i Orange Danmark, Monique Moullé-Zetterström.

- Terminalerne vil formentlig være klar næste år, men jeg tror ikke, der vil være nogen afgørende forskel at mærke for kunderne. Tempoet af udbygningen vil helt afhænge af, hvornår de kommende UMTS-tjenester virkelig giver kunderne ekstra værdi, sagde Monique Moullé-Zetterström i et tidligere interview til Computerworld Online.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere