Indhold
Med en natkikkert kan man se i mørke, og det er smart - særligt hvis man er i militæret eller ynder at jage om natten. De eksisterende natkikkerter har dog den begrænsning, at man må nøjes med et monokromt billede i gråtoner eller i grønne toner. Det vil hollandske forskere lave om på, skriver New Scientist.
Forskerne fra TNO's forskningscenter i Soesterberg i Holland tager udgangspunkt i de monokrome billeder, som bliver farvelagt ud fra oplysninger om de farver, som motivet typisk har i dagslys.
Ved hjælp af indbyggede eksempler på scenerier i dagslys bliver de forskellige grå- eller grøntoner forvandlet til farver, og det bliver langt nemmere at genkende ting.
Forskerne lægger op til, at man skal indstille natkikkerten alt efter om man er ude på landet, i byen, ved havet eller i en ørken. Der er også mulighed for at forsyne natkikkerten med et GPS-modul, så den automatisk kan finde ud af, hvordan landskabet bør se ud.
Forskningen blev finansieret af det hollandske militær, som ikke selv kunne finde ud af at forsyne billederne med falske farver - i hvert fald ikke uden at det så ud som om, at man var på syretrip.